Edesmennyt Matti Nykänen olisi täyttänyt tänään 61 vuotta – tällainen oli mäkikotkan vaiherikas elämä

Matti Nykänen kielsi ambulanssin tilaamisen ennen menehtymistään 1:47
Katso videolta, miten Matti Nykäsen ystävä Ari Saarinen ja puoliso Pia Nykänen muistelevat viimeisiä hetkiään mäkihyppylegendan kanssa.

Matti Nykänen olisi täyttänyt tänään 17. heinäkuuta 61 vuotta.

Suomi heräsi surullisiin uutisiin helmikuun 4. päivä vuonna 2019, kun mäkihyppääjä Matti Nykäsen kerrottiin nukkuneen pois. Sekä urheilu- että viihdemaailmassa vaikuttanut mies oli kuollessaan 55-vuotias.

Mäkikotka menehtyi kotonaan Joutsenossa palattuaan kotiin viimeiseksi jääneeltä keikaltaan. Hänen kuolemansa tuli yllätyksenä sekä läheisille että koko Suomen kansalle. Nykäsen Pia-vaimo löysi miehensä menehtyneenä pariskunnan yhteisen kodin pesuhuoneesta.

Nykäsen ilmoitettiin kuolleen haimatulehdukseen ja keuhkokuumeeseen.

MTV Katsomossa julkaistiin vuonna 2023 Sami Kieksin ohjaama kuusiosainen dokumenttisarja Matti Nykänen – Elämä on Laiffii. Nykäsen Pia-leski muistelee dokumentin kuudennessa jaksossa puolisonsa viimeisiä hetkiä.

Pian mukaan Nykänen oli keikalta palattuaan ihan pirteän näköinen. Mies ehti Pian mukaan juoda kolme kaljaa ennen kuin alkoi oksentaa. 

– Oksentaminen jatkui niin kauan, kunnes vatsalaukku oli tyhjä. Sanoin, että soitan ambulanssin. Hän sanoi, ettei mitään ambulansseja, että tämä on norovirusta, kun sitä oli ollut muillakin. Hän ajatteli, että se on tarttunut. Luulen, ettei Matti koko aikana tajunnut sitä, että hän on kuolemaisillaan, Pia kertoo dokumentissa. 

Päivänsankari

Tänään 17. heinäkuuta 2024 Nykänen olisi täyttänyt 61 vuotta. Hän syntyi Jyväskylässä 17. heinäkuuta vuonna 1963. Mies oli vanhempiensa Ensio ja Vieno Nykäsen kolmas lapsi. Nykäsellä oli kaksi isosiskoa, Päivi ja Tuija sekä pikkusisko Anne.

Nykäsen kerrotaan saaneen ensimmäiset oikeat mäkisuksensa ollessaan vain yhdeksänvuotias. Hän kilpaili mäkihypyn huipputasolla ensimmäisen kerran vuonna 1981, jolloin hän voitti nuorten sarjassa Suomen mestaruuden ja maailmanmestaruuden.

Nykänen voitti urheilu-urallaan yhteensä viisi olympiamitalia, joista neljä oli kultaa. Olympiamitalien lisäksi hän pokkasi 14 maailmanmestaruusmitalia ja 22 suomenmestaruusmitalia.

Hän lopetti menestyksekkään uransa urheilun parissa vuonna 1992.

Pian urheilumaailman tomut kengistään karistettuaan Nykänen teki uuden aluevaltauksen musiikin parissa. Miehen esikoisalbumi Yllätysten yö julkaistiin vuonna 1992, ja se myi kultalevyn verran.

Esikoisalbumin jälkeen julkaistiin vielä kaksi muuta levyä, Samurai (1993) ja Ehkä otin, ehkä en (2006). Nykänen teki töitä musiikin parissa elämänsä viimeisiin päiviin saakka. Hän esiintyi Helsingissä vain muutamaa päivää ennen kuolemaansa.

Urheilu- ja musiikkihommien lisäksi Nykänen kokeili siipiään stripparina vuonna 1998. Mies on kertonut ajautuneensa eroottisen tanssin maailmaan rahapulan vuoksi. Nykänen totesi Nykänen omin sanoin -dokumentissa häpeävänsä strippaushistoriaansa, ja ettei hän hyötynyt kyseisestä työstä rahallisesti.

Vaiherikas elämä

Nykäsen elämä ei ollut aina pelkkää nousukiitoa, vaan piti sisällään myös päihdeongelmia ja rikostuomioita. Mies tunnettiin myös värikkäästä ja vaiherikkaasta rakkauselämästään. Nykäsen elämään mahtui yhteensä kuusi avioliittoa viiden eri naisen kanssa.

Viimeisen kerran Nykänen meni naimisiin vuonna 2014, kun hän ja hänen Pia-vaimonsa sanoivat toisilleen tahdon. Pari avioitui Joutsenon kirkossa.

Rakastavaisten lempi oli leimahtanut vain noin vuotta aiemmin, kun Pia oli saapunut katsomaan Matin keikkaa, ja mies oli bongannut tulevan morsiamensa lavan läheisyydestä.

Leskeksi jäänyt Pia kertoi vuonna 2021 miehensä kuolinpäivän aikoihin MTV Uutisille, että ikävä on edelleen valtava.

Pia muisteli edesmennyttä puolisoaan Instagramissa tämän 61-vuotissyntymäpäivänä.

– Elit elämääsi kovalla vauhdilla loppuun asti. Elämäsi janoa ei pystynyt kukaan sammuttamaan. Toiveesi oli saappaat jalassa kun kutsu käy. Toiveesi toteutui. Nyt ajelet taivaanrannan tuolla puolen, eikun kaasua Matti. Taivaassa tavataan, Pia kirjoittaa koskettavassa julkaisussa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Hautajaiset

Nykänen laskettiin haudan lepoon 2. maaliskuuta vuonna 2019. Miehen viimeinen leposija sijaitsee tämän kotikaupungissa Jyväskylässä.

Hautajaisista otetuissa kuvissa näkyy, kuinka Nykäsen Vieno-äiti ja Pia-vaimo kyynelehtivät vuolaasti mäkikotkan arkun äärellä. Virallisissa hautajaisissa oli mukana Nykäsen perhettä ja ystäviä.

Virallisten hautajaisten jälkeen liikkeelle lähti hautajaissaattue, joka päättyi Laajavuoren hyppyrimäelle. Hyppyrimäen kupeeseen kokoontui satoja ihmisiä, jotka saapuivat suremaan menehtynyttä mäkikotkaa.

Paikalla pidettiin minuutin hiljainen hetki, jonka päätteeksi ihmiset taputtivat. Yleisöstä huudettiin, että legenda lähti.

Lue myös:

    Uusimmat