DNA-testi paljasti uskomattoman tiedon: Tonyn äiti oli saanut sairaalassa mukaansa väärän vauvan

kaksosvauvat
Britanniassa tapahtui 55 vuotta sitten erehdys, jollaista ei uskosi tapahtuvan kuin elokuvissa. Kuvituskuvassa kaksosvauvat.Shutterstock
Julkaistu 02.11.2024 22:29
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Kaksi perhettä odottaa Britanniassa korvauksia maan historian ensimmäisessä dokumentoidussa tapauksessa, jossa vauvat ovat vaihtuneet synnytyslaitoksella.

Britanniassa tapahtui 55 vuotta sitten erehdys, jollaista ei uskosi tapahtuvan kuin elokuvissa.

Totuus paljastui viattoman joululahjan ansiosta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.    

Britannian keskiosissa West Midlandsissa asuva Tony sai ystäviltään DNA-testipakkauksen jouluna 2021.

Tony unohti sen pitkäksi aikaa keittiön pöydälle, kunnes eräänä sadepäivänä viikoittaisen golfkierroksensa peruunnuttua hän päätti sylkäistä koeputkeen.

Tulokset tulivat sähköpostilla sunnuntai-iltana parin viikon päästä. Tony oli tuolloin puhelimessa äitinsä Joanin kanssa, BBC kertoo.

Aluksi kaikki näytti ihan odotetulta. Testi osoitti, mistä paikasta Irlannista Tonyn äidin suku oli kotoisin ja että hänellä oli serkku. Sukupuussa näkyi myös hänen siskonsa.

Mutta kun hän katsoi siskonsa nimeä, se olikin väärä. Hänen oikean siskonsa nimi on Jessica, mutta testin mukaan sisko oli Claire. (Clairen ja Jessican nimet on muutettu.)

Tony otti jo seuraavana aamuna DNA-testausyhtiön viestipalvelun kautta yhteyttä naiseen, jonka yhtiö väitti olevan hänen sisarensa.

– Hei. Nimeni on Tony. Olen tehnyt DNA-testin, ja sinä olet sen mukaan täyssisareni. Luulen, että kyseessä on virhe. Voitko valaista asiaa, Tony kysyi lyhyessä viestissään.

Clairella sama kokemus

Kaksi vuotta aiemmin Claire oli saanut samantyyppisen DNA-testin syntymäpäivälahjaksi pojaltaan, BBC kertoo.

Myös hänen saamansa tulokset olivat olleet oudot. Hänellä ei ensinnäkään näyttänyt olevan mitään yhteyttä hänen vanhempiensa syntymäpaikkaan. Lisäksi hänellä näytti olevan serkku, jota hän ei tuntenut.

Vuonna 2022 hän sai sitten ilmoituksen, että hänen sukupuuhunsa oli liittynyt uusi sisarus.

Clairea tiedot eivät yllättäneet. Hän ei kertomansa mukaan ollut koskaan tuntenut kuuluvansa perheeseensä.

– Olin tuntenut itseni huijariksi. Ei ollut yhtäläisyyksiä, ei ulkonäössä eikä ominaisuuksissa. Ajattelin olevani adoptoitu, Claire toteaa BBC:n haastattelussa.

Lue myös: Kanadalaiset vauvat vaihtuivat synnytyssairaalassa – saivat asian selville yli 40 vuotta myöhemmin

Totuus alkoi paljastua

Kun Claire ja Tony saivat toisiinsa yhteyden, selvisi, että Claire oli syntynyt samaan aikaan samassa sairaalassa kuin jossa Tonyn sisko Jessica syntyi.

Väistämätön totuus alkoi paljastua: tyttövauvat olivat vaihtuneet synnytyslaitoksella 55 vuotta aiemmin ja päätyneet kasvamaan väärissä perheissä.

Claire ja Tony ymmärsivät, että tekivät he tiedolla mitä tahansa, uutisen vaikutus olisi valtava.

– Jos haluat jättää asian tähän, hyväksyn sen ehdottomasti emmekä etene asiassa, Tony kirjoitti Clairelle BBC:n mukaan.

Claire kuitenkin tiesi haluavansa tavata Tonyn ja heidän yhteisen äitinsä.

Lue myös: Marco Bjurström jakoi jättiuutisen – löysi täysin yllättäen veljen, josta kukaan perheenjäsen ei tiennyt

Joan muisti synnytysyön

Oli ollut tavallaan sattumaa, että Joan oli synnyttänyt sairaalassa. Hänen oli alun perin ollut tarkoitus synnyttää kotona, mutta korkean verenpaineen takia synnytys oli käynnistetty West Midlandsin sairaalassa.

Vauva oli syntynyt noin kello 22.20. Joan oli pitänyt tytärtään sylissään muutaman minuutin, kunnes vauva oli viety lastenhuoneeseen yöksi, jotta äiti sai levätä. Tämä oli yleinen käytäntö 1960-luvulla.

Jessica syntyi samassa sairaalassa pari tuntia myöhemmin.

Ja seuraavana aamuna Joan sai biologisen tyttärensä Clairen sijaan mukaansa Jessican.

Lue myös: Sanna, 34, on löytänyt kadonneen isän jo kymmenille suomalaisille – hän on ratkaissut kaikki mysteerinsä, mutta yksi tapaus jäi kalvamaan: "Se on piikki lihassani"

Clare ja Joan tapasivat

Vielä ennen kuin Joan pääsi tapaamaan uutta tytärtään, hänen ja Tonyn oli kerrottava uutinen Jessicalle, joka oli koko elämänsä elänyt siinä uskossa, että Joan oli hänen äitinsä ja Tony hänen veljensä.

Tony ja Joan matkustivat Jessican kotiin kertoakseen asian henkilökohtaisesti.

Joan sanoo BBC:lle vakuuttaneensa Jessicalle, että he olisivat joka tapauksessa aina äiti ja tytär, mutta heidän suhteensa ei palannut enää entiselleen.

Jessica ei halunnut kommentoida asiaa BBC:lle

"Se tuntui juuri oikealta"

Vain viisi päivää sen jälkeen, kun Tony oli saanut DNA-tuloksensa, Claire matkusti biologisen äitinsä kotiin, joka oli yllättäen hänen oman kotinsa ja työpaikkansa välissä.

Claire sanoo, että siitä hetkestä lähtien, kun hän näki Joanin, tuntui kuin he olisivat tunteneet toisensa aina.

– Katsoin häntä ja sanoin: "Voi luoja, minulla on sinun silmäsi!" Meillä on samat silmät. Voi luoja, minä näytän joltain! Se vain tuntui oikealta. Ajattelin, että hän näytti aivan samalta kuin minä nuorempana, hän kertoo BBC:n haastattelussa.

Mutta kun Joan kysyi, oliko Clarella ollut onnellinen lapsuus, hän väisti kysymyksen.

– En pystynyt silloin kertomaan totuutta. Vanhempani erosivat, kun olin hyvin nuori. Kasvoin täydellisessä köyhyydessä, kodittomana ja olin usein nälässä. Lapsuuteni oli hyvin vaikea, hän kertoo BBC:lle.

Claire sanoo BBC:lle, että uutisen kertominen hänen kasvattiäidilleen oli vaikeinta, mitä hän on koskaan joutunut tekemään.

Hän sanoo tehneensä parhaansa vakuuttaakseen molemmille vanhemmilleen, joiden kanssa hän oli kasvanut, että mikään ei muuttuisi heidän suhteessaan. Hänen äitinsä kuoli aiemmin tänä vuonna.

Lue myös: Orpokodissa asuneen suomalaispojan elämä kääntyi päälaelleen, kun aikansa megatähti adoptoi Jarin osaksi suurperhettään – lapset asuivat ranskalaisessa linnassa yltäkylläisyyden keskellä

"Kauhistuttava virhe"

Tony kirjotti pari viikkoa DNA-testin tulosten saamisen jälkeen sairaalaan, jossa Claire ja Jessica olivat vaihtuneet.

NHS:ssä eli Britannian julkisessa terveydenhuollossa tapahtuneita virheitä käsittelevä NHS Resolution kuvaa vauvojen vaihtumista kauhistuttavaksi virheeksi, josta se on ottanut oikeudellisen vastuun.

NHS:n mukaan kyseessä on ainutlaatuinen ja monimutkainen tapaus ja se sanoo työskentelevänsä edelleen sopiakseen maksettavan korvauksen määrästä.

1980-luvulta lähtien vastasyntyneille on annettu Britanniassa heti syntymän jälkeen radiotaajuustunniste (RFID), jonka avulla heidän sijaintinsa voidaan jäljittää. Sitä ennen synnytysosastoilla käytettiin käsin kirjoitettuja tunnisteita ja pinnasängyissä olevia kortteja.

BBC:n mukaan kyseessä on NHS:n historian ensimmäinen dokumentoitu tapaus, jossa vauva on lähetetty kotiin väärien vanhempien kanssa.

Tuoreimmat aiheesta

Iso-Britannia