Tekoäly on kehittynyt niin valtavalla vauhdilla viimeisen vuoden aikana, että tavallisen tietokoneenkäyttäjän on jo hankala pysyä sen perässä. Tekoäly pystyy asioihin, jotka vaativat jopa ihmismäistä älykkyyttä – esimerkiksi kuvan- ja puheentunnistamiseen, päätöksentekoon ja oppimiseen. Tietoturva-asiantuntijan mukaan tekoälyä hyödynnetään jo nyt epärehellisiin tarkoituksiin.
Jos tekoälyä verrataan perinteiseen tietokoneohjelmaan, niin tietokoneohjelma noudattaa ennalta määrättyä, tarkkaa ohjelmakoodia ja suorittaa sille annetut tehtävät.
Tekoäly taas käyttää hyväkseen koneoppimista ja monimutkaisia algoritmeja, mitä ohjaa valtava määrä tietoa ja dataa.
Koneoppiminen mahdollistaa sen, että tekoäly viisastuu jatkuvasti, mitä enemmän sillä on kokemusta. Se voi siis analysoida suuria tietomääriä, etsiä niistä yhteyksiä ja löytää toistuvia kaavoja. Tämän jälkeen tekoäly soveltaa oppimiaan asioita uusiin tehtäviin.
Toisin sanoen, tekoäly pystyy oppimaan ja soveltamaan tietoa, kun taas perinteinen tietokoneohjelma tarvitsee ohjelmoijan kirjoittaman koodin suorittamaan tiettyjä tehtäviä.
Tekoälyä voidaan hyödyntää monin eri tavoin yhteiskunnassa, niin hyvässä kuin pahassa.
Tietoturvayhtiö WithSecuren (entinen F-Secure) tutkimusjohtaja Mikko Hyppösen mukaan yhteiskunta on tekoälyn kanssa yhtä suuren mullistuksen äärellä, kuin mitä internetin yleistyminen aikanaan oli.
– Internetkin toi meille hyötyjä, mutta myös haittoja.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:15Tätä AI eli tekoäly tarkoittaa.
Lue myös: Tekoäly on yhä vain "purkka-automaatti", mutta sen käyttöön on silti suhtauduttava kriittisesti
Maailman kenties yhden tunnetuimman tietoturva-asiantuntijan mukaan tekoälyä käytetään jo nyt epärehellisiin tarkoituksiin.
– Ehkä kaikkein tyypillisin esimerkki ovat romanssihuijaukset, joka on todella iso ongelma meillä Suomessakin. Ihmisiä huijataan lähettämään rahaa verkossa olevalle ihmiselle, jota ei ole olemassakaan. Näiden ihmisten profiilit, mukaan lukien heidän kuvat, on tehty tekoälyn avulla.
– Samoin tekstiä voi tuottaa loputtomat määrät automatisoidusti. Erinäköiset roskapostit tai phishing-huijaukset, joilla ihmisiä huijataan antamaan tunnuksiaan, niin tämän pystyy nykyään automatisoimaan kaikilla kielillä, mukaan lukien suomen kielellä, Hyppönen huomauttaa Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Phishingillä tarkoitetaan verkkourkintaa ja tietojenkalastelua.
Lue myös: Suomalaisyritykset nukkuvat tekoälyn ohi – "Muutos on helposti suurempi kuin älykännykät tai internet"
"Tuntemattoman edessä"
Pelkästään elokuvissa on jo vuosikymmeniä maalailtu uhkakuvia ihmiskunnan orjuuttavista roboteista, joita ohjaa tietoisuuden saavuttanut tekoäly.
Hyppönen ei varsinaisesti usko robottivallankumoukseen, mutta tekoälyn kehitykseen hän suhtautuu varauksellisemmin.
– Tekoäly voi tuottaa meille ongelmia ilman robottejakin. Jos kehityksen annetaan jatkua kontrolloimattomasti, niin päädymme tilanteeseen, jossa meillä on erittäin älykäs tekoäly, joka ikään kuin tulee tietoiseksi omasta älystään.
– Sitten me olemme kyllä tuntemattoman edessä, koska silloin emme enää ole tämän planeetan älykkäin olento ja meillä on ylivertain vastapuoli jallitettavaksi ja se ei kyllä ole helppoa.
2:29Tässä asiassa tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppösen mukaan tekoäly on pian parempi kuin ihminen.