Christoffer Strandberg kritisoi sukupuolille asetettuja vaatimuksia erityisesti komedian saralla.
Näyttelijä Christoffer Strandberg julkaisi Instagramissa päivityksen, jossa hän ottaa kantaa viime päivinä puhututtaneeseen naisvihaan. Kuvan yhteydessä Strandberg kertoo pohtineensa aiheesta kirjoittamista pitkään.
Julkaisussaan hän poseeraa useiden kollegoiden kanssa 70-luvun asuihin pukeutuneena.
– Naistenpäivä tuli ja meni, mutta tuntui jotenkin tyhmältä kirjoittaa silloin. Ihan kuin rakenteellinen syrjintä ja asenteet korjattaisiin yhdellä postauksella yhtenä päivänä, Strandberg kirjoittaa.
– Sitä luulisi ja toivoisi, että olisimme päässeet kehityksessä pidemmälle, että esim pääministeriä kritisoidessa häntä ei tytötellä ja väheksytä sukupuolen perusteella. Jos nyt puhutaan ”huulipunahallituksesta”, niin todettakoon, että ennen vanhaan oli sitten niitä ”pälvikalju ja erektio-ongelma-hallituksia”. Tai sit voitaisiin ihan vaan kunnioituksella kritisoida päätöksiä ja asioita.
Jos julkaisu ei näy, voit nähdä sen myös täältä.
Surulliseksi Strandberg kokee sen, että naiset nähdään usein ensin sukupuolensa edustajina ja vasta sitten ihmisinä.
– Naiset joutuvat usein olemaan just naisia ensin, sukupuolensa edustajia. Sitten vasta ihmisiä, jos sittenkään. Kun taas mies saa automaattisesti olla ihmisen malli. Miehenä ei koko ajan joudu suhtautumaan sukupuoleensa. Toki tämä hankaloituu jos et ole valkoinen, tai hetero.
Strandberg kertoo huomanneensa sukupuolten pärjäämisessä ja asenteissa eroavaisuuksia etenkin komedian saralla. Samalla hän kyseenalaistaa kommentit sukupuolijaottuneisuudesta alalla.
– “Miehet nyt vaan on hauskempia”. Onko oikeesti? Miksi? Enkä todellakaan jaksa mitään biologia-lässytystä tästä, että ”uros kilpailee naaraan huomiosta huumorilla”. Elämme vuotta 2021 ja olemme maapallon kehittynein laji (tai no...), eikä viidakon säännöt sellaisinaan päde ihmiskuntaan.
Lue myös: Putous-näyttelijältä totaalijäätyminen suorassa lähetyksessä – aiheuttajana perinteinen sananlasku
Strandbergin mukaan usein kritiikki paljastuukin kehnosti verhoilluksi naisvihaksi, jonka lisäksi naisille asetetut vaatimukset ovat myös omaa luokkaansa.
– Pärjätäkseen komediassa nainen ei saa olla liian outo, liian kaunis, liian menestynyt, liian rohkea, liian haastava, liian itsevarma. Ymmärtäkää minua oikein, naiset voivat olla pätemättömiä ja hirveitä. Aivan kuten miehetkin. Aivan kuten sukupuolettomat. Sillä olemme kaikki ihmisiä.
– Monesti kommentoijat ja pätijät eivät itse näe kuinka heidän ”kritiikki” on huonosti verhoiltua naisvihaa, hän lataa.
Naisvihan kitkemiseksi Strandberg suosittelee vastavuoroista kuuntelemista ja niin sanotusti peiliin katsomista.
–Toivon, että voisimme kaikki kääntyä itseemme ja miettiä millaisella katseella me katsomme ihmisiä. Vaikuttaako ihmisen sukupuoli meidän asenteeseen ja odotuksiin. Onneksi saan tehdä töitä ihmisten kanssa jotka haastavat ja kannustavat. Eteenpäin, ei vihan ja epätoivon kautta, vaan toisiamme kuunnellen.
Strandbergin kirjoitus on kerännyt runsaasti kommentteja aiheeseen liittyen. Putous-kollega Pilvi Hämäläinen pitää julkaisua erittäin tärkeänä.
– Kyllä! Tämä on asia josta pitää puhua ja musta on helvetin tärkeetä, että myös miehet puhuu tästä aiheesta. Kiitos Christoffer että puhut. Tää on meidän kaikkien asia! Naisten vähättelyn on loputtava, Hämäläinen kirjoittaa.
Julkisuuden henkilöistä myös muun muassa Dennis Nylund, Antti Tuomas Heikkinen ja Tuija Pehkonen reagoivat julkaisuun lämpimästi.