Työntekijäpuoli on julkaissut vastineensa työnantajan julkisuudessa esittämiin asioihin. Yli puolet Pohjolan Liikenteen busseista on jäänyt aamulla ajamatta Helsingissä ja Espoossa työnseisauksen takia.
Pohjolan Kaupunkiliikenteen varapääluottamusmies Niko Lehtimäki kertoo, että ei eilen kommentoinut työnantajansa esittämiä väitteitä lakon syystä, koska hänen mukaansa työnantajan kanssa oli suullinen sopimus siitä, että asiasta ei puhuttaisi julkisuudessa.
– Työnantajan puolelta sopimus rikottiin kuitenkin heti kättelyssä, Lehtimäki toteaa tiedotteessa.
Taustalla kuljettajan irtisanominen
Pohjolan Liikenteen työnantaja kertoo, että lakkolaiset vaativat perumaan yhden kuljettajan irtisanomisen. Työnantajan mukaan kyseessä oli asiakkaan kanssa tapahtunut "välikohtaus", jonka jälkeen kuljettajan työsuhde purettiin.
– Ihmettelen suuresti, että henkilöstön edustajat vaativat palauttamaan sellaisen kuljettajan työsuhteen, joka on pahoinpidellyt matkustajaa, Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko totesi aiemmin tiedotteessa.
Yhtiön mukaan tapahtumien kulku on tarkistettu videotallenteesta.
"Emme puolusta väkivaltaa"
Niko Lehtimäki korostaa, että työntekijäpuoli ei ”missään nimessä puolusta väkivallan käyttöä”.
– Olen nähnyt linja-auton valvontakameran videon. Mielestäni näemme myös työnantajan kanssa samat asiat videolta, mutta tulkitsemme niitä eri tavalla. Ero saattaa johtua siitä, että toinen osapuoli työskentelee toimistossa, kun taas me työskentelemme haastavassa asiakaspalvelutyössä.
Oleellista on Lehtimäen mukaan se, että valvontakameran videolla näkyy uutta tietoa, joka ei ole ollut julkisuudessa saatavilla.
– Näkemäni perusteella olen vilpittömästi sitä mieltä, että kokonaisuutta mietittäessä ja valvontakameran tiedon ollessa käytössä, työsuhteen purku on ollut hätiköity sekä ylimitoitettu toimenpide.
”Linja-auton kuljettaja ei ole autossaan voimaton”
Lehtimäen mukaan työntekijäpuoli ei halua jättää julkisuuteen sellaista kuvaa, että linja-autonkuljettaja olisi kuljettamassaan autossaan voimaton.
– Kuljettajalla on lainmukainen oikeus sekä velvollisuus valvoa ja ylläpitää järjestystä. Jos asiaa miettii laajemmin, emme ole ulosmarssineet ainoastaan yksittäisen linja-autonkuljettajan puolesta, vaan kaikkien vaativissa asiakaspalveluammateissa, joissa saatetaan kohdata ns. hankalia asiakkaita yksin, työskentelevien ihmisten puolesta.
Lehtimäen mukaan lakkolaiset ovat saaneet tukea ulosmarssillemme useista linja-autoyrityksistä.
– Työnantajan toimien perusteella saatamme harkita mahdollisia jatkotoimenpiteitä. Toivon kuitenkin, että voimme palata työnantajan kanssa neuvottelupöydän ääreen heti huomenna.
Työnseisaus jatkuu yöhön
Pohjolan Kaupunkiliikenteen Helsingissä liikennöimistä busseista vain noin 40 prosenttia on ajettu aamulla, kertoo Helsingin seudun liikenne HSL. Espoossa vain noin joka neljäs yhtiön lähdöistä onnistuu. Syynä oleva työnseisaus kestää ensi yöhön asti.
Ajamatta jää päivän mitaan useita linjoja. Työnseisaus vaikuttaa liikenteeseen etenkin Espoon Matinkylässä, Tapiolassa ja Leppävaarassa. Helsingissä se vaikuttaa muun muassa Pakilassa ja Oulunkylässä.
Liikennöitsijä kehottaa seuraamaan HSL:n sivuja, joille päivitetään poisjäävien linjojen tietoja. HSL kertoo, että pysäkkinäytöillä voi olla torstaina virheellistä informaatiota.
Pohjolan Liikenteen bussit Sipoossa, Kirkkonummella ja Tuusulassa liikennöivät normaalisti.
Ammattiyhdistysten taistelu hallituksen lakiesitystä vastaan näkyi eilen sadoissa yrityksissä.
3:46