Facebook tarjosi Kiinan kommunistiselle puolueelle "räätälöityjä sensuurityökaluja", väittää ilmiantaja.
Meta-ilmiantajana tunnettu Sarah Wynn-Williams on kertonut yhdysvaltalaissenaattoreille antamassaan todistuksessa, että sosiaalisen median jätti on työskennellyt "käsi kädessä" Kiinan hallituksen kanssa sensuroidakseen alustojaan.
Aiheesta uutisoiva CBS News kertoo, että Wynn-Williams aloitti työskentelyn silloisessa Facebookissa (nykyisin Meta) globaalin julkisen politiikan johtajana vuonna 2011.
Wynn-Williams kertoi nähneensä usean vuoden ajan, kuinka Facebook tarjosi Kiinan kommunistiselle puolueelle "räätälöityjä sensuurityökaluja".
– Näin Metan johtajien toistuvasti heikentävän Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta ja pettävän amerikkalaisia arvoja, Wynn-Williams sanoi kuulemisessa.
Wynn-Williams kuvaili myös niin kutsutun "viraliteettilaskurin" käyttöä. Laskuri merkitsi yli 10 000 katselukertaa saaneet viestit tarkasteltavaksi.
Wynn-Williams väittää lisäksi, että kiinalaisen DeepSeek -tekoäly-yrityksen apuna olisi käytetty Metan "Llama" -tekoälymallia.
Connecticutin demokraattisenaattori Richard Blumenthal kutsui toimintaa "orwellilaiseksi sensuuriksi".
Missourin republikaanisenaattori Josh Hawley syyttää Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerbergia siitä, että hän "teki sensuurista liiketoimintamallin".
Wynn-Williams kertoi senaattoreille myös, että kiinalaiset virkamiehet voisivat "mahdollisesti päästä käsiksi" amerikkalaisten käyttäjien tietoihin yrityksen johdon välinpitämättömyyden takia.
Hawley on lähettänyt Zuckerbergille kirjeen, jossa hän pyysi häntä todistamaan komitean edessä.
– Amerikan kansa ansaitsee tietää totuuden yhtiöstäsi, Hawley kirjoitti kirjeessään.
Metan edustaja on lausunut Wynn-Williamsin lausunnon olevan täynnä vääriä väitteitä.