Digitaalinen henkilöllisyystodistus tulossa käyttöön ensi vuonna – tällaisia muutoksia on luvassa

Hallitus esittää digitaalisen henkilöllisyystodistuksen ottamista käyttöön ensi vuonna. Se tulisi passin ja henkilökortin rinnalle.

– Valtion tarjoamalla kännykkäsovelluksella mahdollistetaan digipalveluissa asiointi kaikille riippumatta asiakassuhteista pankkiin tai teleoperaattoriin,  perusteli kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) tiedotteessa.

– Uudistus toimii osana laajempaa kokonaisuutta, jonka tarkoituksena on uudistaa perustavanlaatuisesti koko sähköisen asioimisen tapaa myös EU:ssa.

Sovelluksen lisäksi mahdollistettaisiin vaihtoehtoinen tunnistusväline sellaisille henkilöille, jotka eivät voi tai halua käyttää mobiilisovellusta.

Hallituksen esitys menee seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi ja lain on tarkoitus tulla voimaan syyskuussa 2023.

Sovellusten kehittäminen jo pitkällä

Sovelluksia kehittävän Digi- ja västötietoviraston mukaan digitaalisen henkilöllisyystodistuksen kehittäminen on jo pitkällä.

Virasto kertoo, että testikäytössä ovat nyt sekä henkilöllisyyttä että sen tarkastusta koskevat sovellukset.

– Testikäyttäjinä on sekä organisaatioiden edustajia että kansalaisia ja heitä edustavia järjestöjä. Palautetta on saatu paljon, ja se on auttanut meitä löytämään parhaat mahdolliset ratkaisut, jotta sovellukset palvelevat useimpia, kertoo johtaja Riitta Partala Digi- ja väestötietovirastosta tiedotteessa.

Sovelluksen taustajärjestelmä on integroitu väestötietojärjestelmään sekä poliisin henkilökortti- ja passirekisteriin ja se käyttää Digi- ja väestötietoviraston varmennepalveluita.

Uudistuksia myös henkilötunnusjärjestelmään

Digitaalisen henkilöllisyystodistuksen vuoksi muutoksia esitetään myös henkilötunnusjärjestelmään.

Esitetyn etärekisteröintimenettelyn myötä ulkomaalainen voisi rekisteröityä mobiililaitteellaan väestötietojärjestelmään ja saada suomalaisen henkilötunnuksen jo ennen Suomeen saapumista.

Järjestelmää esitetään muutettavaksi myös niin, että vuodesta 2027 eteenpäin annettavista uusista henkilötunnuksista ei kävisi ilmi henkilön sukupuoli. Muutos ei vaikuttaisi jo olemassa oleviin henkilötunnuksiin.

Katso myös: Kaksivaiheinen tunnistautuminen on helppo keino parantaa omaa tietoturvaa

Kaksivaiheinen tunnistautuminen on helppo keino parantaa omaa tietoturvaa 0:47

Lue myös:

    Uusimmat