Katja Huotari vastaa kysymykseen naurulla. Se karkaa Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) testauspäälliköltä, kun häneltä kysyy, ovatko arvokisojen uusintatestien positiiviset tulokset ja Venäjän dopingpaljastukset yllättäneet hänet.
– Miten sen nyt sanoisi. On vaikea löytää oikeaa sanaa, Huotari vakavoituu maistelemaan tuntemuksiaan.
– Oikeastaan mikään ei yllätä. Työ on opettanut suhtautumaan asiaan ammattimaisesti. Ei tule enää sellaisia reaktioita, että vau tai oho.
Positiiviset dopingtulokset ja paljastukset eivät ole iloisia uutisia, mutta antidopingtyössä ne ovat silti saavutuksia. Testaus on yhä tehokkaampaa.
– Perusanalytiikka on tarkentunut ja analyysimenetelmät parantuvat. Uudelleen analysoinneista saadut positiiviset tulokset ovat siitä selkeä osoitus, Huotari toteaa.
Huotari iloitsee myös nykyurheilijoiden asenteesta.
– Urheilijat haluavat tulla testatuiksi. He näkevät sen lähes poikkeuksetta hyvänä asiana. Dopingtesti on urheilijoille ainoa tapa osoittaa, että he urheilevat puhtaana.
Tiivis yhteys Hiihtoliittoon
Myös Hiihtoliitto saa kehut Lahden 2001 jälkeisistä toimistaan. Huotari kiittelee liittoa sujuvasta yhteistyöstä Suomen antidopingtoimikunnan kanssa.
– Urheilijoita on koulutettu aiheesta tosi paljon. Olemme tehneet yhteistyötä hyvällä sykkeellä.
Huotari käyttää yhteistyöstä harkitusti ja painottaen sanaa koulutus.
– En tykkää sanasta valistus. Minulle valistus tarkoittaa, että opetellaan ulkoa hokemaa hauki on kala. Koulutuksessa on kyse tiedon välityksestä ja asenneilmapiirin muokkauksesta.
ADT:n väki on tavannut urheilijoita säännöllisesti harjoitusleireillä. Yhteys on ollut keskusteleva.
– Urheilijoille on tarjottu mahdollisuus esittää kysymyksiä, keskustella aiheesta, kyseenalaistaa ja ihmetellä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.