Psykiatrinen hoito kärsii vakavasta henkilöstöpulasta. Palvelujen tarve on suuri ja kasvaa kaiken aikaa, mutta psykiatreja lähtee eläkkeelle paljon enemmän kuin heitä tulee alalle. MTV Uutisaamussa kysyttiin, miksi ala ei vedä puoleensa erikoistuivia lääkäreitä.
Psykiatrian ala on valtakunnallisessa kriisissä vahvan eläköitymisen ja liian vähäisen alalle valmistumisen vuoksi. Samoja ongelmia on eri puolilla maata. Esimerkiksi Kuopion seudulla aluehallintovirasto on joutunut puuttumaan hoitotakuun laiminlyönteihin.
Tays Kehitysyhtiön koulutuspäällikkö Johanna Rellman arvioi MTV:n Uutisaamun haastattelussa, että osasyy psykiatrikatoon piilee lääketieteellisen pääsykoevalinnoissa.
– On menty suuntaan, että opiskelijoita otetaan mahdollisimman pian suoraan lukiosta matemaattisia aineita painottaen. Sillä on merkitystä, että opiskelijat eivät ole niin heterogeenisiä, että kaikille 50 lääketieteen erikoistumisalalle löytyisi kiinnostuneita. Peruskoulutuksen aikana se kuva, minkä opiskelijat saavat psykiatriasta, ei ehkä ole niin houkutteleva, Rellman arvioi.
– Jos syntyy vaikutelma, että alalla on tosi työlästä, niin haluatko itse töihin sinne missä on vajetta ja ongelmaa?
Lue kattava artikkeli aiheesta: Karmea ristiriita: Psykiatrian potilaiden määrä kasvaa jatkuvasti, mutta kaksi kolmasosaa psykiatreista jää eläkkeelle 2020-luvulla
Rellmanin mukaan psykiatrien kuukausipalkat liikkuvat noin 5 000–7 000 euron välillä. Palkat ovat keskimäärin sitä kovemmat, mitä pienemmässä sairaalassa ja mitä pohjoisemmassa Suomessa virka on. Rahakaan ei kuitenkaan riitä kuromaan vajetta umpeen.
– Nyt on viimeiset hetket tehdä jotakin. Tämä tilanne on tiedetty jo noin 10 vuotta, mutta emme ole ehkä tarpeeksi topakasti siihen tarttuneet.
Koulutuspäällikön mukaan muita laimeamman vetovoiman aloja lääketieteellisessä ovat esimerkiksi laboratoriolääketieteen alat ja monet sisätautien alat. Sen sijaan muun muassa lastentautien, naistentautien ja ihotautien pariin erikoistuu lääkäreitä yli tarpeen.
Miten erikoistuvien lääkärien koulutusmääriä saataisiin ohjattua toiseen suuntaan? Katso koulutuspäällikön koko haastattelu videolta.