Burkina Fason johtaja kiisti venäläisen Wagner-yhtiön joukkojen olevan maassa

Maan itäosassa väitetään ainakin 25 siviilin kuolleen armeijan veriteossa.

Länsiafrikkalaisessa Burkina Fasossa maata johtava Ibrahim Traore on kiistänyt televisiohaastattelussa venäläisen Wagner-yhtiön palkkasotilaiden olevan maassa.

Traore väitti perjantaisessa haastattelussa, että huhut Wagner-sotilaista maassa on kehitetty siksi, että muut valtiot ottaisivat etäisyyttä Burkina Fasoon. Maa on kuitenkin vaalinut Traoren johdolla suhteita Venäjään.

Parisen viikkoa sitten Traore vaati Ranskaa vetämään joukkonsa Burkina Fasosta. Ranska päätti vetää myös suurlähettiläänsä maasta.

Traoren mukaan Ranskan ja Burkinan Fason diplomaattiset suhteet eivät ole kuitenkaan katkenneet. Burkina Faso itsenäistyi Ranskasta vuonna 1960.

Ihmisoikeusjärjestö syyttää armeijan tappaneen ainakin 25 siviiliä

Paikallinen ihmisoikeusjärjestö syytti perjantaina Burkina Fason armeijaa ainakin 25 siviilin tappamisesta maan itäosassa. Kuolleiden sukulaiset olivat kertoneet tapahtuneesta.

Burkina Fason hallitus ei kiistänyt tapahtunutta lausunnossaan perjantaina vaan ilmoitti selvittävänsä tapahtumia. Myös sitä pyritään selvittämään, kuka on ollut mahdollisesti vastuussa tapahtuneesta.

Kansalaisjärjestö CISC kertoi uhrien sukulaisten väittäneen Burkina Fason puolustus- ja turvallisuusjoukkojen olevan vastuussa veriteoista. Burkina Fason armeija ei ole reagoinut väitteisiin.

Järjestön mukaan siviilien sanotaan kuolleen, kun yli sata ajoneuvoa sisältänyt kolonna ajoi kolmen paikkakunnan läpi. Kolonnaa saattoi kymmeniä lava-autoja, jotka kuljettivat univormuasuisia joukkoja.

CISC arvioi kuolleiden määrän jatkavan kasvuaan, kun se saa lisää tietoja tapahtumista. Sen mukaan uhreja on kuvattu aseettomiksi siviileiksi.

Aiemmin uutenavuotena Burkina Fason armeijaa tukeneita vapaaehtoisjoukkoja on syytetty 28 siviilin tappamisesta maan luoteisosassa.

Yksi maailman epävakaimmista ja köyhimmistä valtioista

Länsi-Afrikassa Sahelin alueella sijaitseva Burkina Faso on yksi maailman epävakaimmista ja köyhimmistä valtioista. Maassa on tehty lukuisia vallankaappauksia itsenäistymisen jälkeen.

Burkina Faso on käynyt vuodesta 2015 lähtien taistelua jihadistikapinallisia vastaan. Epävakaat olot ovat johtaneet muun muassa kahteen vallankaappaukseen viime vuonna.

Al-Qaidaa ja Isisiä tukevat jihadistikapinalliset ovat tappaneet tuhansia ihmisiä ja pakottaneet noin kaksi miljoonaa ihmistä pakenemaan kodeistaan.

Lue myös:

    Uusimmat