Brittipoliisin käyttämä kasvojentunnistus osoittautui varsin epätarkaksi – yli 2 000 syytöntä luultiin rikollisiksi

7:41img
Julkaistu 08.05.2018 07:14

Petra Sundell

petra.sundell@mtv.fi

Britanniassa poliisin kasvojentunnistusteknologia on tunnistanut jopa yli 2 000 henkilöä mahdollisesti rikollisiksi ilman syytä. Aiheesta uutisoivat muun muassa The Verge ja The Guardian.

Tekoälytutkijan mukaan puhelin voi auttaa ymmärtämään toisen tunteita. Katso keskustelua yllä olevalta videolta!

Viime vuoden kesäkuussa Mestarien liigan finaaliottelussa Cardiffissa, Walesissa paikallinen poliisi aloitti kasvojentunnistusteknologian kokeiluohjelman. Tarkoituksena oli verrata tapahtumaan osallistuneita 500 000 kuvan tietokantaan ja tunnistaa henkilöt, joista poliisi voisi olla mahdollisesti kiinnostunut.

170 000 ihmistä saapui paikalle katsomaan jalkapallo-ottelua, ja heistä 2 470 identifioitiin kasvojentunnistusteknologian avulla mahdollisesti rikollisiksi. Tarkempi perehtyminen kuitenkin osoitti, että jopa 92 prosenttia eli noin 2 297 näistä henkilöistä olivat virheellisesti liputettuja.

Poliisi puolustelee

Walesin poliisi myönsi, ettei mikään kasvojentunnistusteknologia ole sataprosenttisen varma. Poliisin mukaan ihmisiä ei olla pidätetty kasvojentunnistusteknologian virheiden takia.

Viranomainen puolustelee teknologian käyttöä sillä, että sen mukaan on kuitenkin onnistuttu tekemään 450 pidätystä.

Walesin poliisin mukaan syynä kasvojentunnistuksen epätarkkaan tulokseen oli muun muassa muiden viranomaisten tarjoamat heikkolaatuiset kuvat. Kasvojentunnistusteknologiaa pyritään jatkossa parantamaan, ja viime vuodesta teknologia on jo kehittynyt.

Ihmisoikeusjärjestö huolissaan

Poliisin mukaan teknologian käyttö on tarpeellista nimenomaan suurissa yleisötapahtumissa, koska ne ovat terroristien potentiaalisia kohteita. Poliisin mukaan teknologiaa käytetään nimenomaan kaikkien ihmisten suojelemiseen.

Kansalaisten perusoikeuksia valvova ryhmä Big Brother Watch on kuitenkin kritisoinut teknologiaa. Heidän mukaansa kyseessä ei ole vain riski kansalaisten vapauksia vastaan, vaan myös vaarallisen epätarkka työkalu.

Lähteet: The Verge, The Guardian

Tuoreimmat aiheesta

Tekoäly