Länsiafrikkalaisessa Burkina Fasossa maata johtanut everstiluutnantti Paul-Henri Sandaogo Damiba on syrjäytetty. Kapinaan nousseiden asevoimien edustajat ovat ilmoittaneet televisioidussa lausunnossaan, että maan uusi johtaja on kapteeni Ibrahim Traore.
Asevoimien mukaan maan rajat on nyt suljettu ja hallitus lakkautettu eikä perustuslaki ole enää voimassa. Yöksi on julistettu ulkonaliikkumiskielto.
Televisiossa puhunut joukko sanoi ottaneensa vallan tavoitteenaan vakauttaa maan turvallisuustilanne.
Aiemmin perjantaina hallitus ilmoitti, että joukoissa oli ollut "sisäinen kriisi" palkkakiistojen vuoksi, ja sen vuoksi pääkaupungin keskeisillä paikoilla oli näkynyt sotilasjoukkoja ja teitä oli suljettu.
Tuolloin hallituksen edustaja kertoi, että neuvotteluja käytiin parhaillaan ja Damiba oli niissä mukana.
Paikalla olleet ovat kertoneet uutistoimisto AFP:lle, että presidentin palatsin ja sotilasjuntan pääkonttorin liepeillä on kuultu laukauksia.
Lisäksi valtiontelevision lähetys oli keskeytetty useiksi tunneiksi perjantaina ennen sotilaiden lausunnon julkistamista.
EU ja Yhdysvallat huolissaan
Nyt syrjäytetty Damiba nousi valtaan tammikuussa. Tuolloin sotilasjuntta syrjäytti Burkina Fason presidentti Roch Marc Christian Kaboren.
Maan johtoon noustuaan Damiba lupasi maan turvallisuuden olevan etusijalla. Vallankaappauksen jälkeen väkivaltaiset iskut ovat jatkuneet Burkina Fasossa ja satoja ihmisiä on kuollut.
Yhdysvallat on ilmoittanut olevansa huolissaan Burkina Fason tapahtumista. Ulkoministeriö on vedonnut tilanteen vakauttamisen puolesta ja opastanut kaikkia Yhdysvaltojen kansalaisia rajoittamaan liikkumistaan.
Ihmisiä kerääntyi kadulle pääkaupunki Ouagadougoussa perjantaina.
Myös EU ilmaisi huolensa perjantaina ennen kuin Damiban syrjäyttämisestä kerrottiin.
Perjantaina iltapäivällä uutistoimisto AFP:n toimittaja näki useiden satojen ihmisten kokoontuvan aukiolle pääkaupungissa vaatimaan esimerkiksi Damiban eroa ja Ranskan sotilaallisen läsnäolon loppua.
Ranskan ulkoministeriö neuvoi Ouagadougoussa olevia ranskalaisia, joita uskotaan olevan 4 000–5 000, pysyttelemään kotona.
Tuhansia kuollut väkivaltaisuuksissa viime vuosina
Aivan kuten naapurimaissa, myös Burkina Fasossa levottomuuksia ovat aiheuttaneet äärijärjestö Isisiin ja al-Qaidaan kytköksissä olevat kapinallisryhmät.
Tuhansia ihmisiä on kuollut ja noin kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa väkivaltaisuuksien takia sen jälkeen kun kapinallistaistelut levisivät Burkina Fasoon vuonna 2015.
Syyskuussa Damiba antoi potkut puolustusministerille ja otti roolin itse hoitaakseen.
Väkivalta on kiihtynyt entisestään maaliskuun puolivälin jälkeen sotilasjuntan lupauksista huolimatta. Lähes puolet Burkina Fason pinta-alasta ei ole maan hallinnon kontrollissa.
Syyskuu oli erityisen verinen, kun useissa jihadistien tekemiksi epäillyissä iskuissa kuoli sekä sotilaita että siviilejä.