Etkö ehdi treenata arkisin? Tutkimukset puoltavat myös viikonlopputreeniä

9:06imgPersonal trainer Veera Mertsola tnäyttää videolla helpon kotitreenin, johon ei tarvita kummoisia välineitä.
Julkaistu 20.04.2025 15:15
Toimittajan kuva
Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Tutkijoilla on hyviä uutisia niille, joilla ei arkisin ole aikaa treenata.

Kaksi hiljattain tehtyä tutkimusta kertoo, että pelkkä viikonlopputreenauskin voi tehdä hyvää niin mielelle kuin keholle.

Vähentää ahdistusta

BMC Psychiatry -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että kerta tai pari liikuntaa viikossa voi vielä tuoda terveyshyötyjä. Havainnoista kertoo Science Alert -sivusto.

Kiinalais- ja japanilaisyliopistojen tutkijat tarkastelivat 13 740 amerikkalaisen aikuisen tietoja ja jakoivat heidät ryhmiin aktiivisuuden perusteella.

Lue myös: Lihasjumi vai vakava vaiva? Selkäasiantuntija avaa kolme myyttiä selkäkivusta

Ensimmäiseen ryhmään kuuluivat passiiviset eli ne, jotka eivät olleet tarpeeksi aktiivisia. Toinen porukka olivat säännöllisesti aktiiviset eli ne, jotka liikkuivat vähintään kolme kertaa viikossa. 

Kolmanteen ryhmään kuuluivat ne, jotka olivat aktiivisia vain kerran tai pari viikossa. Tästä joukkiosta käytettiin vapaasti suomentaen termiä viikonloppusoturit (weekend warriors).

Ahdistuneisuutta selvitettiin mielialakyselyllä. 

Lisäksi tarkasteltiin osallistujien aivotoimintaa. Aiemmin on havaittu, että liikunta saattaa lisätä rauhoittavien signaalien määrää aivoissa ja saada solut sietämään paremmin stressiä, ScienceAlert-sivusto kertoo.

Pystytkö tekemään nämä kolme liikettä? Helppo testi paljastaa, missä kunnossa kehosi on. Juttu jatkuu videon alla.

10:05imgLiikkeet näyttää performance coach Roope Matilainen.

Aktiivisuus vähensi ahdistusta

Ahdistuneisuus väheni aktiivisissa ryhmissä, kun taas passiivisessa porukassa ei tapahtunut muutosta. Suurin kontrasti oli viikonlopputreenaajien ryhmässä, sillä sen ero passiivisiin oli 35 prosenttia.

Fyysinen aktiivisuus näyttäisi siis olevan kätevä tapa lievittää ahdistuneisuushäiriön oireita. 

– Viikonloppusoturimalli voi olla ajallisesti tehokas ja terveyttä edistävä vaihtoehto niille, jotka kaipaavat liikuntahyötyjä kiireisen elämänsä rajoissa, tutkijat kirjoittavat.

Samalla tutkijat muistuttavat, että tutkimusasetelman vuoksi ei ollut mahdollista päätellä mitään suorista syy-seuraussuhteista. Toisekseen osallistujat raportoivat itse omasta liikuntamäärästään, joten siihen on syytä suhtautua tietyllä varauksella.

Joka tapauksessa tutkijat toteavat havaintojen osoittavan sen, että liikuntaa kannattaa harrastaa myös kerran tai pari viikossa.

Tutkijat havaitsivat myös, että ahdistus näytti vähenevän erityisen huomattavasti diabeetikoilla ja pienituloisilla. Syytä tälle he eivät osanneet sanoa.

sauvakävely, ulkoiluKukapa ei olisi kuullut, että liikunta kannattaa.Shutterstock

Syöpäriskikin pienenee

Toisessa tutkimuksessa todettiin myös, että kerta kai kaksi liikuntaa viikossa tuo terveyshyötyjä samaan tapaan kuin pitkin viikkoa ripoteltu urheilu, kertoo Medical News Today -sivusto

Journal of the American Heart Association -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että verrattuna passiivisiin eli liian vähän liikkuviin sekä säännöllisesti ja riittävästi liikkuvien että yhtenä tai kahtena päivänä viikossa liikkuvien riski kuolla ennenaikaisesti oli pienempi.

Viikonloppuliikkujilla oli siis myös madaltunut riski kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin ja syöpään verrattuna niihin, jotka eivät liikkuneet suosituksiin nähden riittävästi. 

Lue myös: Kuinka kauan hengitystieinfektiosta pitää toipua ennen kuin voi treenata? Lääkäri antaa muistisäännön

Kuntoseurantatutkimus

Tässä tutkimuksessa analysoitiin yli 93 000 kuusikymppisen osallistujan dataa brittiläisestä UK Biobank -tietokannasta. 

Osallistujien aktiivisuutta seurattiin viikon ajan kuntoseurantalaitteilla. 

Aktiivisuuden perusteella heidätkin jaettiin kolmeen ryhmään: Fyysisesti aktiivisilla tuli suositusmäärä liikuntaa täyteen viikon aikana. Viikonloppuliikkujat saivat suositusmäärän täyteen päivässä tai parissa. Kolmas ryhmä olivat epäaktiiviset, jotka eivät liikkuneet suosituksiin nähden riittävästi. 

Ainakin 150 minuuttia kohtuullisesti rasittavaa liikuntaa viikossa on amerikkalaisten ohjeistusten mukainen suositus aikuiselle. Suomalaiset viikottaiset liikuntasuositukset ovat samankaltaiset, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Noin kahdeksan vuoden seurannan aikana molemmissa aktiiviryhmissä kuolleisuusriski oli huomattavasti pienempi kuin passiivisella porukalla.

Tärkeintä on liikkua riittävästi

Tutkijat yllättyivät siitä, että kerran pari viikossa liikkuvien kohdalla näytti jopa siltä, että heidän riskinsä kuolla ennenaikaisesti yllä mainittuihin syihin oli jopa pienempi kuin aktiiviliikkujilla.

Epäaktiiviseen ryhmään verrattuna säännöllisesti pitkin viikkoa liikkuvien riski kuolla mistä syystä vain oli 26 prosenttia pienempi kuin passiivisilla. Heidän riskinsä kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin oli 24 prosenttia pienempi ja syövän kohdalla riski oli 13 prosenttia pienempi. 

Kerran tai pari liikkuvien kohdalla prosentit olivat seuraavanlaiset: Syy kuolla mistä tahansa syystä oli 32 prosenttia pienempi. Tarkemmin syitä katsellessa sydän- ja verisuonisairauskuoleman riski oli 31 prosenttia pienempi kuin passiivisilla ja syöpäkuoleman riski oli 21 prosenttia pienempi. 

Riskissä ei kuitenkaan ollut merkittävää eroa, kun aktiivisia ryhmiä vertailtiin.

– Kumpikaan lähestymistapa ei ollut toista parempi. Jos siis olet jo aktiivinen arkisin, ei ole tarvetta siirtyä treenaamaan vain viikonloppuisin, sanoo ulkopuolisena asiantuntijana kommenttinsa Healthline-sivustolle antanut tutkija Keith Diaz Columbian yliopistosta. 

– Tärkeintä on, että saavutat suositellun liikuntamäärän tavalla, joka sopii elämäntyyliisi.

Katso myös video: Näin kyykkäät oikein!

7:09imgKeskustelemassa Kuntokeskus Liikkun toimitusjohtaja Johanna Riihijärvi ja personal trainer Hanna Karhu.

Lue myös: Mitä tehdä, kun "ei vaan lähde"? Motivaatiopuhuja "Hatsolo" pyytää kysymään itseltä yhden kysymyksen

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: ScienceAlert, Medical News Today, Healthline

Tuoreimmat aiheesta

Liikunta