Yhdysvalloissa arvuutellaan, ehtiikö republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin kampanja toipua julki tulleista Trumpin naisia halventavista kommenteista ennen marraskuun 8. päivän vaaleja.
Edes Trumpin esittämä anteeksipyyntö ei välttämättä pysty pelastamaan täyteen kriisiin ajautunutta kampanjaa, arvioi uutiskanava CNN:n politiikan toimitus.
Trumpin ympärillä vellova kohu sai alkunsa, kun Washington Post lehti julkaisi vuonna 2005 kuvatun videon, jolla Trump puhuu erittäin karkein sanankääntein ja seksistiseen sävyyn naisista.
Demokraatit valmistautuvat "arvaamattomaan" väittelyyn
Demokraattien presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin ennakoidaan käyttävän kohua hyväkseen maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa käytävässä väittelyssä.
Clinton on kampanjansa aikana useaan otteeseen sanonut, ettei Trump poliittisen kokemattomuutensa, kiivaan temperamenttinsa ja kärkkäiden kommenttiensa tähden sovi presidentiksi. Juuri julki tulleiden "kourintakommenttien" ei odoteta tekevän näiden väitteiden kumoamisesta Trumpille ainakaan helpompaa.
CNN:n demokraattilähteiden mukaan Clintonin kampanja varautuu siihen, että väittelystä on tulossa "ilkeä ja arvaamaton" ja että Trump aikoo hyökätä Clintonin kimppuun tämän puolison, ex-presidentti Bill Clintonin menneillä uskottomuusskandaaleilla.
Aikeeseen viittaa se, että pyytäessään anteeksi kommenttejaan lauantaina Trump samaan hengenvetoon syytti Bill Clintonia naisten hyväksikäytöstä ja Hillary Clintonia miehensä uhrien mustamaalaamisesta.
Toista väittelyä saattaa CNN:n arvioiden mukaan seurata yli 80 miljoonaa katsojaa. Siinä pärjääminen olisi tärkeää Trumpille, jonka esiintyminen ehdokkaiden ensimmäisessä väittelyssä jätti monet epävarmat äänestäjät vakuuttamatta: mielipidemittausten mukaan Clintonin kannatus nousi ensimmäisen väittelykohtaamisen jälkeen.
Trumpin kommenttien arvioidaan olleen erittäin kova kolaus republikaaniehdokkaan yrityksille saada taakseen enemmän naisia ja eritoten kaupunkien korkeakoulutettuja naisäänestäjiä. Heidän äänensä ovat tärkeitä Pennsylvanian ja Coloradon kaltaisissa vaa'ankieliosavaltioissa.
0:53
Kaatavatko naisrehentelyt Trumpin?
Trumpin sanomisia ovat kavahtaneet joukolla monet korkean profiilin republikaanit Trumpin omaa varapresidenttiehdokasta Mike Penceä myöten. Pence tuomitsi Trumpin kommentit.
Suoranaisesti tukensa pois Trumpilta on vetänyt kohun jälkeen 14 republikaanisenaattoria, listaa BBC. Heidän joukossaan on vuoden 2008 republikaanien presidenttiehdokas John McCain, joka ilmoitti tiedotteella äänestävänsä vaimoineen "jotakuta toista republikaania, joka on pätevä presidentiksi".
Trump on laukonut kampanjansa aikana useita kärkkäitä kommentteja, mutta ne eivät ole saaneet aikaan vastaavaa vastalausemyrskyä.
Forbesin politiikan kommentaattorin Avik Royn mukaan tämä voi johtua siitä, että naisiin kohdistuvat loukkaukset ovat republikaaneille Trumpin aiempia möläytyksiä henkilökohtaisempia.
– Harvoilla republikaanipoliitikoilla on muslimisukulaisia tai meksikolaisjuuret ja heistä harvat ovat joutuneet syrjityiksi ihonvärinsä tähden. Mutta kaikilla heillä on naissukulaisia, Roy sanoo.
0:54
"Emme valitse pyhäkouluopettajaa"
Viikonloppuna republikaanien riveistä kuului jopa vaatimuksia Trumpin korvaamisella toisella ehdokkaalla. Trump itse on vannonut, ettei aio jättää presidenttikilpaa. Myös republikaanipuolueen omat säännöt tekevät ehdokkaan vaihtamisesta tässä vaiheessa vaalikilpaa liki mahdotonta.
Vuoden 2005 sanomisiensa tultua julki Trump sai julkisesti myös tukea - joskin paljon vähemmän kuin paheksuntaa.
Trumpin entinen kampanjapäällikkö, nykyinen CNN:n politiikan kommentaattori Corey Lewandowski sanoi CNN:n haastattelussa, etteivät Trumpin sanomiset ole este presidenttiydelle.
– Emme ole valitsemassa pyhäkouluopettajaa, olemme valitsemassa johtajaa vapaalle maailmalle, Lewandowski sanoi.