Bulgarialaiset äänestävät parlamenttivaaleissa kuudetta kertaa kolmen vuoden aikana

Lopputulos voi olla sama pattitilanne kuin aiemminkin.

Bulgarialaiset äänestävät tänään eurovaalien ohessa parlamenttivaaleissa, jotka ovat jo kuudennet kolmen vuoden sisään. Tälläkään kertaa ei ole mitään takeita, että vaalien jälkeen saataisiin kokoon toimivaa hallitusta.

Suurimmaksi puolueeksi ennakoidaan entisen pääministerin Boiko Borisovin konservatiivista GERB-puoluetta. Vuosikymmenen ajan pääministerinä toiminut Borisov savustettiin irti vallan kahvasta vuoden 2020 korruption vastaisissa mielenosoituksissa, mutta hänen kannatuspohjansa on säilynyt.

Borisov onnistui nostamaan puolueensa takaisin hallitukseen viime vuonna, mutta hallitus ei pysynyt koossa vuottakaan. Muut puolueet tuskin ovat nytkään valmiita tukemaan hänen johtamaansa hallitusta.

Bulgaria ajautui poliittiseen hajaannukseen vuonna 2020, jolloin GERB ryvettyi korruptioskandaalissa. Useita uusintavaaleja ovat seuranneet kariutuneet hallitusneuvottelut tai epävakaat ja lyhytikäisiksi jääneet hallitukset.

Äänestyksen jälkeen Bulgaria saattaa taas löytää itsensä tutuksi tulleesta umpikujasta, ja pattitilanne voi lykätä EU-rahojen saamista sekä maan täyttä liittymistä vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen.

– Olemme väsyneitä vaaleihin ja haluamme vähän vakautta ja vaurautta maahamme, sanoi 72-vuotias eläkeläinen Margarita Semerdzhieva uutistoimisto AFP:lle vaalihuoneiston ulkopuolella pääkaupunki Sofiassa.

Monet äänestäjät ovat samaa mieltä hänen kanssaan, ja äänestysaktiivisuuden odotetaan jäävän vaisuksi.

Vaalien alla Venäjän levittämä propaganda on ollut voimakasta. Sofialaisen ajatuspajan Center for the Study of Democracyn mukaan lähes 40 prosenttia bulgarialaisista jakaa valeuutisia ja melkein 70 prosenttia uskoo salaliittoteorioihin.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltakahdeksalta, ja pian sen jälkeen on luvassa ovensuukyselyiden tuloksia.

Lue myös:

    Uusimmat