Kansainvälinen lääketeollisuus etsii kuumeisesti uusia keinoja diabeteksen hoitamiseen. Diabetestä sairastavien määrän lasketaan maailmanlaajuisesti nousevan nykyisestä vajaasta 400 miljoonasta lähelle 600 miljoonaa vuoteen 2035 mennessä.
Pelkästään Suomessa diabetestä sairastaa noin puoli miljoonaa ihmistä.
Myös suomalaisella osaamisella on kysyntää sairauden hoidossa. Esimerkiksi lääkejätti Sanofin tehtaalla Frankfurtissa kootaan ja täytetään Suomessa valmistettuja insuliinikyniä. Kynät valmistetaan Kontiolahdella yhdysvaltalaisen Phillips-Medisizen tehtaalla. Se voitti kymmenen vuotta sitten tarjouskilpailun, johon osallistui 40 eurooppalaista valmistajaa.
Asiakkuusjohtaja Kari Hakulinen Phillips-Medisizesta sanoo, että monen osatekijän piti loksahtaa paikalleen.
– Suurimpana tekijänä meillä oli osaava henkilöstö ja paljon automaatio-osaamista, ja kaikki löytyi saman katon alta. Tietysti hinnankin piti olla kohdallaan, Hakulinen sanoo.
Sanofin Lantus-insuliini oli pitkään maailman myydyin ja Kontiolahden kynä on maailman käytetyin diabeteksen hoitoväline. Nyt myynnissä on uusi insuliini uudistetussa kynässä. Sanofi etsii parhaillaan Googlen kanssa keinoja, joilla diabeetikkojen veriarvoja voidaan kerätä ja analysoida nykyistä tehokkaammin.