Costa Ricasta muuttanut Daniel osti hylätyn vesitornin keskeltä oululaislähiötä – nyt jättimäinen projekti on ohi: "Luovutan"

0:43img
Julkaistu 29.04.2018 07:51
Toimittajan kuva
Mona Haapsaari

mona.haapsaari@mtv.fi

@Monahaapsaari

Keskellä oululaislähiötä kohoaa keltainen vesitorni, joka herättää hämmästystä sen ensikertaa näkevissä. Mikä on Intiön kaupunginosassa, hautausmaan lähellä sijaitsevan tornin tarina?

Kolme viimeistä vuotta torni on ollut yksityishenkilön omistuksessa. Ouluun Costa Ricasta muuttaneesta Daniel Herrerasta tuli vesitornin herra melkeinpä vahingossa.

Ylen vuonna 2015 tekemässä haastattelussa Herrera kertoi ostaneensa yhden Oulun maamerkeistä ystävän yllytyksestä. Tarjouskilpailu ratkesi hänen edukseen kaikkien yllätykseksi.

– Tämänkö verran vesitornit maksavat?, Herrera kertoi Ylelle pankkivirkailijan kysyneen huvittuneena. 

Herrera maksoi tornista 35 000 euroa. 

vesitorni kertajulkaisuKuvassa Herrera, kun projekti oli vielä vauhdissa ja unelmat kantoivat. Kuva: vesitorni.fi

"Luovutan. Torni on myynnissä"

Vuonna 2018 Intiön vesitorni on jälleen myytävänä. Herrera ei ole kovin innokas kommentoimaan viime vuosien tapahtumia. Vastaukset ovat kaukana kolmen vuoden takaisesta hersyvyydestä ja haaveista. 

– Olen kertonut blogissani, miksi tähän päädyttiin. Siellä löytyy kaikki vastaukset, käytä niitä, Herrera vastaa MTV Uutisten tiedusteluun. 

Herreran viimeinen blogikirjoitus alkaa dramaattisesti: "Suuren surun saattelemana ilmoitan: Luovutan. Torni on myynnissä." ("I write with great sadness to say: I give up. The Tower is for sale.")

Herrera kirjoittaa olevansa kiitollinen kokemuksesta, jonka majesteettisen tornin omistaminen ja yhteisön hyväksi tehty työ on tuonut. 

torni

Luovuttamispäätös on hänen mukaansa syntynyt kieliongelmien, rahoituksen sekä yhteistyökumppanien puutteen takia. Insinööritaustansa takia Herrerra kokee, että häneltä puuttuvat tarvittavat kontaktit sekä tiedot näin massiivisen projektin läpiviemiseen.

Vaikka mies kirjoittaa olevansa hyvin väsynyt ja surullinen, hän sanoo olevansa kiitollinen monelle ihmiselle sekä Oulun kaupungille.

"Elämän projekti"

Pettymyksen ymmärtää, kun lukee blogin aiempia kirjoituksia. Kyseessä piti olla Herreran "elämän projekti", jonka lopputuloksena olisi ollut kulttuuri- ja kohtaamispaikka oululaisille ja matkustajille.

Blogi on täynnä kuvia ja suunnitelmia, joita suojeltu rakennus olisi voinut myöhemmin tarjota. Nyt ovi on kuitenkin säpissä toistaiseksi.

vesitorni1

Intiön vesitorni rakennettiin Oulun kasarmin ja hautausmaan tuntumaan Intiönmäelle vuosina 1926–1927. Johan Sigfrid Sirénin suunnittelema torni oli valmistuttuaan käytössä myös näköalatornina, jonne pääsi vierailemaan kesäisin.

Se oli Oulun kaupungin vesijohtolaitoksen ensimmäinen vesitorni, ja poistui käytöstä Puolivälinkankaan suuren vesitornin valmistumisen myötä vuonna 1969. Asemakaavalla se suojeltiin vuonna 1990.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa