Ruotsin punavihreä hallitus aikoo kertoa ratkaisunsa budjettikriisiin päivän valjettua valtiopäivien budjettikäsittelyn yhteydessä.
Pääministeri Stefan Löfvenin mukaan vaihtoehtoja etenemiseen on useita.
Porvaripuolueiden puheenjohtajat kertoivat myöhään illalla hallituksen kanssa käytyjen kriisikeskustelujen jälkeen, että he eivät ole valmiita neuvottelemaan budjetistaan Löfvenin hallituksen kanssa.
– Pöydän toisella puolella ei ole ketään, joten on turhaa jatkaa neuvotteluja, Löfven sanoi tiedotustilaisuudessa keskustelujen päätyttyä.
– Teimme selväksi, että äänestämme porvariallianssin ehdotusta. Emme näe syytä muuttaa sitä. Emme aio hylätä äänestäjiämme, sanoi puolestaan Anna Kinberg Batra, porvariallianssin suurimman puolueen maltillisen kokoomuksen edustaja.
Uudet vaalit?
Pääministeri Löfvenin mukaan budjetin palauttaminen valiokuntakäsittelyyn on yhä mahdollista. Jos budjetti vietäisiin takaisin valiokuntakäsittelyyn, siitä ei äänestettäisi tänään, vaan vääntö sisällöstä jatkuisi. Aikaisemmin Löfven sanoi ettei aio viedä eteenpäin muita kuin hallituksen budjettiesityksiä.
Käytännössä Löfvenin hallitus voisi esimerkiksi esittää budjetin palauttamista valiokuntakäsittelyyn saadakseen lisäaikaa budjettineuvotteluihin. Vaihtoehtoja ovat myös muun muassa hallituksen eroaminen sekä uudet vaalit.
Ruotsin valtiopäivät aloittaa keskustelun ensi vuoden budjetista kello 10 Suomen aikaa. Mahdollinen esitys budjetin lähettämisestä takaisin valiokuntaan on tehtävä keskustelun kuluessa. Mahdollisen budjettiäänestyksen odotetaan ajoittuvan myöhäiseen iltapäivään.
Ruotsidemokraattien kosto
Stefan Löfvenin painajainen kävi toteen eilen, kun ruotsidemokraatit ilmoittivat äänestävänsä porvariallianssin budjettivaihtoehtoa ja siten kaatavansa hallituksen esityksen mahdollisessa äänestyksessä.
Ruotsin valtiopäivillä käytäntönä on tähän asti ollut, että puolueet äänestävät vain omaa budjettiesitystään.
Ruotsidemokraatit ovat harmissaan siitä, että heidät on jätetty kokonaan hallitus- ja budjettineuvotteluiden ulkopuolelle.
– Pääministerin tehtävänä on saada enemmistö politiikkansa taakse. Hänen tehtävänään olisi etsiä kaikkien puolueiden kanssa ratkaisua, mutta hän ei ole tähän asti halunnut tehdä niin, sanoi ruotsidemokraattien väliaikainen puheenjohtaja Mattias Karlsson eilen.
Puolue on myös jätetty valtiopäivillä ilman puheenjohtajistopaikkoja valiokunnissa, vaikka esimerkiksi neljänneksi suurin ympäristöpuolue on hyväksytty mukaan paikkajakoon.
Ruotsidemokraatteja suututtaa myös se, että maahanmuuttomyönteinen ympäristöpuolue saa olla mukana hallitsemassa maata, vaikka se sai syyskuun vaaleissa vähemmän kannatusta kuin ruotsidemokraatit.