Isisin kalifaatti kaatumaisillaan – äärijärjestö ei kuitenkaan katoa

ISIS
Asiantuntija uskoo Isisin yrittävän lisätä terroriteoillaan eri ryhmien välisiä konflikteja, jotta julistettu maailmojen sota voisi taas jatkua. MTV Uutiset
Julkaistu 02.01.2017 15:27

MTV UUTISET

Äärijärjestö Isisin julistama hallintoalue eli kalifaatti vetelee viimeisiään. Vaikka järjestö onkin tehnyt viime aikoina sitkeää vastarintaa, on vain ajan kysymys, milloin se joutuu luopumaan viimeisistä merkittävistä kaupungeistaan Mosulista ja Raqqasta.

Kalifaatin kaatuminen ei kuitenkaan missään nimessä tarkoita järjestön loppua, vaan se palaa juurilleen terrorismiin. Tästä ovat tuoreina esimerkkeinä iskut sunnuntain vastaisena yönä Istanbuliin ja maanantaina Bagdadiin. Molemmat iskut olivat todennäköisesti Isisin tekemiä, arvioi vieraileva tutkija Olli Ruohomäki Ulkopoliittisesta instituutista.

– Jollain aikavälillä Isis myös palaa takaisin 2.0-versiona, sillä shiiojen ja sunnien vastakkainasettelu Irakissa on niin syvä, Ruohomäki sanoo.

Myös Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola uskoo Isisin joukkojen vetäytyvän erämaahan tai kaupunkien liepeille ja jatkavan taistelua maanalaisesti. Hänkään ei usko vetäytymisen ratkaisevan Irakin tai Syyrian ongelmia.

Syyriassa Isis on vielä melko uusi toimija monien muiden joukossa. Irakissa äärijärjestöllä on enemmän historiaa ja valtaa, sillä merkittävä osa sen johtajista on irakilaisia. Saddam Husseinin syrjäyttämisen jälkeen sunnivähemmistö on kokenut hallituksen syrjintää ja monet sunnit näkevät Isisin hallitusta pienempänä pahana.

Kiilaa ryhmien väliin

Juusolan mukaan harva Isisin jäsen taistelee kuolemaan saakka. Moni on vetäytynyt jatkamaan taistelua eri tavoin.

– Ideologisesti Isisin taistelijat ovat julistaneet väliaikaista tappiota ja sanoneet maailmojen sodan jatkuvan myöhemmin.

Nyt Isis lisää terroristitoimintaa, koska heillä ei ole enää mahdollisuutta alueelliseen hallintaan.

Juusola uskoo Isisin yrittävän lisätä terroriteoillaan eri ryhmien välisiä konflikteja, jotta julistettu maailmojen sota voisi taas jatkua. Juusola toivookin sodassa mukana olevien ulkovaltojen osallistuvan myös Irakin ja Syyrian poliittisten rakenteiden luomiseen.

– Historiassa poliittinen rakentaminen on jäänyt usein puolitiehen sotilaallisen rakentamisen jälkeen. Kun tämä konflikti siirtyy kakkossivun uutiseksi, aktiivisuus vähenee ja tämä tuppaa unohtumaan.

Lisää iskuja Eurooppaan

Kalifaatin kaatuminen voi näkyä terrori-iskujen tihentymisenä tänä vuonna myös Euroopassa.

Ruohomäki näkee erityisen ongelmallisina Lähi-idästä palaavat vierastaistelijat ja "yksinäiset sudet".

– Heidän kokoaikainen seuraamisensa on valtava haaste. Terrori-iskujen päämääränä on pelon levittäminen, ja jo pienet iskut saavat yhteiskuntajärjestyksen järkkymään.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Teemu Tammikon mukaan Euroopasta Isisin riveissä on taistellut noin 5000 vapaaehtoista, joista 1500-2000 palannee takaisin.

– Aiemmista konflikteista tiedetään, että 5-10 prosenttia palaajista haluaa jatkaa terroritoimintaa, Tammikko sanoo.

Tammikon mukaan pakolaisten joukossa tulee myös ei-eurooppalaisia Isis-taistelijoita.

– Euroopasta ei silti ole tulossa terrorismin päänäyttämöä. On todennäköistä, että terrori-iskut yleistyvät Isisin tappion myötä ainakin hetkellisesti Euroopassa, mutta suurin osa väkivaltaista toimintaa jatkavista siirtyy mieluummin jollekin uudelle Lähi-idän tai Pohjois-Afrikan konfliktialueelle, jotka ovat otollisempaa maaperää jihadistiselle vallankumoukselle.

Tuoreimmat aiheesta

Isis