Venäjän viranomaisten väitteiden mukaan Ukrainan sotaan ei lähetetä hiv-positiivisia ihmisiä, mutta riippumattoman venäläismedian mukaan heitä on rintamalla satoja.
Viime syyskuussa Venäjällä käynnistyi ensimmäinen liikekannallepanoaalto, jonka yhteydessä Venäjän viranomaiset selvensivät, ettei hiv-positiivisia kansalaisia mobilisoida. Myös Wagner-palkka-armeija on ilmoittanut hiv-positiivisuuden olevan esteenä taistelutoimintaan osallistumiselle.
Riippumattoman Meduza-julkaisun mukaan hiv-positiivisia on kuitenkin taistelemassa Venäjän puolella satoja. He ovat sopimussotilaita, mobilisoituja ja vapaaehtoisia, joilla on hiv- tai aids-diagnoosi.
Asiasta ovat Meduzan mukaan kertoneet muun muassa potilasjärjestöt, kansalaisjärjestöt ja aids-keskukset, taistelijoiden sukulaiset sekä sotilaat itse.
Ukrainan sodan aikana riippumattomien toimittajien perustama Verstka-julkaisu kertoo, miten ja miksi hiv-positiiviset venäläiset lähtevät sotaan.
"Kukaan ei kysynyt terveydentilastani"
Hiv-positiivinen Igor kertoo Verstkalle saaneensa kutsuntakirjeen ollessaan potilaana Uralilla sijaitsevassa huumekuntoutuskeskuksessa. Hän esitti todistuksen sairaudestaan, mutta sai siitä huolimatta käskyn tulla suoraan kokoontumispaikalle tavaroineen ja lähteä rintamalle.
– Kokoontumispaikalla kukaan ei edes kysynyt terveydentilastani: minulla on kädet ja jalat tallella eli ilmeisesti olen siis taistelukunnossa, Igor ihmetteli.
Saman keskuksen psykologi kertoo, että viranomaiset ovat jo kauan sitten lakanneet kotiuttamasta hiv-positiiviseksi todettuja sotilaita rintamalta, ja sama koskee hänen mukaansa myös hepatiittitartuntoja. Sotilaiden terveydentilasta ei juuri nykyisessä sotatilanteessa välitetä.
Lue myös: Peskovin poika väittää taistelleensa Ukrainassa etulinjassa – samaan aikaan hänen Teslansa oli ahkerassa käytössä Moskovassa
"Pelastus" Ukrainasta?
Siitä, että palkka-armeija Wagner rekrytoi hiv-positiivisia vankeja Ukrainaan taistelemaan, uutisoitiin jo viime syksynä. Itse Wagner-pomo Jevgeni Prigozhin on sanonut, ettei hän näe mitään moraalitonta siinä, että hepatiittia ja hiviä sairastavat sotilaat tappaisivat toisia sotilaita.
Vakavista terveysongelmista kärsivien vankien rekrytointi merkitsi brittitiedustelun mukaan uutta lähestymistapaa, jossa määrä korvasi laadun.
Lue myös: ISW: Prigozhin kritisoi taas Putinia, löi tällä kertaa vyön alle – "Jos aloittaa sodan, pitää olla teräksiset pallit"
Keväällä Ukrainassa Bahmutin lähellä vangiksi otetut hiv-positiiviset venäläiset sotavangit kertoivat New York Timesille, että Wagner lupasi heille hiv-lääkitystä, jota he eivät saaneet venäläisvankiloissa. 42-vuotias Ruslan kertoi itse uskoneensa kuolevansa hiviin vankilassa ja kannattavansa Wagnerin tavoitetta rekrytoida hiv-positiivisia vankeja rintamalle.
Verstka-julkaisun haastattelemat hiv-asiantuntijat myönsivät, että venäläiset vankilat eivät ole niitä paikkoja, joissa olisi korkeatasoista lääketieteellistä hoitoa ja on hyvin todennäköistä, ettei oikeanlaista hiv-lääkitystä ole aina saatavilla. Jonkinlaista lääkitystä kuitenkin saa, eivätkä asiantuntijat allekirjoita väitettä siitä, etteivätkö hiv-positiiviset saisi lainkaan hoitoa venäläisvankiloissa.
– Jos hiv-vangeilla olisi mahdollisuus saada ja hakea tietoa, he eivät etsisi "pelastusta" Ukrainasta, sanoi yksi hiv-asiantuntija Verstkalle.
Ei mitään menetettävää
Jopa 1,5 miljoonaa ihmistä Venäjällä on saanut hiv-tartunnan.
– Se on yksi prosentti väestöstä, sanoi Tassin mukaan aids-epidemiologiaan ja -ehkäisyyn erikoistuneen tutkimusyksikön johtaja Vadim Pokrovskyi vuoden 2022 lopulla.
Neljällä Venäjän alueella hiv-tartunnan saaneiden vankien osuus oli vuoden 2020 lopussa 20–25 prosenttia koko vankilaväestöstä.
YK:n yhteisen hiv- ja aids-ohjelman (Unaids) tietojen mukaan Venäjä on yksi viidestä maasta, joissa hiv-tartuntojen määrän kasvu on nopeinta maailmassa.
Venäjällä siis riittää hiv-positiivisia, ja moni heistä voi kokea tilanteensa toivottomaksi, koska rahaa tai mahdollisuutta lääkkeisiin ei ole. Siperiasta kotoisin oleva Nikolai kertoi Verstka-julkaisulle, ettei hänellä ole mitään menetettävää.
Alueellisen aids-keskuksen lääkäri lupasi Nikolaille, että hän saisi kuuden kuukauden hiv-hoidon, jos hänet otettaisiin sotaan.
– Ainakaan en kuole kuin koira, vaan sankarina, Nikolai summaa.