Porvoon unelmien uudiskohteesta tulikin vyyhti, joka pilasi monen elämän ja maineen – tästä sotkuisessa talousrikosvyyhdissä on kyse

Porvoon Toukovuoreen piti kohota moderni asuinalue, mutta rakennusten rauniot ovat pönöttäneet paikallaan jo pitkälti toista vuotta. Kaikilla on paha mieli ja useilla rahat loppu. 

– Olen hyvin skeptinen sen suhteen, että tämä päättyisi hyvin. Tämä tulee menemään oikeuteen, sanoo MTV Uutisten nimettömänä pysyttelevä lähde, joka on seurannut rakennushanketta läheltä.

Tällä hetkellä Porvoossa on useita talojen ”raunioita”, jotka ovat olleet 1,5 vuotta sään armoilla, odottamassa rakentajaansa – katso videolta, miltä rakennuksen näyttävät!

Kaikki näytti aluksi kenties jopa liiankin hyvältä. Porvoon Toukovuoreen piti keväällä 2019 valmistua asuinalue, Kattivaaran taloyhtiö, jonka suunnitteluun osallistui maailmankuulu rock-tähti, sittemmin suunnittelun saralla menestynyt Lauri Ylönen.

Uudiskohteesta piti tulla 1 400 asukkaan moderni koti, josta aukenevat upeat, silmiä hivelevät maisemat. 

Vain muutama kilometri Porvoon keskustaan, erinomaiset ulkoilumahdollisuudet luonnossa – muun muassa näillä herkuilla kohdetta kaupattiin tuleville asukkaille. 

Kaikki tuo jäi kuitenkin pitkäksi aikaa vain haaveen tasolle.

Nyt kaksi yhtiötä on ajettu konkurssiin, lukuisat ihmiset ovat edelleen vailla kotia ja MTV Uutisten tietojen mukaan ainakin yhtä yhtiötä epäillään useista rikosnimikkeistä aina keskusrikospoliisin (KRP) tasolla asti. 

Monen maine on pirstaleina – kenties loppuelämäksi. 

Kukaan ei ota vastuuta

Monisävyisen ja tapahtumarikkaan vyyhdin aikana on kyseenalaistettu niin rakennusyhtiöiden, pankin kuin pesänhoitajankin rehellisyyttä. 

Syyttävä sormi osoittaa eri ihmisiä ja tahoja – riippuu, keneltä kysyy. 

Eikä kukaan tunnu ottavan vastuuta tapahtuneesta. 

Alun perin kohteen rakennuttajana toimi rakennusyhtiö Sisco Oyj, jonka pääomasijoittajana toimi tuolloin Sentica Partners 51 prosentin osuudellaan. 

Lauri Ylösen yhtiö Alvardag Oy puolestaan suunnitteli rakennusten julkisivua – itse rakentamiseen yhtiö ei omien sanojensa mukaan osallistunut.

"Hankkeen piti olla sulka hattuun"

Kun Sisco ja Alvardag sopivat yhteistyöstä, Alvardag oli tuore suunnitteluyhtiö, jonka liiketoiminta perustui ja perustuu edelleen julkisivujen suunniteluun. 

Alvardagin toimitusjohtaja David Vatkan mukaan Sisco esitteli Porvoon hankkeen Alvardagille tuotantona, joka valmistuisi nopeasti. 

Kaikki näytti paperilla hyvältä: Sisco Oyj oli menestyksekäs puumoduulirakentamiseen erikoistunut yhtiö, jolla oli hyvämaineinen pääomasijoittaja ja itse hanke oli kunnianhimoinen – riskejä ei pitänyt olla. 

– Se oli meille ihana kumppanuus. Olimme mediaa kiinnostava yritys ja siksi saimme järjestettyä tiedotustilaisuuden, jossa kerroimme olevamme mukana tällaisessa hankkeessa, Vatka kertaa loppuvuoden 2017 tapahtumia. 

– Hankkeen piti olla meille sulka hattuun -tyyppinen referenssi, hän jatkaa.

Alvardag ei ole Vatkan mukaan edelleenkään saanut rahoja, joista oli sovittu.

–  Olimme sopineet jälkijättöisen maksumekanismin siihen. Haluttiin, että meille maksetaan lopuksi. Mutta rahoja ei ole näkynyt, Vatka kertaa ja lisää, että hanke on haitannut yhtiön liiketoimintaa yhteistyön päättymisen jälkeenkin.  

"En tiennyt, itkeäkö vai nauraa"

Kohteen rakennus alkoi hyvissä merkeissä. Hankkeen alkuaikoina rakennusyhtiö Sisco oli usean kymmenen miljoonan liikevaihtoa tekevä yhtiö. 

Vielä joulukuussa 2018 julkisuudessa annettiin ymmärtää, että hanke etenee aikataulun mukaisesti, vaikka totuus oli jotain aivan muuta. 

– Vuoden jälkeen, kun käytiin katsomassa, miltä kohde näyttää, niin eihän se ollut yhtään sen näköinen, millä sitä aluksi kaupattiin. En tiennyt, itkeäkö vai nauraa, hanketta läheltä seurannut, nimetön lähde kertoo.

– Kun ne on myyty ihan eri näköisenä, niin miten ihmeessä sä perustelet sen, että hei, tällainen tästä nyt tuli, hän jatkaa. 

Tekohengitys ei auttanut

MTV Uutisten tietojen mukaan pääomasijoittaja Sentica Partners yritti korjata Siscon toimissa esiintyneitä virheitä huomattavalla rahasummalla – saatavia on yli 8 miljoonan edestä. 

Lopulta oli pakko luovuttaa ja Sentica Partners myi Siscon tammikuussa 2019 rakennusyhtiö Permiso Oyj:lle. 

Itseään pienehköksi rakennusyhtiöksi luonnehtiva Permiso osti Siscon siitäkin huolimatta, että sen talousongelmat olivat silmiinpistävät.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Näin Permiso perustelee tuhoontuomittua kauppaa

Permisosta kommentoidaan, että heillä oli halu pelastaa niin Sisco kuin tämän rakennushankkeet – mukaan lukien Porvoon Toukovuoren surullisenkuuluisa uudiskohde. 

– Emme olisi ostaneet sitä (Sisco), jos emme olisi uskoneet yritykseen. 

– Kattivaaran varalta tehtiin varmaan kaksikymmentä eri suunnitelmaa, jolla sen voisi pelastaa ja rahoittaa. Teimme kaikkemme, Permisosta kommentoidaan MTV Uutisille.

Sitten Itä-Uudenmaan Osuuspankki haki Siscon konkurssiin.

Kun Siscon talousongelmat alkoivat paljastua, Permiso vaati kaupanpurkua useilla eri perusteilla puoli vuotta oston jälkeen. 

Myös Permiso haettiin konkurssiin

Kun Permiso ei kyennyt vastaamaan Siscon rahahuoliin, myös Permiso ajettiin konkurssiin heinäkuussa 2019 – myös Itä-Uudenmaan Osuuspankin toimesta. 

Permiso ehti omien sanojensa mukaan sijoittamaan ennen konkurssiaan valtavan summan rahaa Kattivaaran rakennuskohteeseen, esimerkiksi ostamalla myymättömiä asuntoja Porvoon Toukovuoren kohteesta. 

Kyseessä on raha, jota yhtiö ei välttämättä saa koskaan takaisin. 

– Kaupan jälkeen meitä on syytetty kaikesta, maine on mennyttä, Permisosta sanotaan.

"Kun Sisco myytiin, sen mukana myytiin iso hatullinen paskaa"

MTV Uutisten lähteen mukaan Siscolla on satojen tuhansien eurojen edestä maksamattomia alveja, valtava määrä verovelkaa, rakennusrahastot tyhjillään, huomattavan suuren rahamäärän edestä maksamattomia vesi- ja sähkölaskuja.

– Kun Sisco myytiin, sen mukana myytiin iso hatullinen paskaa, nimetön lähde muotoilee MTV Uutisille. 

MTV Uutisten lähteen mukaan Kattivaara ei ole ainut kohde, jonka rahoituksen Sisco oli onnistunut töpeksimään: kohteita on arviolta 15. 

Yle MOTin mukaan Siscon rakennushankkeissa on ollut valtavasti vikoja. MOTin mukaan ”yhtiö on jättänyt toistuvasti takuukorjaukset tekemättä, kadonnut paikalta ja jättänyt asukkaat pulaan”.

Rakennushankkeeseen perehtyneen lähteen mukaan Siscon ongelmana oli voimakas kasvu. 

– Yritys kasvoi liian nopeasti ja sitten siellä alkoi pyöriä tyyppejä, jotka eivät ymmärrä hevon höttöstä siitä, mitä he tekevät. Valvonta petti totaalisesti, lähde sanoo.

KRP tutkii tapausta vielä vuosia

Yle MOTin mukaan Siscosta on ollut jo viime keväänä käynnissä laaja talousrikostutkinta. Maaliskuussa yhtiötä epäiltiin MOTin mukaan muun muassa törkeästä petoksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä sekä törkeästä kavalluksesta. 

– Sisco-konserniin liittyen on kirjattu rikosilmoituksia Itä-Uudenmaan poliisilaitokselle ja Keskusrikospoliisiin. Asiassa tutkitaan niin sanottuja talousrikoksia ja esitutkinta on kesken. Tässä vaiheessa emme kommentoi tutkittavia rikosnimikkeitä tai epäiltyjä, KRP:stä viestitään MTV Uutisille.

MTV Uutisten tietojen mukaan Sisco on siirretty julkisselvitykseen, mikä tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että valtio haluaa selvittää asian perinpohjaisesti. 

Tutkinnassa on ollut alusta alkaen KRP, ja tapauksen laaja tutkinta on vielä pahasti kesken. Selvitystyössä menee varmuudella pitkään, sillä tarkistettavia papereita on monta sataa.

Velkojien lista on pitkä

Permisosta sanotaan, ettei heidän tietojensa mukaan Permisoon kohdistu rikostutkintaa. 

Kauppalehti kuitenkin kertoi maaliskuussa, että Permison ja Siscon taustahenkilöistä on tehty tutkintapyynnöt poliisille. 

MTV Uutisten tietojen mukaan Sentica Partnersia ei epäillä rikoksesta. 

Itä-Uudenmaan Osuuspankin sekä Sentica Partnersin lisäksi Verohallinto, Handelsbanken ovat konkurssipesän suurimpia velkojia.

Asiakirjat katosivat mystisesti

Rakennushankkeessa on näkymässä valoa tunnelin päässä. 

As Oy Porvoon Kattivaaran hallituksen puheenjohtaja Niklas Björkmanin mukaan rakennushanketta on tarkoitus jatkaa vielä tämän vuoden puolella. 

– Tavoitteena on saada ihmiset koteihinsa ja saattaa taloyhtiö valmiiksi, hän vakuuttaa MTV Uutisille.

Björkmanin mukaan rakennustöiden aloitus on viivästynyt asiakirjojen häviämisen vuoksi. Toistaiseksi ei ole tiedossa, kuka asiakirjat on ”kadottanut”. 

– Kaikkien rakentamiseen liittyvien dokumenttien häviäminen on vaikuttanut asian etenemiseen. Lisäksi kesken jääneiden asuntojen virheiden ja puutteiden kartoitus -ja korjaussuunnitelmia on jouduttu laatimaan, Björkman selventää. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Siscosta ei kommentoida tapausta

Porvoon Toukovuoren rakennushankkeen aikana Siscon toimitusjohtajana toiminut Tero Salo ei ole vastannut MTV Uutisten lukuisiin yhteydenottoihin. 

Hankkeelle rahoituksen hankkinut Lauri Halminen ei omien sanojensa mukaan osallistunut kohteen rakentamiseen tai Siscon talouden hoitamiseen, eikä näin ollen halunnut kommentoida tapausta. Halminen toimi varatoimitusjohtajana Siscossa ennen eläkkeelleen siirtymistä.

Jutussa käytetään poikkeuksellisesti nimettömiä lähteitä aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat