Britanniassa tänään tärkeät vaalit: Jos Skotlannin itsenäisyysmieliset saavat enemmistön, edessä voi olla lähtö Britanniasta – ja paluu EU:hun?

1:22img
Millaiset mahdollisuudet Skotlannilla olisi toteuttaa itsenäistymisensä? MTV:n kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola arvioi tilannetta Uutisaamun haastattelussa.
Julkaistu 06.05.2021 08:24

MTV UUTISET - STT - Salla Laurila

Britanniassa äänestetään tänään alueparlamentti- ja paikallisvaaleissa. Etukäteen suuri huomio on kiinnittynyt Skotlantiin ja siihen, saako itsenäisyysmielinen Skotlannin kansallispuolue SNP enemmistön skottiparlamenttiin.

MTV:n kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola sanoo, että vaaleissa on kyse epäsuorasti myös brexitin lopputulemasta.

– Britannian lähtö EU:sta oli riitaisa, erityisesti skotit vastustivat sitä. Nyt mitataan, mikä brexitin merkitys oli. Skotit haluaisivat takaisin ja aluevaali on yksi tapa antaa signaali Britannian keskushallinnolle, että he haluaisivat äänestää uudelleen itsenäistymisestä. 

Kuusi vuotta sitten Skotlanti äänesti itsenäistymisestään ja lopputuloksena oli niukka ei Isosta-Britanniasta lähdölle. Pääministeri Boris Johnson ei ole suhtautunut mahdolliseen uuteen kansanäänestykseen myötämielisesti.

Mitä ennusteet sanovat?

Viimeisimpien ennusteiden mukaan SNP ei välttämättä yksin saavuta enemmistöä, mutta itsenäisyysmielisen enemmistön muodostaminen parlamenttiin voi olla mahdollista muiden puolueiden kuten vihreiden tuella.

Skotlannin parlamenttivaaleille onkin aseteltu julkisuudessa roolia eräänlaisena esiäänestyksenä itsenäisyydestä: jos itsenäisyysmieliset saavat enemmistön, ne veisivät eteenpäin uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä.

SNP:n johtaja, Skotlannin nykyinen pääministeri Nicola Sturgeon on sanonut, ettei pääministeri Boris Johnsonilla olisi moraalista perustetta estää uutta itsenäisyysäänestystä, jos SNP voittaa vaalit.

Johnson ei kuitenkaan ole luvannut Skotlannille kansanäänestystä.

Brexit sekoitti pakkaa

Skotlanti äänesti itsenäisyydestä vuonna 2014, jolloin vaalin tulos oli selkeästi Britanniassa pysymisen kannalla. Vuoden 2016 kansanäänestys brexitistä kuitenkin sekoitti pakkaa huomattavasti. Tuolloin skottien selvä enemmistö olisi halunnut jäädä Euroopan unioniin, mutta Britannia päätyi kokonaisuudessaan eroamaan EU:sta.

Brexitin vuoksi vaatimukset uudesta itsenäistymisäänestyksestä ovat saaneet Skotlannissa pontta. Toistaiseksi on kuitenkin auki, asettuisivatko skotlantilaiset lopulta itsenäistymisen kannalle, jos uusi kansanäänestys järjestettäisiin.

Gallup-kyselyissä kysymys itsenäistymisestä jakaa kansaa. Viimeisimmissä kyselyissä itsenäistymisen kannatus on jälleen hiipumassa.

Johnsonin suosio mittauksessa

Skotlannin lisäksi alueparlamentista äänestetään Walesissa, ja paikallisvaaleissa valitaan päättäjiä erilaisiin paikallistason tehtäviin. Esimerkiksi Lontoon pormestari Sadiq Khan tavoittelee jatkokautta. Hänen odotetaan uusivan paikkansa.

Paikallisvaaleja voi myös osin pitää testinä pääministeri Boris Johnsonin suosiosta.

Johnson on ollut viime aikoina kohun keskellä virka-asuntonsa remontin vuoksi. Britannian vaalirahoitusta valvova komissio on kertonut käynnistävänsä virallisen tutkinnan remontin rahoituksesta.

Lisäksi Johnsonia on arvosteltu pandemian hoidosta, mutta toisaalta ripeästi edennyt rokotuskampanja on tuonut hänelle myös kiitosta.

Koronarajoitusten vuoksi vaalien ääntenlaskun odotetaan vievän normaalia kauemmin. BBC:n mukaan voi mennä viikonloppuun asti ennen kuin lopulliset tulokset valmistuvat.

Tuoreimmat aiheesta

Iso-Britannia