Suomeen esitetään uudenlaista henkilötunnusta, josta ei enää kävisi ilmi henkilön ikä, syntymäaika, sukupuoli tai muuta henkilöön liittyvää tietoa.
Valtiovarainministeriön asettama työryhmä esittää uudistetun henkilötunnuksen käyttöönottoa vuodesta 2027 eteenpäin. Tästä lähtien jokaisella Suomen väestötietojärjestelmään rekisteröidyllä ihmisellä olisi käytössään uusi henkilötunnus, joka korvaisi tällä hetkellä käytössä olevan tunnuksen.
Väestötietojärjestelmään on rekisteröity Suomen kansalaiset ja Suomessa vakinaisesti tai tilapäisesti asuvat ulkomaalaiset.
Uusi henkilöstötunnusjärjestelmän siirtymäaika alkaisi vuonna 2023
Esityksen mukaan siirtymäaika uuden henkilötunnusjärjestelmän käyttöön ottamiseksi alkaisi vuonna 2023. Siirtymäkauden aikana Digi- ja väestötietovirasto loisi väestötietojärjestelmään rekisteröidyille uudet henkilötunnukset.
Uusi henkilötunnus päivitettäisiin tunnistamisasiakirjoihin, kuten passeihin ja henkilökortteihin, siirtymäajan päätyttyä.
Henkilötunnuksen nykyinen muodostamismalli ja muoto aiheuttavat sen, että henkilötunnuksia on päivä- ja sukupuolikohtaisesti käytössä rajallinen määrä, ministeriö kertoo tiedotteessa.
Tulevaisuudessa henkilötunnus myönnettäisiin laajemmalle joukolle
Työryhmä ehdottaa myös, että suomalaisen henkilötunnuksen voisi saada nykyistä laajempi ryhmä ihmisiä. Henkilötunnus itsessään ei anna uusia oikeuksia tai velvollisuuksia, ministeriön tiedotteessa alleviivataan.
– Työryhmä korostaa, että henkilötunnus olisi tarkoitettu vain henkilön yksilöintiin ja tietojen yhdistämiseen tietoaineistojen välillä. Samalla henkilötunnuksen käyttämistä henkilön tunnistamiseen eri palvelutilanteissa tulisi merkittävästi vähentää, tiedotteessa kerrotaan.
Niille ihmisille, joille ei nykyään voida myöntää henkilötunnusta, joudutaan usein myöntämään keinotekoinen henkilötunnus. Näin henkilö voidaan yksilöidä yhden viranomaisen järjestelmissä. Työryhmä esittää, että viranomaiskohtaisista keinohenkilötunnusjärjestelmistä tulisi luopua ja pyrkiä hyödyntämään keskitettyä henkilötunnusjärjestelmää.
Ehdotuksista pyydetään huhti–toukokuun aikana lausuntoja henkilötunnuksia käsitteleviltä toimijoilta. Lausunnoilla haetaan jatkotyötä ajatellen näkemyksiä ehdotusten vaikutuksista sekä ajatuksia mahdollisista vaihtoehtoisista ratkaisu- ja etenemistavoista.