KRP saanut merikaapelin paikkatutkinnan valmiiksi – analysoi seuraavaksi näytteitä

LK Merikaapeli 19112024
Katkennutta merikaapelia asennettiin vuonna 2015Lehtikuva
Julkaistu 27.11.2024 18:25

MTV UUTISET – STT

KRP:n mukaan Suomen, Ruotsin ja Liettuan lainvalvontaviranomaiset ovat perustaneet yhteisen tutkintaryhmän selvittämään merikaapelien vaurioitumista.

Vaurioituneen C-Lion1-merikaapelin tekninen tutkinta tapahtumapaikalla on saatu valmiiksi, kertoo keskusrikospoliisi (KRP) tiedotteessa. Kaapelista on taltioitu näytteitä, joiden analysointi jatkuu rikosteknisessä laboratoriossa.

– Lisäksi tapahtuma-alueella on tehty merenpohjan kuvantamista, sanoo KRP tiedotteessa.

C-Lion1-merikaapeli katkesi viime viikon maanantaina. Sitä edellisenä päivänä vaurioitui Ruotsin ja Liettuan välinen merikaapeli. Suomen ja Saksan välisen kaapelin katkeamispaikka sijaitsee eteläisellä Itämerellä kansainvälisellä merialueella.

KRP sai merikaapelin katkeamispaikan paikkatutkintaan virka-apua Suomenlahden merivartiostolta. Suomenlahden merivartioston vartiolaiva Turva sai tiistaina valmiiksi tutkimuksensa merikaapelin katkeamispaikalla.

Valtioiden välinen tutkintaryhmä

KRP:n mukaan Suomen, Ruotsin ja Liettuan lainvalvontaviranomaiset ovat perustaneet yhteisen tutkintaryhmän selvittämään merikaapelien vaurioitumista.

– Yhteinen tutkintaryhmä selkeyttää ja nopeuttaa valtioiden välistä yhteistyötä sekä mahdollistaa tietojen vaihdon ilman virka- tai oikeusapumenettelyä, sanotaan tiedotteessa.

KRP tutkii Suomen ja Saksan välisen C-Lion1-merikaapelin reilu viikko sitten tapahtunutta katkeamista törkeänä vahingontekona ja törkeänä tietoliikenteen häirintänä.

Tietoliikennekaapelin alueella liikkui niiden vaurioitumisajankohtana kiinalaisalus Yi Peng 3, joka on seissyt ankkurissa Tanskan ja Ruotsin välisellä merialueella useita päiviä lähimaiden partioalusten ympäröimänä. Maiden viranomaiset ovat olleet vaitonaisia siitä, mitä kiinalaisaluksen ympärillä tapahtuu.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sanoi tiistaina, että ruotsalaisviranomaiset ovat olleet yhteydessä kiinalaisaluksen miehistöön. Suomessa pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi tiistaina STT:lle, että Suomi on käynyt Kiinan kanssa diplomaattisia keskusteluja tilanteesta.

Lue myös: Pohjoismaiden ja Baltian maiden huippukokous alkaa – Itämeren turvallisuus asialistalla

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat