Brother Christmas -kohua käsittelevä uutuuskirja syyttää median tuhonneen Ari Koposen maineen sekä menestyvän hyväntekeväisyysjärjestön. Kirja kritisoi median valtaa riepotella yksityishenkilöä. Julkisen Sanan Neuvoston (JSN) puheenjohtaja Eero Hyvönen vieraili MTV Uutiset livessä kommentoimassa asiaa.
– Näin jälkeenpäin Koposeen kohdistunut kohu näyttää kovalta, mutta lähtötilanteesta katsottuna asia on aivan erilainen, kommentoi Hyvönen kirjan mediaan kohdistamia syytöksiä.
Brother Christmas -järjestö menetti useimmat lahjoittajansa kohun myötä. Viime vuoden syyskuussa oikeus tuomitsi nykyään kansanedustajana toimivan Koposen rahankeräysrikoksesta päiväsakkoihin. Hänet kuitenkin vapautettiin vakavimmista syytteistä.
Tänään julkaistu kirja kritisoi kovin sanoin Helsingin Sanomien ja Seura -lehden uutisointia liittyen kohuun. Kirjan mukaan lehdet loivat Brother Christmasista mielikuvan roistona varsin heppoisin perustein.
Kohu sai alkunsa viime vuonna Helsingin Sanomissa julkaistusta artikkelista. Kirjan mukaan Helsingin Sanomien lähteenä on käytetty Koposelle kostoa janoavaa tahoa, jonka luotettavuutta olisi tullut tarkastella kriittisemmässä valossa.
Helsingin Sanomat on kiistänyt kirjan kritiikin lehteä kohtaan.
Median toiminta perusteltua
Hyvösen mielestä median toimintaa pitää arvioida koko jutun lähtökohdista käsin. Hän muistuttaa, että Helsingin Sanomilla oli useampia lähteitä jutun taustalla, jotka kyseenalaistivat miljoonaluokan hyväntekeväisyysbisneksen.
– Hesarilla on ollut perustelut lähteä tekemään juttua. Itse olisin tehnyt saman päätöksen päätoimittajana.
Brother Christmas -tapaus ei ole ollut JSN käsittelyssä, koska Koponen päätti tehdä lehtien kirjoittelusta poliisille tutkintapyynnön. Neuvosto ei ota käsittelyyn kanteluita, jotka kantelija ilmoitta vievänsä myös oikeuteen.
Koposen poliisille jättämä tutkintapyyntö kunnianloukkauksesta ei edennyt esitutkintaan.
Kirjan kirjoittaja Tomi Lindblom nostaakin esille, onko suomalaisessa lainsäädännössä jotain vikaa, kun tällainen lehtikirjoittelu ja yksityishenkilön mediariepottelu on sallittua.
Hyvösen mielestä median valvonta on Suomessa riittävän tiukka. Median toimintaa valvoo sekä Julkisen Sanan Neuvosto että rikoslainsäädäntö.
– Kuka tahansa voi lähteä kantelemaan ja vaatimaan oikaisua median tekemään olennaiseen virheeseen. Lisäksi rikoslainsäädännössä on kunnialoukkaus, johon voi vedota.
Hyvänen pitää positiivisena kehityksenä, sitä että kunnianloukkaukseen liittyvää rangaistusta on lievennetty, sillä sitä myös käytetään median ja tutkivan journalismin vaientamiseen.