Kongressitalon valtausta tutkinut komitea: Trump vastuussa kongressitalon valtauksesta – todistajia yritetty painostaa

Yhdysvaltain kongressitaloon vuoden 2021 tammikuussa tehtyä hyökkäystä tutkinut edustajainhuoneen komitea on julkaissut odotetun loppuraporttinsa.Raportti on yli 800-sivuinen ja summaa yli 18 kuukautta kestäneen tutkinnan, jonka aikana komitea muun muassa teki yli tuhat haastattelua.

Raportti oli tarkoitus julkaista jo keskiviikkona, mutta sen julkaisua siirrettiin päivällä, ja asiakirja julkaistiin lopulta paikallista aikaa myöhään torstaina. Komitea julkaisi aiemmin tällä viikolla jo yhteenvedon loppuraportista, joten osa sen sisällöstä on ollut jo tiedossa.Kahdeksaan kappaleeseen jaetussa raportissa arvioidaan, että kongressitalon väkivaltaisuuksista päävastuussa on maan entinen presidentti Donald Trump.

Komitean puheenjohtaja, demokraattien kongressiedustaja Bennie Thompson sanoi aiemmin torstaina MSNBC:n haastattelussa, ettei kongressitalon mellakkaa olisi tapahtunut ilman, että Trump rohkaisi siihen.

– Se olisi ollut tavallinen vallanvaihdos, jonka teemme aina neljän vuoden välein, kun on presidentinvaalit, Thompson kertoi uutiskanavalle CNBC:n mukaan.

Trumpin kannattajat mellakoivat ja hyökkäsivät kongressitaloon viime vuoden loppiaisena. 

Trump kuvailee raporttia erittäin puolueelliseksi

Maanantaina komitea suosittelikin, että Trumpia vastaan nostettaisiin rikossyytteitä. Komitea suosittelee syytteitä Trumpille kapinan lietsomisesta, virallisten tutkimusten vastustamisesta, juonittelusta Yhdysvaltain hallintoa vastaan ja valheellisten lausumien antamisesta.

Suositus ei tarkoita sitä, että syytteet välttämättä nostettaisiin, sillä lopullisen päätöksen tekee oikeusministeriö.

Trump kommentoi mittavaa raporttia pian sen julkaisun jälkeen omalla Truth Social -alustallaan. Trump kuvailee loppuraporttia erittäin puolueelliseksi.

Trump väittää raportissa jätetyn tarkoituksenmukaisesti erinäisiä asioita mainitsematta tai tutkimatta. Hän kritisoi muun muassa sitä, ettei raportissa tutkita syytä mellakoita edeltäneille mielenosoituksille, vaalivilppiä. Liikemies on toistuvasti esittänyt valheellisia väitteitä vaalivilpistä vuoden 2020 presidentinvaaleissa.

–  Ajojahti, hän päättää julkaisunsa termiin, jolla hän on kuvaillut itseensä kohdistuvia tutkintoja.

Trump on ilmoittanut pyrkivänsä uudelleen presidentiksi vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Komitea teki myös esityksen neljästä republikaanipäättäjästä

Washington Postin mukaan komitea on myös antanut edustajainhuoneen eettisyyttä valvovalle komitealle esityksen neljästä republikaanipäättäjästä, koska nämä eivät ole noudattaneet komitean vaatimuksia saapua todistamaan paneelin eteen. Edellä mainittuihin päättäjiin lukeutuu muun muassa edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja Kevin McCarthy.

Tutkinnan aikana todistajat, joista lähes kaikki olivat NBC Newsin mukaan republikaaneja, todistivat Trumpin ja hänen sisäpiirinsä tehneen raivokkaasti töitä kylvääkseen epäilyksiä presidentti Joe Bidenin vuoden 2020 presidentinvaalivoiton laillisuudesta.

Raportin mukaan Trump turvautui toistuvasti valheisiin ja petokseen saadakseen vaalituloksen pyörrettyä. Nämä valheet saivat hänen kannattajansa hyökkäämään kongressitaloon.

Presidentinvaalien yhteydessä ja niiden jälkimainingeissa Trump painosti muun muassa avainosavaltioiden vaaliviranomaisia, korkea-arvoisia oikeusministeriön johtajia ja osavaltioiden päättäjiä. Raportin mukaan on täysin mahdollista, että ex-presidentti yritti vaikuttaa myös komitean todistajiin.

Trumpin joukot ovat voineet syyllistyä todistajien painostukseen

Loppuraportin julkistamisen alla komitea julkaisi myös puhtaaksi kirjoitettuja versioita lukuisista tutkinnan aikana tehdyistä haastatteluista.

Näihin lukeutuu yhdysvaltalaisen Hillin mukaan myös kaksi keskustelua, jotka komitea kävi Trumpin hallinnon kansliapäällikön Mark Meadowsin entisen avustajan Cassidy Hutchinsonin kanssa.

Näissä keskusteluissa Hutchinson kuvaili Trumpin joukkojen pyrkimyksiä minimoida hänen todistajanlausuntonsa vaikutusta ja pidättää tietoja tutkintaa tekeviltä.

Washington Post kertoo niin ikään Hutchinsonin todistaneen, että hänen ensimmäinen asianajajansa oli neuvonut häntä pidättämään tarkoituksella tietoja tutkinnalta. Häntä oli yritetty liehitellä tähän työtarjouksilla ja lupauksilla taloudellisesta vakaudesta. Jos väitteet pitävät paikkansa, voi niissä olla kyse todistajien peukaloinnista.

Lehden mukaan Hutchinson sanoo myös Trumpin halunneen ottaa jo hyökkäyksen jälkeisenä päivänä pitämässään puheessa esille mellakoitsijoiden armahtamisen. Valkoisen talon neuvonantaja kuitenkin ohjeisti häntä jättämään tällaiset maininnat pois puheesta.

Lue myös:

    Uusimmat