Drive-in-leffaviikko toi kokemusta – kun kelit viilenevät, Tampereen messuhalli muuttuu valtaisaksi koronanäytepisteeksi: "Katto pään päällä, lämmintä ja riittävä valaistus"

Suomessa koronatestauksen kapasiteettia halutaan nostaa 20 000 testiin vuorokaudessa. Kunnianhimoinen tavoite pakottaa kunnat keksimään uusia tapoja testauksen järjestämiseksi.

Koronaepidemian vuoksi vähäisellä käytöllä ollut Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen C-halli muutetaan ison mittaluokan drive-in-näytteenottopisteeksi. 

– Ollaan kuitenkin menossa kohti syksyä ja talvea, joten on aivan upeaa saada drive-in-näytteenotto järjestettyä sisätiloissa. Tällöin näytteenotossa on katto pään päällä, lämmintä ja riittävä valaistus, Fimlabin palvelujohtajaAnu Mustila kertoo.

– Saimme keväällä järjestetyn drive-in-leffaviikon ansiosta hyvää kokemusta tämänkaltaisesta hallikäytöstä, joten uskomme, että drive-in-näytteidenotto sujuu tiloissamme jouhevasti, tapahtumajohtaja Hannele Nuotio Tampereen Messujen tapahtumatoimisto Finland Eventsistä kertoo.

Messu- ja Urheilukeskuksen näytteenottopiste on aikomus avautua Tampereella elokuun lopussa.

Myös Uudellamaalla näytteenottoverkosto näyttää jo kuukauden päästä erilaiselta, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen lupaa.

Näytteenottopisteitä on tarkoitus lisätä riittävän kapasiteetin saavuttamiseksi.

– Helsingissä ja Uudellamaalla koronavirustestejä tehdään nyt terveysasemilla, sairaaloissa ja drive-in-näytteenottopisteillä, Lehtonen sanoo.

Myös pikatesteistä toivotaan pelastusta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suositteli viikko sitten, pikatesteiksi kutsuttuja antigeenitestejä pitäisi lisätä koronaepäilyjen testaamisessa. 

Laboratoriot ja terveydenhuollon toimijat päättävät uusien testien käyttöönotosta. Lehtonen pitää antigeenitestejä yhtenä vaihtoehtona muiden joukossa, mutta suhtautuu niihin vielä varauksella.

Antigeenitestit ovat tyypillisesti herkkyydeltään heikompia kuin nyt käytettävissä olevat testit ja siksi koronavirus voi jäädä löytymättä.

– Pikatestaus on vähän hankala termi, koska kyse on monenlaisista erilaisista tekniikoista. Mutta toki kaikki sellainen luotettava diagnostiikka, joka nopeuttaa testin tekemistä ja tuloksen saamista siitä, kun se testi on otettu, niin on hyväksi, THL:n johtaja Mika Salminen kertoo MTV Uutisille.

– Ne vaatii oman laitteistonsa, niiden pystyttämisen ja henkilökunnan kouluttamisen, Salminen jatkaa.

Salmisen haastattelusta lisää MTV Uutiset Livessä viikonloppuna

Lue myös:

    Uusimmat