Saasteet ovat yksi suurimmista terveysriskeistä maailmassa. Tuoreen tutkimuksen mukaan huonon hengitysilman aiheuttamiin ongelmiin kuolee vuosittain ennenaikaisesti yli 5,5 miljoonaa ihmistä.
Ilmansaasteet muodostavat neljänneksi suurimman kuolemanriskin maailmassa, uutisoi Time-lehti.
Tutkijoiden mukaan saasteet ovatkin yksi suurimmista terveysriskeistä maailmassa. Saasteet aiheuttavat esimerkiksi aivohalvauksia, sydänsairauksia, keuhkoahtaumatautia ja keuhkosyöpää. Lasten kuolemaksi koituvat hengitysteiden sairaudet.
Yhdysvalloissa esitellyn tutkimuksen mukaan huonon sisä- ja ulkoilman aiheuttamat kuolemat tulevat lisääntymään, ellei maailmassa oteta käyttöön tehokkaampia keinoja vähentää saastumista.
Eniten ihmisiä kuolee saasteisiin Kiinassa ja Intiassa, joiden talous kasvaa maailmassa nopeimmin. Myös Brasiliassa, Pakistanissa ja Japanissa saastekuolemat ovat lisääntyneet, kertoo Time-lehti.
Kiinassa huonon ilmanlaadun aiheuttamiin sairauksiin kuoli 2013 yli 1,7 miljoonaa ihmistä. Intiassa vastava luku on 1,5 miljoonaa. Asia ylipäänsä on maailman saastuneinta aluetta: yli 60 prosenttia saastekuolemista sijoittui tälle mantereelle.
Euroopassa saastekuolemia 200 000
Saasteita tulee muun muassa voimaloista, teollisuudesta ja ajoneuvoista.
Kotitalouksien saastuttajia ovat hiilellä ja puulla lämmittäminen erityisesti kehittyvissä maissa. Ilmaan vapautuu terveydelle haitallisia hiukkasia esimerkiksi Intiassa, jossa miljoonat perheet polttavat puuta tai hiiltä ruuanlaitossa ja kotien lämmityksessä.
Euroopassa saastekuolemat ovat vähentyneet viime vuosina, mutta saasteisiin kuolee Euroopassa yhä ennenaikaisesti vuosittain 200 000 ihmistä, ja Yhdysvalloissa noin 80 000.
Viimeisen 50 vuoden ajan Pohjois-Amerikassa, Länsi-Euroopassa ja Japanissa on tehty suuria ponnistuksia saasteiden vähentämiseksi siirtymällä puhtaampiin polttoaineisiin, tehokkaampiin ajoneuvoihin.
Myös hiilenpolttoa on vähennetty, kertoo British Columbian yliopisto nettisivuillaan.
Tutkimus esiteltiin Yhdysvalloissa viime kuussa.