Leslie Van Houten täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Hän oli 19 osallistuessaan Charles Mansonin kultin murhiin Kaliforniassa ja hän joutui vankilaan 1969. Kalifornian ehdonalaislautakunta on nyt suositellut Van Houtenin anomuksen hyväksymistä. Mansonin "perheen" nuorin jäsen on hakenut ehdonalaiseen aiemmin jo 19 kertaa.
Ehdonalaislautakunta tekee päätöksen tulevan neljän kuukauden sisällä, mutta viime kädessä päätöksen tekee Kalifornian tuore kuvernööri Gavin Newsom. Hänen edeltäjänsä Jerry Brown jäi pois kuvernöörin virasta 7. tammikuuta.
Jerry Brown on hylännyt Van Houtenin ehdonalaisanomuksen kaksi kertaa aiemmin. Hän perusteli päätöstään sanomalla, että "Van Houten on kohtuuton vaara yhteiskunnalle".
Leslie Van Houten saapumassa uusintaoikeudenkäyntiin Los Angelesissa vuonna 1977.
Raakoja kulttimurhia
Mansonin perheen kuuluisin teko on viimeisillään raskaana olleen näyttelijä Sharon Taten murha vuonna 1969. Tätä seurasi pariskunnan Leno Ja Rosemary LaBiancan murhat, joihin myös Van Houten osallistui. Naisen sanotaan iskeneen puukon Rosemary LaBiancan rintaan ainakin 14 kertaa. Tekijät käyttivät uhrien verta kirjoittaakseen viestejä talon seinille.
Van Houten tuomittiin kuolemaan vuonna 1971, mutta tuomio peruttiin vuotta myöhemmin. 1978 hänet tuomittiin elinkautiseen.
Vuonna 1994 Van Houten antoi haastattelun vankilassa CNN:n toimittajalle Larry Kingille.
– Menin sisälle taloon ja rouva LaBianca makasi lattialla. Puukotin häntä alaselkään noin 16 kertaa.
Nainen oli tuolloin 19-vuotias. Hän on pyytänyt tekoaan anteeksi uhrien perheeltä.
Huonoille teille joutunut tanssiaisten kuningatar
Van Houten ei ollut suoranaisti mukana viiden ihmisen murhassa Hollywood-ohjaaja Roman Polanskin talossa, jossa myös Sharon Tate sai surmansa. Hänet tuomittiin murhien suunnittelussa mukana olemisesta.
Van Houten oli kaunis tyttö ja hänet kruunattiin koulussa tanssiaisten kuningattareksi. Hän joutui huonoille teille vanhempiensa eron jälkeen, jolloin hän karkasi kotoaan ja alkoi käyttää huumeita. Vuonna 1969 hän tapasi Charles Mansonin tuttaviensa kautta.
Vankilassa häntä on kuvailtu mallivangiksi, joka on auttanut muita vankeja ja on onnistunut hankkimaan yliopistotutkinnon.
Mansonin sanotaan houkutelleen amerikkalaisia keskiluokkaisia tyttöjä huonoille teille seksin, viinan ja rock’n rollin avulla.
Charles Manson tuomittiin myös kuolemaan, mutta tuomiota ei pantu täytäntöön, koska Kalifornian osavaltion korkein oikeus julisti kuolemantuomiot perustuslain vastaisiksi vuonna 1972.
Charles Manson kuoli vankilassa 83-vuotiaana vuonna 2017.
Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Charles Manson vangittuna vuonna 1971. Kuva: AOPCSU Archives/Everett Collection/All Over Press