Trumpin Venäjä-kantaa yritetään muuttaa.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin korkea-arvoiset neuvonantajat ovat ohjeistaneet presidenttiä olemaan skeptisempi Venäjää kohtaan.
Näin kertovat nimettömät yhdysvaltalaisviranomaiset yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalille (WSJ).
Trump on WSJ:n lähteiden mukaan kuitenkin yhä sillä kannalla, että Venäjän presidentti Vladimir Putin todella haluaa sopia rauhasta. Hän jakaa tämän näkökulman Yhdysvaltojen erikoislähettilään Steve Witkoffin kanssa, joka on alkuvuoden aikana tavannut Putinin kolme kertaa.
Presidentti Trumpin mielen muuttamista yrittävät tahot uskovat, ettei Putin ole vielä osoittanut todella haluavansa lopettaa sotimista.
Venäjän rauhanhaluja Valkoisessa talossa epäilevät ainakin ulkoministeri Marco Rubio ja Ukrainan lähettiläs Keith Kellogg.
Trump on viime aikoina jossain määrin kiristänyt Venäjä-lausuntojaan ja todennut muun muassa, että Venäjä saattaa tulitaukoneuvotteluissa pelata aikaa.
Venäjä hylkäsi maaliskuun puolivälissä Ukrainan hyväksymän ja Yhdysvaltojen ehdottomat täydellisen 30 päivän tulitauon.
Venäjä ja Ukraina ovat sittemmin hyväksyneet energiainfrastruktuuria koskevan 30 päivän tulitauon, joka Kremlin mukaan alkoi 18. maaliskuuta.
Molemmat osapuolet ovat syyttäneet toisiaan tulitauon rikkomisesta.
Lue myös: Lavrov sivaltaa "raivokasta" Stubbia: Venäjä ei unohda
Uusia pakotteita?
Yhdysvallat "voimakkaasti harkitsee" laajoja Venäjän-vastaisia pakotteita ja tulleja, jotka olisivat voimassa, kunnes Venäjä solmii rauhan Ukrainan kanssa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Presidentti Trump ei maaliskuussa määrännyt tulleja Venäjälle, vaikka niitä lähes kaikille muille maailman valtioille asettikin. Valkoinen talo perusteli tätä sillä, että pakotteiden vuoksi Yhdysvaltojen ja Venäjän välinen kauppa oli jo valmiiksi lähes olematonta.
Venäjälle suunnatut lisäpakotteet eivät ole toistaiseksi toteutuneet. Sen sijaan Trumpin toisella presidenttikaudella Yhdysvallat on tehnyt lukuisia Venäjää hyödyttäviä päätöksiä Ukrainan kustanuksella.
Esimerkiksi helmikuussa Yhdysvallat äänesti YK:ssa päätöslausemaa vastaan, joka tuomitsi Venäjän hyökkäyssodan.
Yhdysvallat myös väliaikaisesti keskeytti ase- ja tiedusteluavun antamisen Ukrainalle. Molempia tukia on sittemmin jatkettu.
Lisäksi Bloombergin lähteiden mukaan Yhdysvallat vastusti Kanadan G7-maille esittämää suunnitelmaa Venäjän varjolaivaston vastaisesta iskuryhmästä.
Yhdysvallat on myös uhannut sulkea Ukrainalta pääsyn Starlink-satelliittijärjestelmään, jota maan asevoimat käyttävät, uutistoimisto Reuters kertoo.