Bruce Oreck maksoi 11 miljoonaa konepajastaan, mutta todellinen investointi on vasta edessä – näin diplomaatti tuo Helsinkiin palan amerikkalaista unelmaa

1:26img
Julkaistu 25.05.2018 05:45

Salla Laurila

Pasilan konepajakaupat solmittiin viimein keskiviikkona ja pitkään alueesta haaveillut ex-suurlähettiläs Bruce Oreck on nyt askeleen lähempänä unelmansa toteuttamista. Jenkkidiplomaatti tahtoo rakentaa alueelleen yhteisöllisen liiketilan, joka tekee siitä luovuuden keskuksen.

Videolla Bruce Oreck kertoo, miltä The Train Factory tulee näyttämään.

Pasilan konepajan pihalla paistaa lämmin aurinko, kun Yhdysvaltojen entinen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck katselee tuoreita tiluksiaan.

– Seuraavaksi lyön nämä matalaksi ja rakennan tähän Bauhausin, Oreck heittää vitsin heti haastattelun alkuun.

Oreckin huumori ei kuitenkaan ole tuulesta temmattu, sillä toisessa skenaariossa Vallilassa sijaitseva konepaja olisi todella saattanut muuttua Bauhausin varastotilaksi.

Aikoinaan Bauhaus oli kiinnostunut tilan ostamisesta varastokäyttöön, mutta Vallilan alueen asukkaat eivät innostuneet ajatuksesta. Kaupunkilaiset vastustivat muutosta ja Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta puolsi heidän näkemystään hyläten Bauhausin suunnitelmat.

Lisäksi hätiin ryntäsi yhdeksän vuotta Suomessa asunut entinen suurlähettiläs vaihtoehtoisen suunnitelmansa kanssa. Unelmien liikeidean, josta keskiviikkona tuli viimein totta.

Pasilan konepaja

Amerikkalainen unelma Helsingissä

Bruce Oreck allekirjoitti kauppapaperit Pasilan konepajan kiinteistön kolmesta rakennuksesta ja omistaa nyt maalaamon, kokoonpanohallin ja sähköjunahallin. Seuraavaksi alkaa projekti, jotka mies on jo pitkään suunnitellut, ja johon hän on ehtinyt sijoittaa jo sievoisen summan rahaa.

Oreck kutsuu projektiaan nimellä The Train Factory. Se on miehen sanojen mukaan eräänlainen yhteisöllinen liiketila, jossa pidetään toimistotiloja ja erilaisia markkinoita.

Hän maalailee liiketilaansa Helsingin, jopa Skandinavian, palaksi amerikkalaista unelmaa, johon kuka tahansa saa tulla osoittamaan taitonsa ja luovuutensa.

– Se on klassinen amerikkalainen unelma, mikäli olet tarpeeksi lahjakas ja valmis yrittämään kaikkesi ja panemaan itsesi likoon, menestyt.

Amerikkalaismiehen mukaan konepajan ei ole tarkoitus muuttua ostoskeskukseksi, vaan paikaksi, jossa ihmiset voivat saada kokemuksia. Oreckin unelmissa konepaja elävöittää aluetta ja tuo sinne uutta energiaa.

H&M, Zara ja Starbucks ovat jossain muualla, Oreckin tiloissa tavaroitaan ja tuotteitaan myyvät paikalliset ja kaukaa tulleet, lahjakkaat ja yritteliäät yksilöt.

– Tästä paikasta tulee uusien ajatusten ja luovuuden koti. Esimerkkejä tällaisesta on jo maailmalta, missä konepajan kaltaiset kiinteistöt löytävät uuden elämän, kuten Lontoon Camden market tai New Yorkin Chelsea market.

Pasilan konepaja (2)

Kiista VR:n kanssa sovittu

Kiinteistön kauppoja ehdittiin hioa VR Groupin kanssa pitkään, ennen kuin nimet saatiin paperiin. Mutkittakaan se ei sujunut, sillä noin kuukausi sitten Oreck ilmoitti VR Groupin pettäneen hänen luottamuksensa neuvotteluissa, kun yhtiö oli ilmoittanut miehelle löytäneensä konepajalleen toisen ostajan.

Amerikkalaismiestä tuohdutti silloin se, että VR Group myymässä tilaa korkeamman tarjouksen antaneelle, vaikka samalla yritys oli antanut hänen suunnitella tilojen ostamista ja kunnostamista lähes vuoden ja käyttää pelkästään rakennuksen entisöinnin tutkimiseen noin miljoona euroa.

Nyt Oreck kuitenkin sanoo, että kiista hänen ja VR Groupin välillä on sovittu ja molemmat ovat lopputulokseen tyytyväisiä.

– Kyseessä on monimutkainen kiinteistö, jonka neuvottelut olivat myös monimutkaisia. Nyt olemme kuitenkin päässeet lopputulokseen, jossa sekä VR ja minä olemme tyytyväisiä, Oreck kertoo.

Ilmeisesti kaupanteosta jäi lopulta hyvä yhteisymmärrys, sillä Oreck visioi, että VR voisi olla yksi tulevaisuuden yhteistyökumppaneista.

– Tänne voitaisiin tuoda esille esimerkiksi vanhoja vetureita. Konepajalla on oma historiansa, joka on syytä säilyttää.

Pasilan konepaja (1)

Pala suomalaista historiaa – ja tulevaisuutta

Oreck osti Konepajan kolme rakennusta VR Groupilta 11 miljoonan euron hintaan. Miehen mukaan tämä summa on pieni ajatellen kokonaiskustannuksia, jotka hän joutuu kiinteistön entisöinnistä pulittamaan. Oreck kertoo kuitenkin haluavansa kunnioittaa rakennusten historiaa.

– Paikka on tärkeä osa suomalaista historiaa ja toivon, että siitä tulee tärkeä osa suomalaista tulevaisuuttakin.

– Nämä ovat hienoja rakennuksia, mutta tarvitsevat paljon huolenpitoa. Ikkunat ovat huonossa kunnossa ja perustukset rapistuvat. Kaikkeen tähän tulee kulumaan erittäin paljon rahaa, Oreck kertoo.

Tuleeko käsittämätön summa joskus maksamaan hänelle takaisin?

– Toivon niin todella. Mutta tiedostan sen, että liiketila on siinä, kuten se unelmissani on, erittäin korkea riski. Näistä on kuitenkin erittäin menestyneitä esimerkkejä muualta maailmalta.

Entinen suurlähettiläs ei vielä osaa kertoa, koska Vallilan konepaja tullaan näkemään muodossa, jonka mies visioissaan näkee.

– Sen tiedän, että etenemme amerikkalaisella tavalla, eli 150 prosenttia niin nopeasti kuin voimme, Oreck lopettaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa