Suomesta vietiin terveysteknologiaa 2,11 miljardilla eurolla viime vuonna. Samaan aikaan tänne tuotiin terveysteknologiaa miljardilla.
Suomessa on hyvät edellytykset tuottaa terveysteknologisia oivalluksia.
– Täällä on vahvaa insinööritaitoa ja innovatiivisia ihmisiä. Ne kun laittaa yhteen, syntyy mahtavia tuotteita, joita on helppo markkinoida menestyksekkäästi maailmalla, tiivistää tilanteen business manager Tero Pasanen Icaresta.
Icare on kehitellyt silmänpaineen mittaamislaitteen, joka edeltäjiään paljon pienempi ja helppo käyttää. Laite on kehitetty Suomessa ja sitä myös valmistetaan täällä. Laitetta myydään kymmeniin maihin. Markkinan laajuudesta jotakin kertoo jo laitteen kielivalikko.
– Suomi, ruotsi, englanti, korea, venäjä, japani. Onhan näitä, luettelee Pasanen.
Terveysteknologia ry:n toimitusjohtaja Saara Hassinen arvioi Suomen olevan juuri oikean kokoinen menestyäkseen. Tärkeää on myös toimijoiden yhteistyö.
– Maailman markkina on niin suuri, että jopa suorille kilpailijoille riittää tilaa. Ja jos löytyy kaksi toisiaan täydentävää innovaatiota, niin ne on helpompi myydä maailmalle yhtenä kokonaisuutena kuin yksittäisinä pieninä ratkaisuina, sanoo Hassinen.
Suomen terveysteknologian tulevaisuus on valoisa.
– Vuonna 2030 terveysteknologia on yksi talouden kivijaloista, ennustaa Hassinen.
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee esittää samansuuntaisen arvion.
– Kymmenen tai jopa kahdenkymmenen miljardin terveysteknologiavienti on mahdollinen, hän sanoi viime syksynä.