Donald Trump heitti mauttoman herjan urheilulegendasta – tytär ärähti: "Ihmiset ansaitsevat parempaa"

Paluuta Yhdysvaltain presidentiksi havitteleva Donald Trump vieraili lauantaina Latroben pikkukaupungissa Pennsylvanian vaa'ankieliosavaltiossa ja yritti vedota kuulijoihin puhumalla kaupungin omasta pojasta, golf-legenda Arnold Palmerista.

Palmer syntyi Latrobessa syyskuussa 1929. 87-vuotiaana vuonna 2016 kuollut Palmer on yksi golfhistorian merkittävimmistä pelaajista. Palmer voitti vuosina 1955–1973 kaikkiaan 62 PGA-turnausta ja seitsemän majoria. Hän on yhä PGA-kiertueen voittotilastossa viidentenä.

Ansiot ovat takuuvarmasti myös Trumpin tiedossa, sillä hänet tunnetaan innokkaana golfin pelaajana. Trumpin kampanjatilaisuudessa Arnold Palmer Regional -nimisellä lentokentällä kuultu yli kymmenen minuutin mittainen ylistyspuhe Palmerista lähti vain melko erikoisille raiteille.

– Hän oli uskomaton mies, uskomaton mestari, ja hän oli lähtöisin Latrobesta, Trump aloitti CBS Newsin mukaan.

– Hän oli todellinen mies, vahva ja kova. Kun hän kävi suihkussa muiden ammattilaisten kanssa, he sanoivat poistuessaan: "Voi luoja, tuo on uskomatonta."

Trump naurahti kertomukselleen ja jatkoi vielä.

– Minun täytyi sanoa se.

Omien sanojensa mukaan Trump on kertonut tarinan Latrobessa aiemminkin, mutta ei "näin yksityiskohtaisesti".

Palmerin tytär Peg Palmer Wears kommentoi Trumpin puheita tuoreeltaan muun muassa uutistoimisto AP:lle.

– Mielestäni se oli huonosti valittu tapa muistaa isääni, mutta minkäs sille mahtaa.

Päivää myöhemmin tytär kuvaili ABC Newsille Trumpin puheita "epäkunnioittaviksi, sopimattomiksi ja mahdottomiksi hyväksyä". 

– Trump hyödynsi jotakuta sellaista, jota hän ihailee, vahvistaakseen omaa imagoaan. Ihmiset ansaitsevat parempaa.

– Näihin tilaisuuksiin tulevat ihmiset ansaitsevat kuulla suunnitelmista, joita Trumpilla on ehdokkaana. Ne ovat tärkeitä asioita, joista hänen pitäisi puhua. Se, että hän käyttää isääni näiden tärkeiden asioiden peittelemiseen, ei minusta ole hyväksyttävää.

Palmer Wears on kuvaillut isänsä Trump-suhdetta jo vuonna 2018 antamassaan haastattelussa. Hän kertoi isänsä olleen Trumpin kanssa tekemisissä useita kertoja golfin liittyvien aiheiden tiimoilta.

– Trump katsoi isääni ylöspäin, joten luulisin, että kun he tapasivat, hän käyttäytyi niin hyvin kuin osasi. Kampanjan aikana isäni näki toisen puolen hänestä, Palmer Wears sanoi The Sporting Newsin mukaan.

– Isäni ei pitänyt ihmisistä, jotka käyttäytyvät kuin he olisivat muita parempia. Hän ei pitänyt inhottavista ja töykeistä ihmisistä. Hän ei pitänyt siitä, kun joku oli epäkunnioittava toista kohtaan. Isäni ei kestänyt ihmisiä, jotka halventavat muita julkisesti, huijaavat ja ovat epärehellisiä. Isäni oli kurinalainen ja halusi olla hyvä roolimalli. Hän oli järkyttynyt Trumpin kohteliaisuuden puutteesta.

Palmer Wears kertoi myös muistavansa yhden tilanteen isänsä viimeisiltä ajoilta ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja.

– Olimme kotona Latrobessa. Televisio oli päällä, ja Trump puhui. Isäni päästi inhotuksesta kertovan äänen, aivan kuin hän ei olisi voinut uskoa, miten ylimielinen ja röyhkeä tämä mies oli, joka oli ehdokkaana puolueessa, johon hän uskoi.

– Sitten isä sanoi, että "hän ei ole niin älykäs kuin kuvittelin" ja poistui huoneesta.

Lue myös:

    Uusimmat