Brittitiedustelu: Ukraina määrää nyt sodan tahdin ja Venäjä joutuu juoksemaan perässä

Britannian puolustusministeriö arvioi julkisessa tiedustelupäivityksessään, että sodan aloite on toukokuun alusta alkaen siirtynyt yhä enemmän Ukrainalle.

Näin ollen Venäjä on yhä enemmän pakotettu reagoimaan siihen, mitä Ukraina tekee, sen sijaan, että Kreml aktiivisesti pyrkisi edistämään omia sotatavoitteitaan.

Toukokuun aikana Venäjä on Britannian mukaan todennäköisesti yrittänyt tuhota Ukrainan parantunutta ilmapuolustusta ja maan vastahyökkäysjoukkoja.

Mitä maavoimiin tulee, on Venäjä uudelleensijoittanut turvallisuusjoukkojaan siten, että ne pystyvät paremmin vastaamaan partisaanitoimintaan, Britannia katsoo.

Viimeksi tiistaiaamuna venäläisviranomainen väitti, että Etelä-Venäjän Krasnodarin alueella sijaitsevan öljyjalostamon tankkerissa syttyi tulipalo dronehyökkäyksen vuoksi.

Venäjän omilla ja miehittämillä alueilla on viime viikkoina tapahtunut useita öljyvarastopaloja, joista se on pääasiassa syyttänyt Ukrainan dronehyökkäyksiä. Myös useita venäläisjunia on suistunut raiteiltaan väitetyn sabotaasin vuoksi.

Toukokuun toisella puoliskolla puolestaan väitetysti vain venäläisistä vapaaehtoisista koostuneet, Ukrainan puolella taistelleet joukko-osastot hyökkäsivät Venäjän rajan yli Belgorodin alueelle.

Ukraina on ainakin aluksi tyypillisesti kiistänyt hyökkäykset Venäjän kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolelle.

Britannia: Venäjän reservejä jouduttu siirtämään

Operatiivisella tasolla venäläiskomentajat todennäköisesti yrittävät luoda reservejä ja sijoittaa ne sinne, missä he uskovat Ukrainan tekevän pitkään odotetun vastahyökkäyksensä.

Yleisimmin Ukrainan on arvioitu iskevän voimalla Venäjän miehittämään Etelä-Ukrainaan, jossa esimerkiksi Krimin maasillan katkaiseminen on epäilemättä houkutteleva vaihto Ukrainan sodanjohdolle.

Samalla kun Venäjä käytännöllisesti katsoen valloitti kokonaisuudessaan Bahmutin kaupungin, aloitti Ukraina sarjan vastahyökkäyksiä alueella. Nämä iskut työnsivät kaupungin ympäristöön tunkeutuneet venäläiskärjet taaksepäin.

Britannia katsookin, että näiden Ukrainan vastahyökkäysten vuoksi Venäjä on todennäköisesti joutunut vasten tahtoaan siirtämään Bahmutin alueelle reservejä, jotka se mieluummin pitäisi jossain muualla.

Zelenskyi: Vastahyökkäyksen aikataulu on päätetty

Tiistaina Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi väitti, että Ukrainan odotetun vastahyökkäyksen aikataulu "on päätetty", kirjoitti yhdysvaltalaismedia CNN.

Zelenskyi esitti väitteensä jokailtaisessa puheessaan.

– Kuten yleensä, armeijan ylipäällikkö ja operatiivisten suuntien komentajat antoivat raporttinsa, Zelenskyi sanoi CNN:n mukaan.

– Ei vain ammusvarannoista, ei vain uusien prikaatien koulutuksesta, ei vain taktiikasta, vaan myös ajoituksesta. Ajoitus on kaikkein tärkein, Zelenskyi jatkoi.

Zelenskyi ei luonnollisestikaan kertonut, milloin vastahyökkäyksen on tarkoitus alkaa.

Hyökkäystä valmistelevia toimia

Ukraina on pitkin kevättä ja alkukesää vihjaillut vastahyökkäyksen alkamisella ja myös useita kertoja väittänyt vastahyökkäyksen jo, tavalla tai toisella, alkaneen.

Ukrainalaisviranomaiset ovat korostaneet, että vastahyökkäys on sarja toimenpiteitä, ei vain yksi isku.

Sota-asiantuntijat ovat pitäneet esimerkiksi Ukrainan hyökkäyksiä Venäjän polttoainevarastoja vastaan ja iskuja Belgorodiin vastahyökkäystä valmistelevina toimina.

Lue myös:

    Uusimmat