Burleskifestivaaleille saa pukeutua miten tahtoo – "alasti ei kuitenkaan sovi tulla"

burleski
Indigo Blue, Dr.Lucky ja Waxie Moon esiintyvät yhdeksänsillä burleskifestivaaleilla.
Julkaistu 03.03.2016 18:31

Katri Koskinen

katri.koskinen@mtv.fi

Tasselit viuhuvat yhdeksättä kertaa Helsingissä tulevana viikonloppuna 4.–5.3.2016. Burleskifestivaaleilla nähdään tänä vuonna monta miesesiintyjää, sekä niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin tähtiä. Miten näyttäville festareille kannattaa varautua?

Burleski-innostus ei näytä laantumisen merkkejä Suomessa, vaikka moni onkin teilannut burleskin ilmiönä olevan jo menneen talven lumia. Vuosittainen Helsinki Burlesque Festival -tapahtuma valtaa kaupungin nyt yhdeksättä kertaa.

Burleskia pähkinänkuoressa

25.F3888W(ransk. burlesque: 'pilaileva, liioitellun hullunkurinen, irvokas, parodioiva, ilveilevä.)

Burleski on matkannut 1800-luvun Vaudeville-teattereista 1940–50-luvun glamourin kautta populaarikulttuuria korostavaan neo-burleskiin. Nykypäivänä burleskiesitysten voidaan kuvailla olevan muun muassa queerlesqueta, eli sukupuolirooleilla leikittelevää burleskia tai miesten versiota, boylesqueta.

Luvassa on räiskyviä shownumeroita, jotka saattavat heikoimpia – ja niitä, joille burleski tai boylesque eivät vielä ole tuttuja termejä – hätkähdyttää.

Tänä vuonna festivaalien Ballroom Blitz -teeman inspiraatio kumpuaa jännitystä ja romantiikkaa tihkuvista koulutanssiaisista.

"Luvassa on niittejä, nahkaa, kovia kimmoja ja kulmikkaita kundeja", tapahtumaa kuvaillaan Helsinki Burlesquen sivuilla.

Burleski on kaiken kansan viihdettä

Se, mikä on muuttunut merkittävästi vuosien saatossa, on pehmeällä b:llä alkavan sanan merkitys. Ensimmäiseksi ei enää tarvitse selittää juurta jaksain, mitä burleski on.

Burleskin on sanottu perinteisesti ylistävän naisellisuutta, vaikka esitykset kätkevät sisäänsä toki paljon muutakin. Esitykset voivat olla huumoripitoisia, ilkikurisia satiireja tai sukupuolinormeilla leikitteleviä shownumeroita. Luovaan burleskitanssiin liittyy myös luova striptease.

– Suurin myytti ja tabu, onko burleski sama asia kuin strippaus – siitä jauhaminen on loppunut, pitkän burleskiuran tehnyt Bettie Blackheart kuvailee.

– Olemme aina sanoneet, että se on tavallaan sama asia, mutta itse riisuminen tehdään eri tavalla. Burleskissa voidaan paljastaa esimerkiksi vain nilkka, eikä Suomessa burleskissa ole koskaan täyttä alastomuutta.

Tuottaja, kuva- ja burleskitaiteilija Bettie Blackheart. (Jos et näe kuvaa, katso se täältä.)

Burleski onkin ottanut oman jalansijansa korkealaatuisena esitystaiteena ja viihteenä myös meillä Suomessa. Monille taiteilijoille se on leipätyötä – pääammatti.

– Vuosia takaperin New Yorkissa ihmiset miettivät, menisikö sitä tänään leffaan vai katsomaan burleskia. Samanlaista asennetta on nähtävissä nykyään myös Suomessa, Blackheart kuvailee.

Burleskista onkin tullut monille eräänlainen illanviettotapa sukupuoleen ja ikään katsomatta. Klubeja, saleja ja viikoittaisia burleskitapahtumia myydään edelleen loppuun.

Kävijäkunta on muuttunut huomattavasti vuosien saatossa.

– Esityksiä saapuvat burleskiharrastajien ja -ammattilaisten lisäksi katsomaan myös ne,  jotka etsivät korkealaatuista, värikästä, erikoista, yllätyksellistä iltaa ja viihdettä, Blackheart listaa.

– Myös ikärakenne on muuttunut: yleisössä on tätä nykyä myös viisi-, kuusi- ja seitsemänkymppisiä ihmisiä.

Indigo Blue by Deborah Spencer

Burleskitaiteilija Indigo Blue esiintyy vuoden 2016 festivaaleilla.

Lähes kymmenen vuotta sitten tilanne oli hieman erilainen. Vuonna 2008 Suomessa pidettiin ihka ensimmäiset burleskifestivaalit.

– Aloitimme sen takia, ettei meillä ollut muuta paikkaa, mihin mennä! Tunne oli vähän kuin teininä, Blackheart virnistää.

Kaikkien yllätykseksi liput myytiin loppuun, vaikka tapahtuma oli aivan uusi ja burleski terminä jokseenkin tuntematon.

– Katselin loppuunmyydyillä festareilla, että mistä nämä ihmiset ja uskomattomat asut oikein tulivat, keitä nämä mielettömät hahmot ja tyypit oikein ovat? taitelija muistelee.

Vaikka burleski nousi ryminällä otsikoihin menneinä vuosina, sitä pidettiin jokseenkin ohimenevänä ilmiönä. Vuosittaiset festivaalit kertovat kuitenkin toista tarinaa.

– Aluksi tunsimme kaikki kävijät nimeltä. Mieheni myi lippuja ja tunsi lähes jokaisen. Mutta jossain vaiheessa se kääntyikin niin, ettemme enää tunnistanutkaan kaikkia, kaikille ei voinutkaan sanoa tuttavallisesti "moi", Blackheart naurahtaa.

Uusia kasvoja tulee koko ajan.

– Aiemmin ajateltiin, että tämä on friikkien touhua, erikoisten alakulttuurien kohtaamista. Nyt tuntuu, että ihmisiä on ihan joka lähtöön. Joskus mietin, että hyvänen aika, pitikö tämän ryhmän mennä oopperaan, mutta he tulivatkin tänne! taiteilija kertoo.

– Minusta on fantastista, että ison sateenvarjon alle voidaan yhdistää valtava määrä erilaisia ihmisiä. 

Pukukoodia ei ole!

Burleski-festivaalit eivät ole ainoastaan sensuellien ja rohkeiden esiintyjien ihastelemista, vaan monen kävijän huippukohta on valmistautua itse juhlaan näyttävällä asulla, meikillä ja kampauksilla.

– Monet suunnittelevat festariasujaan kuukausia tai jopa vuosia miettien, millaiseksi hahmoksi tai miten haluaa pukeutua, Blackheart kuvailee.

Bettie Blackheart vinkkaakin Facebookissa, että tapahtumaan kannattaa valmistautua hyvissä ajoin ja miettiä muun muassa vaatteiden tuomia haasteita. Pukukoodia ei tosin ole.

21.23528734

Sheila Wolf (vas,) esiintyy vuoden 2016 burleskifestivaaleilla Helsingissä.

Pukeutumisvinkkejä festivaaleille:

– Tärkein: olet lämpimästi tervetullut juuri sellaisena kun olet! Festareille ja burleskibileisiin saa pukeutua villisti, juhlavasti, hassusti ja jopa oudosti. Mutta tämä ei ole kuitenkaan pakko – pääpaino on sanalla ”saa”! Alasti ei sovi tulla, mutta virallista dresscodea ei ole.

– Testaa asu etukäteen! Jos sinulla on korsetti, kannattaa sen käyttöä myös harjoitella kotona etukäteen.

– Aja kenkäsi sisään! Jos kengät puristavat kotioloissa, ne taatusti puristavat myös festareilla. Ota harkintaan, josko ottaisit matalakantaiset kengät varmuuden vuoksi mukaan. Vaihto ballerinakenkiin voi pelastaa iltasi (ja varpaasi) ja tuskin tuhoaa muuten säkenöivää olemustasi.

– Mikäli sinulla on suuri päähine, mieti, onko se muiden näkyvyyden tiellä.

Esiintyjiä meiltä ja maailmalta

Kulttuuriareena Glorian lavalle nousee vuoden 2016 burleskifestareilla tuttuun tapaan kansainvälisen burleskin huippunimiä sekä kotimaisia tähtiä.

moonstone

Saana Koskinen, taiteilijanimeltään Molly Moonstone, on hiljattain julkaissut tiettävästi maailman ensimmäisen Burleski-värityskirjan.

Kotimaisia esiintyjiä nähdään muun muassa The Mayhem Mamacitas, Kiki HawaijiLady Laverna, Molly Moonstone, The XXXettes ja The Ravishing Shangri-La Rubies.

Ulkomaisissa esiintyjissä on burleskin tunnettuja nimiä ja miesesiintyjiä, kuten Aurora Galore (UK), Aurora Galore (UK), Fraulein Frauke (SE), Havana Hurricane (UK), Indigo Blue (US), Jo Boobs (US), Sheila Wolf (DE) ja Waxie Moon (US).


Jos et näe videota, voit katsoa sen täältä.

Jos et näe kuvaa, voit katsoa sen täältä.

Jos et näe videota, voit katsoa sen täältä.

VIDEO: Suomalaiset innostuivat burleskista

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lähteet: Visit Helsinki, Helsinkiburlesque.com, Himoclub.fi

Tuoreimmat aiheesta

Aivopähkinät