Yhä useampi ihminen kärsii ilmansaasteista maailman kaupungeissa. Brittilehti The Guardian kertoo, että jopa 3,3 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain ilmansaasteisiin. Tiedot perustuvat maailman terveysjärjestön WHO:n tietoihin.
Ilmansaasteisiin kuolevien määrä on jopa suurempi kuin HI-virukseen, malariaan tai influenssaan kuolleiden määrä yhteensä. Sairaalat eivät luonnollisestikaan kirjaa ilmansaasteista aiheutuneita kuolemia. Korkea kuolleisuus sydän- ja keuhkotauteihin kertoo kuitenkin sairauksien mahdollisista syistä omaa karua kieltään.
The Guardian -lehden mukaan maailmassa on yhä runsaasti alueita, joiden saastemääriä kukaan ei tiedä. Jokainen maa voi nimittäin itsenäisesti päättää, haluaako se osallistua kansainvälisiin ilmansaastemittauksiin. Maailmankartalle jää mantereiden kokoisia tyhjiä alueita vailla tietoa saastehiukkasten määristä.
– Kun vertaamme saasteiden määrää eri kaupunkien välillä, katsomme aina mittauksia. Mittaukset keskittyvät suuriin kaupunkeihin kehittyneissä maissa. Kuitenkin ensimmäiset satelliittien tietoihin perustuvat tiedot ovat antaneet viitteitä siitä, että maapallolla on yhä enemmän tiheästi asuttuja alueita, joissa on suuri määrä ilmansaasteita, kertoo lehden haastattelema ilmansaasteiden asiantuntija Gary Fuller Kings Collegesta Lontoosta.
Peking paha, Delhi pahempi
Kiina lasketaan edelleen maailman suurimmaksi saastuttajaksi. Maan pääkaupunki Peking on yksi pahimmista. Arvioidaan, että Kiinassa menehtyy 1,6 miljoonaa ihmistä ilmansaasteisiin joka vuosi.
Suurimpia saastuttajia maailmassa ovat myös Intia ja Pakistan. Pahin on Intian Delhi, joka päihitti pienhiukkasten määrässä jopa Pekingin. Delhissä saasteita aiheuttavat kahdeksan miljoonaa autoa ja lukuisat hiilivoimalat. Myös Pakistanista löytyy samoista syistä saastuneita kaupunkeja.
Tilastot johtavat harhaan?
Guardianin mukaan WHO:n tilastot saattavat olla osittain harhaanjohtavia. WHO kerää tietoja mittausasemilta yli 1600 kaupungista jokaisella asutulla mantereella.
Tulos kuulostaa kattavalta, mutta todellisuudessa siinä on vain alle kolmasosa kaikista yli 100 000 asukkaan kaupungeista.
Kaikki saastuneet kaupungit eivät välttämättä ole suuria kooltaan. Guardianin mukaan kukaan ei tiedä, miten paljon saasteita on esimerkiksi Länsi-Afrikan tai ja Lähi-idän kaupungeissa.