Yhdysvalloissa demokraattien presidenttikisan ehdokkaat kohtasivat toisensa vuoden viimeisessä tv-väittelyssään viime yönä. Väittely kuumentui, kun keskustelu kääntyi talouteen, aseisiin ja terrorismin uhkaan.
Etenkin Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kohtalo jakoi mielipiteitä. Presidentti Barack Obama on vaatinut al-Assadia luopumaan vallasta, jotta maahan voitaisiin saada aikaiseksi rauha.
Ehdokaskisassa mukana oleva ex-ulkoministeri Hillary Clinton on ilmaissut tukensa Obamalle tämän Syyria-strategiassa. Clintonin vastaehdokkaan senaattori Bernie Sandersin mukaan Yhdysvallat ei voi kuitenkaan taistella samaan aikaan onnistuneesti sekä äärijärjestö Isisiä että al-Assadia vastaan.
– Isis on nyt pääkohde. Hankkiudutaan eroon al-Assadista myöhemmin, Sanders sanoi väittelyn aikana.
Sanders nosti esille myös Clintonin toiminnan vuonna 2002, jolloin tämä tuki silloista presidenttiä George W. Bushia sotilaallisen voiman käytöstä Irakissa.
Clinton painotti vuorostaan väittelyn aikana, ettei olisi nyt valmis lähettämään Yhdysvaltojen maajoukkoja Syyriaan tai Irakiin.
Trump kritiikin kohteena
Presidenttikisan ehdokkaat arvostelivat kaksi tuntia kestäneen väittelyn aikana myös Donald Trumpia, joka tavoittelee kilpailijapuolue republikaanien presidenttiehdokkuutta. Kritiikin kohteeksi päätyivät etenkin Trumpin kommentit, joissa tämä on vaatinut, että Yhdysvaltojen pitää sulkea rajat muslimeilta.
– Amerikkalaisten täytyy varmistaa, että erittäin syrjivä viesti, jonka Trump lähettää ympäri maailmaa, ei päädy vastaanottavaisiin korviin, Clinton sanoi.
Clintonin mukaan Trumpista on tulossa "äärijärjestö Isisin paras rekrytoija".
O'Malley puolestaan totesi, että Yhdysvallat pystyy vastaamaan Isisin äärimmäiseen toimintaan, mutta vain, jos amerikkalaiset eivät luovu arvoistaan "suurisuisen miljardöörin fasististen vetoomuksien" takia.
Clinton edelleen vahvoilla
Clinton johtaa edelleen mielipidemittausten mukaan demokraattien presidenttikisaa. Seuraavaksi paikkaa pitävällä Sandersilla ja O'Malleylla on enää kuusi viikkoa aikaa kuroa Clintonin etumatkaa umpeen ennen ensimmäistä Iowassa järjestettävää äänestystä.
Republikaanien puolella kisaa presidenttiehdokkuudesta johtaa edelleen Trump, jonka kannatus ei mielipidemittausten mukaan hetkahtanut edes paljon kritiikkiä keränneiden muslimikommenttien myötä. Uutistoimisto Reutersin joulukuun alkupuolella teettämässä kyselyssä 41 prosenttia republikaanivastaajista kuitenkin uskoi, että Trumpin kärkevät lausunnot voivat heikentää hänen mahdollisuuksiaan päästä presidentiksi.