Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvostelee tiukasti matkailun liikennevaloja, jotka terveysviranomaiset esittelivät vasta viime viikolla.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkisti viime viikolla liikennevalot, jotka kuvaavat koronariskiä eri maissa. Ne eivät korvaa hallituksen rajapäätöksiä, mutta havainnollistavat koronariskiä eri maissa.
Liikennevalojen mukaan tällä hetkellä turvallista olisi matkustaa ainoastaan Unkariin, Viroon ja Latviaan. Muista maista saapuville suositellaan kahden viikon karanteenia.
Lintilän mukaan nykyinen turvallisen matkailun raja 8–10 tapausta 100 000 ihmistä kohti on aivan liian matala eikä siitä ole mitään edellytyksiä pitää kiinni. Raja pitäisi hänen mielestään nostaa 25 tapaukseen.
Hallitus neuvottelee Lintilän mukaan torstaina siitä, miten muun muassa brittituristien joululomamatkat Lappiin voitaisiin varmistaa. Pohdinnassa on erilaisia malleja matkustuskuplasta tai -käytävästä, jonka toteuttamiseen voisi liittyä myös matkustajien testaaminen.
Päätöksillä on Lintilän mukaan kiire, koska Britannian isot matkatoimistot tarvitsevat tiedon joulusesonkia varten syyskuun puolivälissä.
– Se on muistaakseni noin nelisensataa charteria ja 100 miljoonaa rahaa, Lintilä kertoi toimittajille tiistaina.
Lue myös: Näin Ohisalo vastaa Lintilän huoliin matkailualan ahdingosta – turismille etsitään nyt ratkaisuja: ”Ymmärrän, että hänellä on kova paine”
Porrastettu talviloma?
Erikoisryhmille tarvittaisiin hänen mielestään vakiomalli, jolla heidän matkailunsa mahdollistetaan. Tämä koskee myös erityisosaajia. Esimerkiksi ydinvoimaloiden asiantuntijoita ei hänen mukaansa voi pitää kahta viikkoa karanteenissa.
Myös Keskuskauppakamari patistaa hallitusta pelastamaan Lapin matkailun matkustuskäytävän avulla. Käytävä olisi poikkeusjärjestely voimassa oleviin matkustusrajoituksiin, ja sitä pitkin Lappiin pääsisivät valikoitujen lentoreittien kansainväliset matkustajat.
Elinkeinoelämän yhteenliittymä ehdottaa myös, että Lapin matkailua piristettäisiin porrastamalla koulujen hiihtolomia entistä enemmän. Porrastus voitaisiin tehdä sen mukaan esimerkiksi seitsemän viikon ajalle nykyisen kolmen viikon sijaan.