Britanniasta löytyi leijonan kaluamat gladiaattorin jäänteet

Leijonan kaluama gladiaattorin luu
Gladiaattorin luissa näkyy selviä puremajälkiä.T. J. U. Thompson, D. Errickson, Christine McDonnell, Malin Holst, Anwen Caffell, John Pearce, Rebecca L. Gowland
Julkaistu 24.04.2025 17:48
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Britanniassa on löydetty 1800 vuotta sitten eläneen gladiaattorin jäänteet. Jäänteet löytyivät Rooman valtakunnan aikaiselta hautausmaalta Yorkista, kertoo Science Alert sivuillaan. 

Gladiaattorin luista löydettiin nyt ensimmäistä kertaa todennäköisiä jälkiä eläintaisteluista. Gladiaattorin luissa näkyy nimittäin leijonan jättämiä hampaanjälkiä, jotka ovat syntyneet luultavasti taistelun aikana.

Historiallisten lähteiden pohjalta on ollut tiedossa, että muinaisilla gladiaattoriareenoilla oli myös leijonia. Löytö paljastaa, että leijonia todellakin käytettiin ja vieläpä hyvin kaukana Rooman ydinalueelta.

Leijonan kaluama gladiaattorin luuT. J. U. Thompson, D. Errickson, Christine McDonnell, Malin Holst, Anwen Caffell, John Pearce, Rebecca L. Gowland

Arkeologi Malin Holst Yorkin yliopistosta kertoo, että luista löydetyt jäljet ovat mitä luultavimmin leijonan hampaanjälkiä. Hän myös vahvistaa, että kyseiselle hautausmaalle oli haudattu juurikin gladiaattoreita.

Kyseinen gladiaattori oli haudattuna laatikkoon ilman päätä. Puremajäljissä ei näkynyt merkkejä luun paranemisesta, joten ne olivat syntyneet henkilön kuoleman aikaan. 

Tutkijoiden mukaan kyseinen gladiaattori oli kuollessaan 26–35-vuotias. Jäänteiden perusteella kyseinen henkilö oli kärsinyt lapsuudessaan aliravitsemuksesta. Lisäksi henkilö oli luultavasti kärsinyt selkäkivuista, jotka olivat seurausta painavien taakkojen kantamisesta.

Lue myös: Kiitoradan alta löytyi mysteerihauta Britanniassa

– Emme ehkä koskaan saa tietää, mikä toi tämän miehen areenalle, jossa hän ehkä taisteli muiden viihdyttämiseksi. Mutta on merkittävää, että ensimmäinen arkeologinen todiste tämänkaltaisesta gladiaattoritaistelusta on löydetty niin kaukaa Rooman Colosseumilta, toteaa arkeologi David Jennings.

Tutkimus on julkaistu Plos One -tiedejulkaisussa.

Tuoreimmat aiheesta

Historia