Yhdysvalloissa todetaan jatkuvasti uusia koronavirustartuntoja. Yhdysvaltain kirjeenvaihtajamme Mari Karppisen mukaan Atlantin toisella puolen koronavirusta ei oteta sen vaatimalla vakavuudella – etenkään maan presidentin toimesta.
Yhdysvalloissa on todettu tähän mennessä yli tuhat tartuntaa ympäri maata. Kuolleita on kirjattu yli 30.
Vaikka presidentti Donald Trump onkin vakuuttanut tilanteen olevan hallinnassa, Karppisen mukaan liittovaltion tähänastisia toimia pidetään riittämättöminä. Myös liittovaltion ja presidentin vähättelevää asennetta sekä koronavirustestien kehittämisen hitautta on kritisoitu maassa ankarasti.
– Täällähän on sellainen tilanne, että edelleenkään – vähän paikasta riippuen – ei ole mahdollista tarjota kaikille tarvitseville näitä (korona)testejä, Karppinen kertaa USA:n tilannetta Seitsemän uutisissa.
Trump on tuhonnut USA:n tauteihin erikoistuneen viranomaislaitoksen
Trump on ollut Karppisen mukaan tulilinjalla myös etenkin siksi, että istuva presidentti on onnistunut oman presidenttikautensa aikana tuhoamaan Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan, Centers for Disease Control and Prevention -viranomaislaitoksen. CDC on perustettu osaltaan hillitsemään nimenomaan laajalti maailmalla leviävien tauteja.
Toteamuksellaan Karppinen viittaa Donald Trumpin hallituksen tekemiin leikkauksiin, jotka ovat kohdistuneet nimenomaan terveysalalle. Suuria leikkauksia tehtiin vuonna 2018, ja The Hillin mukaan ensi vuoden budjettiesityksessä CDC:n budjettia leikataan edelleen.
Lue myös: Nyt se tapahtui! WHO julisti koronaviruksen pandemiaksi – terveysjärjestön pääjohtaja: "Tämä on kaikkien asia"
Muurilla koronaa vastaan?
Presidentti Trump kohahdutti jo myös eilen Yhdysvaltojen koronavirustilanteeseen liittyvällä tviitillään, josta saa käsityksen, että presidentti olisi estämässä koronaviruksen laajan leviämisen Meksikon rajalle rakennettavalla muurilla.
Trump jakoi tviitissään Charlie Kirkin julkaisun, jossa tämä sanoo, että Yhdysvallat voi estää koronaviruksen leviämisen kontrolloimalla sen rajoja tiukemmin.
– Tarvitsemme muuria enemmän kuin koskaan, Trump kirjoitti tviitissään.
Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.
Lue myös: Presidentti Trump vannoi jälleen puheessaan rakennuttavansa muurin Meksikon rajalle: "Minä saan sen rakennettua"
Mediat ihmeissään: Trump ei ole käynyt koronavirustesteissä
Presidentti Trumpin koronavirukselle altistumisesta on kohistu kansainvälisissä medioissa. CNN kertoo, että Valkoisen talon mukaan Donald Trump ei ole koronavirustestien tarpeessa, vaikka hän on ollutkin tekemisissä koronavirukselle mahdollisesti altistuneiden ihmisten kanssa.
– Presidentti Trump voi erinomaisesti, ja hänen lääkärinsä tarkkailee häntä tiiviisti jatkossakin, Valkoisen talon edustaja Stephanie Grisham sanoo.
Valkoisen talon uudeksi kansliapäälliköksi vastikään valittu Mark Meadows asetti itsensä oma-aloitteiseen kahden viikon karanteeniin, sillä hän on saattanut olla tekemisissä koronavirustartunnan saaneen ihmisen kanssa.
Asiasta kertoneen tiedottajan mukaan Meadowsilla ei ole ollut virustaudin oireita, ja varotoimenpiteenä tehty testi oli negatiivinen. Meadows saattoi olla tekemisissä virustartunnan saaneen ihmisen kanssa republikaanipuolueen konferenssissa, joka järjestettiin helmikuussa.
Yhdysvalloissa kaksi kongressin republikaanijäsentä, jotka ovat olleet läheisessä kontaktissa presidentti Donald Trumpiin, ovat niin ikään vetäytyneet omaehtoiseen karanteeniin tavattuaan koronavirustartunnan saaneen henkilön samaisessa konservatiivien kokouksessa.
Toinen karanteeniin asettuneista on Doug Collins, joka kätteli Trumpia viime perjantaina. Toinen on Matt Gaetz, joka matkusti Trumpin kanssa lentokoneessa maanantaina.
Lue myös: Valkoisen talon kansliapäällikkö asetti itsensä koronakaranteeniin – myös presidentti Trumpin kanssa tekemisissä olleet henkilöt joutuivat tekemään saman
Lakipaketti paniikin hillitsemiseksi tekeillä
Trump on keskustellut kongressin kanssa talouden tukitoimista, joilla pyritään hillitsemään koronaviruksen aiheuttamaa paniikkia. Pöydällä olivat presidentin mukaan muun muassa verohelpotukset ja apua keikkatyöläisille, joille töistä pois jääminen sairastumisen takia saattaa merkitä palkatonta sairauslomaa.
Karppisen mukaan Yhdysvalloissa pyritäänkin samaan mahdollisimman nopeasti kasaan ”lakipaketti”, jolla pyritään reagoimaan koronaviruksen aiheuttamiin talousvaikutuksiin.
– Erityisesti juuri työntekijöitä, jotta he uskaltaisivat jäädä kotiin, jos on jonkinlaista oiretta, ja että he saisivat sairausajalta palkkaa. Demokraatit erityisesti haluavat tarjota kaikille ilmaisia koronavirustestejä, Karppinen sanoo.