Digitaalisia kaksoisolentoja ja jääkarhuja Kauppatorilla – näin ronskisti uusin tekoäly kykenee petkuttamaan sinuakin

10:23img
Katso videolta Huomenta Suomen keskustelu: Tekoälyn mukana tulevat riskit kasvavat vauhdilla.
Julkaistu 23.03.2023 10:09
Toimittajan kuva
Anton Aaltio

anton.aaltio@mtv.fi

Keskustelu tekoälyn vaarallisesta kehityksestä on kiihtynyt entisestään ChatGPT-ohjelman myötä. Asiantuntijat antoivat Huomenta Suomessa pelottavia esimerkkejä tekoälyn kasvavasta vallasta.

Ei liene vuonna 2023 enää yllätys, että tekoäly tuntee jokaisen arkisen tottumuksesi jugurttimieltymyksistäsi lempielokuviin. Tekoälystä on meille apua, mutta onko se jo vaarallisen kehittynyttä?

Multimiljardööri Elon Muskin mielestä siitä tilanteesta ei olla kaukana. Hänen mukaansa tekoäly voi olla pian jo vaarallisen voimakas.

Huomenta Suomessa vieraillut tulevaisuudentutkija Risto Linturi ja viestintäyrittäjä Jukka Kolari kumpikin varovasti allekirjoittavat väitteen. He nostavat esille uusimmat tekoälymallit, jotka voivat pahimmillaan ja väärin käytettyinä muodostaa jopa fyysisiä uhkia ihmisille.

Tällainen on esimerkiksi Googlen uusi robotti, jossa ChatGPT:n kielimalli on osa sen ohjausta.

– Tällainen robotti osaa esimerkiksi hakea käskystä hernepussin kaapista keittiössä, jossa se ei ole ennen käynyt, Linturi toteaa.

– Nyt kun saadaan tällainen kielimalli, joka ohjaa näkemiseen ja tarttumiseen kykenevää robottia, saadaan toiminnallisia laitteita, jotka voivat toimia esimerkiksi sodassa. Tästä muodostuu ihan fyysisiä riskejä.

Videot aitoja vai tekoälyn luomia?

Erityisesti sosiaalisessa mediassa leviävien videoiden aitoutta on nykyisin hankala arvioida. Tehtävää ei helpota se, että näkemäsi videon on voinut luoda kokonaan tekoäly – siitäkin huolimatta, että näkisit omin silmin jonkun ihmisen puhuvan videolla.

Tällaisia videoita voi luoda siihen tarkoitetulla ohjelmalla kuka tahansa.

– Laitetaan sinun naamakuvasi johonkin tällaiseen yleisesti saatavilla olevaan ohjelmaan ja kirjoitetaan sille teksti. Sitten se sinun digitaalinen kaksoisolentosi puhuu kirjoittamasi tekstin suomeksi tai englanniksi. Kun koulutetaan se vielä sinun äänimallisi mukaisesti, niin se voi harhauttaa, Kolari kertoo.

Kolari nostaa esille ajankohtaisen aiheen, johon kenen tahansa on syytä kiinnittää huomiota.

– Kannattaa suhtautua varauksella videoihin ja kuviin, jotka näyttävät esimerkiksi Donald Trumpin pidätyksen. Vaikka Trump sanoisi videolla jotakin, on mahdollista, että videot eivät ole lainkaan todellisuuteen perustuvia.

Lue myös: Yliopistoissa on jo huomattu opiskelijoiden käyttäneen tehtävissä Chat GPT:tä – oppilaitokset suhtautuvat silti tekoälyn käyttöön myönteisesti

Moderneimmat ohjelmat luovat Kolarin ja Linturin mukaan hyvin aidon oloista liikkuvaa kuvaa. Esimerkiksi video jäätelöä syövistä jääkarhuista Helsingin Kauppatorilla syntyy oikeanlaisella ohjeistuksella – tähän ei siis tarvita ihmisen videoeditointitaitoja.

Tulevaisuudessa tällaista voisi Linturin arvion mukaan mahdollisesti tehdä jopa omalla kännykällä.

– Alkaa onnistua se jo, että opetetaan kone siten, että hahmot ovat tietynkaltaisia. Voidaan pyytää GPT:tä kirjoittamaan satu. Sitten annetaan se satu kuvitusohjelmalle ja sanotaan, että kuvita tämä. Hahmot säilyvät samannäköisinä, mitä kaikki piirtäjät eivät edes osaa. Tästä yksi askel eteenpäin, mitä nyt yritetään kehittää on se, että tästä tulee video.

Tuoreimmat aiheesta

Tekoäly