Tuleva massiivinen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tulee näkymään kansalaisten arjessa enemmän, mutta aluehallintouudistus tuo sekin jotain uutta. Hallituksen mukaan uudistuksen tavoitteena on yksinkertaistaa hallintoa.
Esityksen mukaan ely-keskukset lakkautetaan ja niiden tehtävät jaetaan maakuntaviraston ja aluehallintovirastojen kesken. Kuntien tehtäviä siirretään maakunnille. Samalla uudistus vie historiaan ison läjän erilaisia kuntayhtymähimmeleitä.
Uusiin maakuntavirastoihin kootaan muun muassa pelastustoimi, kaikki maatalousasiat, työvoima- ja yrityspalvelut sekä EU-rahastojen Suomen hallintoa.
Aluehallintovirastot puolestaan vastaisivat jatkossa ympäristönsuojelusta sekä huolehtisivat muun muassa valtion lupa- ja valvontatehtävistä. Siihen kuuluisi esimerkiksi päivähoidon ja pelastustoimen asianmukaisuuden valvonta.
Alla olevat kohdat on koostettu pääosin selvitysmies Lauri Tarastin raportin pohjalta.
Missä hoidan asioitani jatkossa?
Sähköinen asiointi lisääntyy, mutta Tarastin raportin mukaan jokaisessa maakunnassa tulee olla mahdollisuus asioida virastoissa sekä yhteisissä asiointipisteissä. Tukea sähköiseen asiointiin voisi puolestaan saada maakuntien yhteisestä asiakaspalvelukeskuksesta.
Tarastin ehdotuksen mukaan aluehallintovirastot olisivat valtakunnallisia eli kansalainen voisi asioida missä hyvänsä toimipisteessä riippumatta siitä, missä asuu.
Olen töissä ely-keskuksessa / te-toimistossa/ maakuntien liitossa. Mitä minulle tapahtuu?
Työnantajasi vaihtuu. Henkilötyövuosia siirretään maakuntavirastoon arviolta 12 500. Suurin osa siirroista koskee kuitenkin kuntien henkilöstöä ja siellä pelastustoimea (pelastuslaitoksissa 5500 työntekijää).
– Näiden työntekijöiden asema ja edut tulisi turvata uudistuksessa liikkeen luovutuksesta säädetyllä taikka muulla vastaavalla tavalla, Tarasti toteaa henkilövaikutuksista.
Henkilökunnan palkkoja, eläkkeitä ja muita etuuksia koskevia kysymyksiä selvitetään omassa työryhmässään. Tarasti kuitenkin ehdottaa, että ely-keskusten työntekijöiden motivaation turvaamiseksi vuosille 2017-2020 suunnitelluista säästöistä luovuttaisiin.
Miten maakuntavaltuutetut valitaan?
Jatkossa pääset äänestämään presidentin-, kunta-, euro- ja eduskuntavaalien lisäksi maakuntavaaleissa. Niissä valitaan maakunnalle poliittista valtaa käyttävä maakuntavaltuusto.
Todennäköisesti se ei kuitenkaan lisää äänestyspäiviä. Tarasti on ehdottanut, että maakuntavaltuuston vaali voitaisiin järjestää ensimmäisen kerran yhtäaikaa presidentinvaalien kanssa vuonna 2018. Jatkossa ne voisi yhdistää kuntavaaleihin.
Entä jos haluan itse vaikuttaa?
Jos haluat mukaan politiikkaan, jatkossa siihen on enemmän mahdollisuuksia. Tarastin arvion mukaan maakuntavaltuustoissa tulee olemaan yhteensä noin 1000 jäsentä ja maakuntahallituksissa noin 300 jäsentä. On hyvä myös huomata, että kunnanvaltuutettujen valta pienenee kuntien tehtävien vähenemisen myötä.
Mitä tämä maksaa veronmaksajalle?
Tiedotustilaisuudessa ministeri Anu Vehviläiseltä (kesk.) ja Tarastilta kysyttiin, miten uudistus tuo säästöjä. Vehviläisen mukaan asiaa ei ole tässä vaiheessa arvioitu.
– Esimerkiksi pelastustoimen siirtämisen osalta minulla on käsitys, että sisäministeriö pystyy esittämään siitä merkittäviä säästöjä, Vehviläinen sanoo.
Tarasti puolestaan totesi, että hän on pyrkinyt työssään malliin, joka lisäisi kustannuksia mahdolllisimman vähän.Vaikuttaa todennäköiseltä, että kustannuksia syntyy ainakin aluksi enemmän kuin säästöjä.