Yhdysvalloissa kongressin edustajainhuoneen demokraatit ovat julkaisseet entisen presidentin Donald Trumpin veroilmoitukset kuuden vuoden ajalta, kertovat yhdysvaltalaismediat.
Edustajainhuoneen verotuksesta vastaava komitea sai Trumpin vuosien 2015–2020 verotiedot käsiinsä muutama viikko sitten vuosia kestäneen oikeustaistelun jälkeen. Trump on taistellut vuosia pitääkseen verotietonsa piilossa eikä julkaissut niitä pyrkiessään presidentiksi eikä edes tullessaan valituksi, vaikka niin on yleensä ollut tapana.
Demokraatit aloittivat taistelun Trumpin veroilmoitusten näkemiseksi vuonna 2019, jolloin puolue sai enemmistön edustajainhuoneessa ja Trump oli vielä presidenttinä.
Komitea äänesti viime viikolla verotietojen julkaisemisen puolesta. Samalla Trumpin verotiedoista julkaistiin kaksi raporttia, joissa muun muassa arvioitiin, etteivät veroviranomaiset olleet tehneet Trumpille asianmukaisia verotarkastuksia tämän kahden ensimmäisen presidenttivuoden aikana.
Veroilmoitukset voitiin julkaista vasta nyt, koska niistä piti ensin salata arkaluontoiset henkilökohtaiset tiedot.
Lue myös: Melania Trump häipyi vähin äänin varjoihin – missä on nykyään kohusta toiseen ratsastanut "historian vastahakoisin" ensimmäinen nainen?
Trump maksoi presidenttinä reilun miljoonan tuloveroa
Verotietojen ei itsessään odoteta paljastavan järisyttäviä uusia uutisia, koska jo viimeviikkoisissa raporteissa kerrottiin keskeiset luvut Trumpin tuloista ja veroista.
Verotiedoista ilmenee esimerkiksi se, että Trump teki ennen presidentiksi valintaansa jättimäisiä tappioita, joiden takia hän ei joutunut seuraavina vuosina maksamaan juurikaan veroja. Vuonna 2015 Trump ilmoitti 105 miljoonan dollarin ja seuraavana vuonna 73 miljoonan dollarin tappioista.
Ensimmäisenä presidenttivuotenaan 2017 Trump maksoi veroa vain 750 dollaria. Kahtena seuraavana vuotena hän maksoi veroa yhteensä 1,1 miljoonaa dollaria, kunnes hän vuonna 2020 teki jälleen tappiota eikä maksanut lainkaan tuloveroja.
New York Times kertoi jo vuonna 2020 Trumpin verotiedoista yli 20 vuoden ajalta, joista ilmeni muun muassa hänen tehneen useina vuosina jättimäisiä tappioita. Vuosien 2015–2020 verotiedot ovat kuitenkin erityisen kiinnostavat, koska näihin vuosiin mahtuu lähes koko Trumpin presidenttikausi.
Veroilmoituksista voisi esimerkiksi selvitä se, onko Trumpilla ulkomaisia liikehuolia tai muita eturistiriitoja, sekä se, miten presidenttiys ja koronapandemia ovat vaikuttaneet hänen liiketoimintaansa.
Lue myös: Kongressitalon valtausta tutkinut komitea: Trump vastuussa kongressitalon valtauksesta – todistajia yritetty painostaa
Ei lahjoituksia viimeisenä presidenttivuonna
CNN sai verotiedoista selville jo sen, että Trumpilla oli useita pankkitilejä ulkomailla hänen ollessaan presidenttinä.
Trumpilla oli tilejä muun muassa Britannian ja Irlannin ohella vuosina 2015–2017 Kiinassa.
New York Times kertoi Trumpin Kiinan-tilistä jo toissa vuonna, ja tuolloin Trumpin yrityksen edustaja kertoi sen liittyneen Trumpin hotellibisneksiin maassa.
CNN:n mukaan verotiedoista paljastuu useita kohtia, jotka mahdollisesti kiinnostavat verotarkastajia. Trump muun muassa sanoo tuloja tulleen hänen lapsilleen antamiensa lainojen koroista. Trumpin verotusta tutkinut komitea arvelee, että jos lapset eivät maksaneet lainoista markkinakorkoa, ne ovat voineet olla verotussyistä annettuja lahjoja.
Esimerkiksi vuonna 2017 Trump sanoo saaneensa kolmelta lapseltaan yhteensä kymmenientuhansien dollareiden edestä korkoja. Verorikoksia tutkiva asiantuntija kertoo CNN:lle, että on hyvin epätavanomaista, että korkosummat ovat pyöreitä tasanumeroita, mutta esimerkiksi tytär Ivanka Trumpin maksamaksi koroksi on ilmoitettu tasan 18 000 dollaria.
New York Times puolestaan kertoo verotietojen paljastavan, että Trump ei antanut viimeisenä presidenttivuonnaan 2020 yhtään rahaa hyväntekeväisyyteen.
Presidenttiehdokkaana Trump oli luvannut lahjoittaa pois koko presidentin 400 000 dollarin vuosipalkan, ja kolmena ensimmäisenä vuotena Valkoinen talo oli kertonut Trumpin rahojen lahjoituskohteen.
Verotiedoista ilmenee myös, että Trumpin presidenttinä läpi ajamat veronalennukset saattoivat itse asiassa lisätä hänen maksamiensa verojen määrää.
Lue myös: Trumpin verotiedot julkaistiin pitkän oikeustaistelun jälkeen – ex-presidentin menestys ei ehkä niin suurta kuin mitä on väittänyt
Trump lyttäsi verotietojen julkaisun
Yhdysvalloissa on oltu hyvin kiinnostuneita Trumpin talousasioista osittain senkin vuoksi, miten paljon hän on nähnyt vaivaa pitääkseen tietonsa salassa.
Trump, 76, kritisoi tuoreeltaan veroilmoitusten julkaisua perjantaina ja kutsui sitä vallan väärinkäytöksi.
– Demokraattien ei olisi ikinä pitänyt tehdä tätä eikä korkeimman oikeuden olisi ikinä pitänyt hyväksyä tätä, se johtaa kamaliin asioihin monille ihmisille, Trump sanoi lausunnossaan.
Trumpin mukaan verotiedoista ilmenee, kuinka menestyksekäs hän on ollut ja kuinka hän on pystynyt luomaan tuhansia työpaikkoja hyödyntämällä esimerkiksi verovähennyksiä.
Muutkin republikaanit ovat kritisoineet verotietojen julkaisua ja esimerkiksi varoittaneet, että siitä voi tulla ennakkotapaus, joka heikentää yksityisyydensuojaa ja tekee verotiedoista uuden poliittisen aseen. Edustajainhuoneen komitean republikaanijäsenet äänestivät tietojen julkaisua vastaan.
Kongressilla on ollut aiemminkin valta saada haltuunsa ja julkaista verotietoja, mutta sitä ei ole yleensä käytetty. Veroilmoituksia on pidetty Yhdysvalloissa erittäin yksityisinä asiakirjoina.
Viime viikon raporteista kävi ilmi, että veroviranomaisilla on ollut haasteita verotarkastusten tekemisessä Trumpille, koska tätä on suojellut suoranainen armeija asianajajia ja kirjanpitäjiä.
Trump ilmoitti marraskuussa pyrkivänsä uudestaan presidentiksi vuoden 2024 vaaleissa.
"Presidentti ei ole tavanomainen veronmaksaja"
Verotiedot julkaisseen komitean puheenjohtaja Richard Neal painotti aiemmin puheenvuorossaan, että suuren vallan mukana tulee vieläkin suurempi vastuu. Hän korosti veronkeruun perustuvan siihen, että kansalaiset voivat luottaa verotuksen toteutuvan tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti riippumatta ihmisen asemasta tai tämän käyttämästä vallasta.
– Presidentti ei ole tavanomainen veronmaksaja. Heillä on valtaa ja vaikutusvaltaa enemmän kuin kenelläkään muualla yhdysvaltalaisella, hän lausui.
Neal myös sanoi perustuslain edellyttävän, ettei yksikään viranhaltija ole lain yläpuolella. Hän kertoi komitean olettaneen, että pakolliset tarkastukset oli suoritettu verohallinnon käytäntöjen mukaisesti. Näin ei kuitenkaan ollut tapahtunut.
– Tämä on (Yhdysvaltain verovirasto) IRS:ltä merkittävä epäonnistuminen edellisen hallinnon alaisuudessa eikä todellakaan sitä, mitä toivoimme saavamme tietää. Todisteet ovat kuitenkin selviä.
Neal kertoi esittäneensä lainsäädäntöä, joka ei jättäisi sijaa moitteille ja joka edellyttäisi IRS:ltä vuosittaisia tarkastuksia sekä tiettyjen tietojen julkistamista.
2:03