Edunvalvoja Riikka kyllästyi 100-vuotiaan pompotteluun sairaalan ja kodin välillä: "Miten saan tälle yksinäiselle veteraanille ihmisarvoiset viimeiset vuodet?"

2:12img
Satoja ilmoituksia vanhustenhoidosta – "Hoivassa paljon ongelmia"
Julkaistu 04.03.2019 19:15
Toimittajan kuva
Terhi Romo

terhi.romo@mtv.fi

Edunvalvojana toimiva Riikka Fransila on huolissaan hoidettavastaan. Hän kokee, että heikkokuntoinen vanhus ei saa tarpeeksi kattavia palveluita elääkseen inhimilliseen elämää. 

Miten saan tälle yksinäiselle veteraanille ihmisarvoiset viimeiset vuodet? Mihin virastoon voi ilmoittaa heitteillejätöstä? Heitteille jättäjä on Helsingin Kaupunki.

Näin 100-vuotiaan vanhuksen edunvalvojana toimiva Fransila kirjoitti Facebookissa, sillä halusi parviälyn avulla apua epätoivoiseen tilanteeseen. 

Fransila toimii edunvalvojana vanhukselle, joka kerta toisensa jälkeen palautetaan sairaalareissujen jälkeen kotiin. Fransilan mukaan vanhus ei pärjää enää yksin ja hän tarvitsisi hoivakotipaikkaa. Lääkärit ovat toista mieltä.

Lähiomaisensa jo sodan aikaan menettänyt veteraani asuu yksin. Joulukuussa vanhuksen kunto romahti ja yksinään eläminen muuttui todella hankalaksi. Kolmas kaatuminen johti uusiin luunmurtumiin.

Edunvalvoja vastusti kotiuttamista – vanhuskin pelkäsi

Fransilan mukaan huonojalkainen vanhus ei pysty kävelemään, nousemaan istumaan tai kunnolla edes kääntymään sängyssään.

– Vastustin kotiuttamista kovasti. Myös vanhus pelkäsi sitä, pärjääkö hän. 

Vanhus kotiutettiin helmikuussa ja hänen kotihoidon määräänsä nostettiin. Kotihoidon henkilö kävi vanhuksen luona kolme kertaa päivässä.

– Hänelle sanottiin, että hän ei saa mennä yksin vessaan. Tämä tarkoittaa sitä, että hän odottaa siihen asti, kun kotihoito tulee käyttämään hänet tarpeillaan. Toinen vaihtoehto on tehdä vaippaan, Fransila kertoo.

Yön yli luut murtuneina

Samana päivänä sairaalasta paluun jälkeen vanhus kaatui jälleen. Hänellä on kotihoidon turvaranneke, jonka avulla sai soitettua itselleen apua.

Nostajat nostivat hänet sänkyyn lepäämään. Kotihoito palautti vanhuksen seuraavana päivänä takaisin sairaalaan. 

Viime perjantaina Fransila sai taas pelkäämänsä puhelun sairaalasta. Vanhus halutaan kotiuttaa jälleen. 

– Kotihoito lähettää minulle tekstareita hädissään. Heidän mukaansa hän ei pärjää yksin kotona. Toivon vain, että hoivakotipaikka löytyisi, Fransila kertoo.

Paikkaa ei heru

Fransilalle on kuitenkin sanottu, että vanhus ei saa hoivakotipaikkaa, sillä hän pärjää kotona yksin kuntoutuksen ja kotihoidon avulla.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen arviointitoiminnan johtajan Tuulikki Siltari ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen, mutta kertoo, että vanhusten hoivakodin tarve arvioidaan yksilöllisesti.

– Jos vanhus ei pärjää enää yksin kotona, teemme arviointikäynnin lisäksi vanhusta hoitavan tiimin ja lääkärin tekemien arviointien perusteella päätöksen onko hoivakoti se parhain ratkaisu ratkaisu vanhukselle. 

– Kriteerit ovat tiukat, mutta ei me ketään heitteille jätetä, Siltari kertoo.

Fransila kertoo, että hoivakotipaikka on evätty, sillä hoitava lääkäri on suositellut kuntouttamista ja kotiuttamista. Fransila ei kuitenkaan ymmärrä lääkärin päätöstä. 

– En ymmärrä, miksi hänet kotoutetaan jatkuvasti ilman mahdollisuutta päästä hoivakotiin, Fransila kertoo.

MTV Uutisten tavoittama Helsingin sairaalan johtajalääkäri Kristina Backlund ei niin ikään voi kommentoida yksittäistä tapausta. 

Hänen mukaansa hoivakotipaikan palvelupyynnön aloittamiseen vaikuttaa sekä asiakkaan halu päästä ympärivuorokautiseen hoitoon että toimintakyky.

Tänään sairaalasta otettiin yhteyttä Fransilaan ja pyydettiin tapaamiseen. Edunvalvoja toivoo, että lääkärit arvioisivat vanhuksen hoivakotitarpeen uudelleen. 

Tuoreimmat aiheesta

Vanhustenhoito