Suomalaistutkijoiden mukaan Suur-Lontoon poliisin varoitus Isisin pyrkimyksistä kohdistaa yhä useampia hyökkäyksiä Pohjois-Eurooppaan tulisi ottaa vakavasti.
Hävityt taistelut ja menetetyt alueet ajavat Isisiä yhä ahtaammalle, mikä saattaa pakottaa järjestön vaihtamaan strategiaansa.
Suur-Lontoon poliisin terrorismin vastaista yksikköä johtava Mark Rowley varoitti maanantaina, että Isis saattaa kaavailla sotaa länsimaalaista elämäntapaa vastaan. Poliisin mukaan järjestö rohkaisee taistelijoitaan terroritekoihin Pohjois-Euroopassa.
Terrorismitutkija ja Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkimusjohtaja Leena Malkki pitää Rowleyn väläyttämää uhkakuvaa mahdollisena.
– Pelkästään jo tuollaisten uhkausten esittäminen voi olla yhdenlainen strategia. En ole hämmästynyt, jos siihen yhdistyy konkreettista toimintaa, hän toteaa.
Apulaispoliisijohtaja Rowleyn mukaan Isisin tavoitteet ovat muuttuneet viime aikoina. Järjestö pyrki aiemmin taistelemaan lähinnä tavoittelemiensa alueiden poliisia ja sotavoimia vastaan. Hävityt taistelut ja alueiden menetykset kuitenkin ajavat Isisin uudistamaan strategiaansa.
– Tämä kehityskulku on hyvin tyypillinen. Kun tulee takaiskuja alueella, jonka hallinnasta järjestö kamppailee, toimintaa siirretään muualle, jos resurssit antavat myöten. Näin toiminnalle saadaan paljon näkyvyyttä, Malkki kertoo.
Myös maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen pitää Isisin toiminnan levittäytymistä mahdollisena. Hänen mukaansa järjestö ei kuitenkaan ole ongelman ydin. Isis ja sen hallinto-organisaatio voidaan hävittää, ryhmittymän perustavaa ideologiaa ei kuitenkaan ole helppo kitkeä.
– Isisin projekti jää varmasti ajatustasolla eloon. Siihen on valtavan helppo liittyä suorittamalla vain jonkinlaisia terroritekoja jossain päin maailmaa.
– Jos järjestöä ei enää ole, emme pysty käsittämään minkälaisia toimijoita on olemassa.
Parosen mukaan käsillä voi olla terroriuhka, jota ei ole aiemmin koettu, sillä nykytekniikka mahdollistaa taistelijaverkostojen muodostamisen ennennäkemättömällä tavalla. Paronen näkee myös Syyriaan ja Irakiin lähteneet vierastaistelijat mahdollisena uhkana.
Malkki kuitenkin muistuttaa, että terrorismin uhka nähdään yleensä todellisuutta suurempana. Isisin uhkauksia ei kuitenkaan hänen mukaansa tulisi ottaa kevyesti.
– Isisillä on tahto ja kyky suorittaa iskuja. Se on uhka, joka täytyy ottaa vakavasti, hän sanoo.