Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan kauppasodan uhka saattaa väistyä sillä, että EU-maat ostavat lisää LNG-nestekaasua ja aseita Yhdysvalloista.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi viikonloppuna aikovansa asettaa Euroopan unionille tuontitulleja varsin pian. Sen sijaan Britannia säästynee tulleilta ainakin toistaiseksi.
– Katsotaan, mitä tapahtuu. Niin voi käydä Britannian kanssa, mutta niin tulee varmasti käymään Euroopan unionin kanssa. He ovat todellakin käyttäneet meitä hyväkseen. Tiedättehän, meillä on yli 300 miljardin alijäämä, Trump perusteli.
– Heille eivät kelpaa meidän automme tai maataloustuotteemme. He eivät ota juuri mitään, ja me taas otamme lähes kaiken: miljoonia autoja, valtavia määriä ruokaa ja maataloustuotteita, hän jatkoi.
Trump sanoi kuitenkin uskovansa, että toisin kuin EU:n kanssa, Britannian kanssa voidaan sopia.
Brysselissä varaudutaan pahimpaan
Ulkopoliittisen instituutin johtavan tutkijan Niklas Helwigin mukaan tunnelma Brysselissä on nyt odottava.
– Kaikki täällä valmistautuvat yhteentörmäykseen ja odottavat, mitä seuraavaksi tapahtuu.
Tutkijan mukaan EU:n päättäjät Brysselissä eivät kuitenkaan vähästä säikähdä, koska heillä on jo neljän vuoden kokemus Trumpista tämän aiemmalta kaudelta. Tämä on näkynyt Helwigin mukaan siinä, etteivät EU:n päättäjät ole ryhtyneet turhaan sanasotaan Trumpin kanssa.
– Tässä näkyvät heidän kykynsä välttää "Donin" piikittelyä ja hänen suututtamistaan. Tällä hetkellä julkisuuteen ei tule paljoakaan turhaa kritiikkiä, joka vetäisi hänen huomionsa konfliktiin EU:n kanssa. Samaan aikaan valmistaudutaan vastatoimiin ja neuvotteluyhteyden luontiin hänen kanssaan.
Kauppasodan uhka saattaa tutkijan mukaan lopulta väistyä esimerkiksi sillä, että EU-maat päättävät ostaa lisää LNG-nestekaasua ja aseita Yhdysvalloista.
"Euroopan täytyy puolustaa itseään"
Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Euroopan unionin on näytettävä voimansa, jos Yhdysvaltain presidentti Trump toteuttaa uhkauksensa tuontitulleista. Macron kommentoi asiaa saapuessaan EU:n valtiojohtajien epäviralliseen kokoukseen Brysselissä.
Macronin mukaan Euroopan pitää puolustaa itseään ja reagoida, jos sitä vastaan hyökätään kaupan keinoin. Myös EU:n puheenjohtajamaana toimivan Puolan pääministeri Donald Tusk kritisoi Trumpin aikeita.
– Meidän on tehtävä kaikkemme välttääksemme nämä täysin tarpeettomat ja typerät tullimuurit tai kauppasodat, Tusk sanoi valtiojohtajien kokoukseen saapuessaan.
Trump allekirjoitti viikonloppuna määräykset tuontitulleista Kanadalle, Meksikolle ja Kiinalle. Totuttuun tapaan Trump perusteli tulleja Yhdysvaltain kaupan valtavalla alijäämällä ja vakuutti omistamassaan Truth Social -viestipalvelussa, ettei Yhdysvallat aio olla enää muita maita hyödyttävä "typerysmaa".
Neuvotteluja vaikea ennustaa
Tutkija Helwigin mukaan on vielä liian aikaista sanoa, mitä Trump tarkalleen haluaisi EU:lta neuvotteluissa vastineeksi siitä, ettei tulleja oteta käyttöön tai että niistä luovuttaisiin. Todellisuus EU:n ja Yhdysvaltojen välisessä kaupassa on moniulotteisempi kuin se kuva, jonka Trump maalaa.
Atlantin molempien puolien alueet ovat taloudellisesti syvästi sidoksissa toisiinsa, tutkija muistuttaa.
– Tämä ei ole mikään yksisuuntainen katu, jossa Yhdysvallat kärsii suhteessa Euroopan talouteen, Helwig sanoo.