Britannian pääministeri David Cameron esitteli tänään hallituksensa tavoitteet EU:n uudistamiseksi.
Ennakko-odotuksista huolimatta Cameron ei vielä täsmentänyt, millaisia lainsäädäntöuudistuksia hän tavoittelee.
Ensinnäkin Britannia haluaa takeet siitä, että euron ulkopuolisia maita ei syrjitä eikä niille saa koitua ylimääräisiä kustannuksia euroalueen ongelmien takia.
Toisekseen Cameron haluaa EU:n keskittyvän kilpailukykynsä kohentamiseen ja sääntelyn vähentämiseen.
Kolmas tavoite tähtää siihen, että Britannia saa laillisesti sitovat takuut voidakseen jäädä EU-maiden syvenevän yhteistyön ulkopuolelle.
Neljäs ja kiistanalaisin tavoite liittyy Britanniaan kohdistuvan EU-maahanmuuton rajoittamiseen. Tähän pyritään muun muassa karsimalla työssä käyvien maahanmuuttajien oikeutta sosiaalitukiin. Jäsenmaat suhtautuvat tavoitteeseen varauksellisesti, sillä sen on katsottu rikkovan EU:n perussopimuksia.
Uutistoimisto Reuters kertoo, että Cameron vihjaa myös, että EU:ssa tarvitaan joidenkin valtioiden oikeutta kaataa lakipaketteja tarvittaessa, jos ne haittaavat valtion etuja. Cameron toteaa, että kyse ei olisi varsinaisesta veto-oikeudesta jokaiselle jäsenmaalle.
– Sehän tarkoittaisi umpikujaa 28 jäsenmaan EU:ssa, mutta me haluamme nähdä jonkilaisen mahdollisuuden torjua lakialoitteita, jos ryhmä EU-valtioita on tietyissä asioissa samaa mieltä, Cameron sanoo.
Cameronin linjaamat tavoitteet vastaavat jo aiemmin julkistettuja pyrkimyksiä. Ne liittyvät kansanäänestykseen, jonka hän on luvannut järjestää maansa EU-jäsenyyden jatkosta vuoden 2017 loppuun mennessä.
Sitä ennen Cameron pyrkii uudistamaan unionia vastaamaan paremmin brittien etuja.
Pääministeri varoitti puheessaan, että hän on valmis kannattamaan EU-eroa, elleivät uudistukset toteudu onnistuneesti.
– Kuten olen aiemmin sanonut, mitään vaihtoehtoa ei suljeta pois.