Eduskunnan hallintojohtaja: Aseiden pitämistä säilytyksessä eduskunnassa ei valvota

Eduskunnassa ei valvota, säilyttävätkö kansanedustajat mahdollisia aseitaan määräyksen mukaisesti eduskunnan turvallisuusosastolla. Asiasta kertoo STT:lle eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Perussuomalaisten kansanedustajan Timo Vornasen ase ei ollut ainakaan torstaina säilytyksessä eduskunnan turvallisuusosastolla, hallintojohtaja Pertti Rauhio vahvistaa STT:lle.

Eduskunnassa on ollut helmikuun lopusta saakka voimassa määräys, jonka mukaan aseita pitää säilyttää eduskunnan tiloissa turvallisuusosaston osoittamassa paikassa. Käytännössä tämä tarkoittaa aseen viemistä turvallisuusosastolle.

Rauhion mukaan on kuitenkin jokaisen edustajan omalla vastuulla, viekö hän aseensa turvallisuusosastolle säilytettäväksi. Hänen mukaansa määräyksen noudattamista ei erikseen valvota.

– On jokaisen oman aloitteen takana, että näin toimitaan. Ei meillä tehdä tarkastuksia työhuoneisiin tai autoihin, Rauhio sanoo.

– Emme me mitään asetarkastuksia talossa tee. Oletus on, että sääntöä noudatetaan.

Vornanen oli täysistunnossa torstaina

Perussuomalaisten 54-vuotias kansanedustaja Timo Vornanen oli perjantaina aamuyöllä osallisena Helsingissä tapahtuneessa ampumavälikohtauksessa. Hän oli ollut tätä ennen eduskunnan täysistunnossa.

Helsingin poliisilaitos on kertonut tutkivansa tapausta, jossa 54-vuotiaan miehen epäillään osoittaneen aseella ihmisiä ja ampuneen yhden laukauksen maahan ravintolan edustalla perjantaina aamuyöllä.

Poliisi ei ole kertonut epäillyn miehen henkilöllisyyttä ja perustelee ratkaisua esitutkintalain määräyksillä. Sen sijaan perussuomalaisten puoluesihteeri Harri Vuorenpään on kertonut, että epäilty on kansanedustaja Vornanen.

Tapaus sattui poliisin mukaan perjantaina aamuneljän aikaan Antinkadulla sijaitsevan ravintola Ihkun edustalla. Poliisin mukaan epäilty oli ollut ennen ampumavälikohtausta ravintolassa sisällä. Ravintola sijaitsee alle viidensadan metrin päässä eduskuntatalosta.

Eduskunnassa oli torstaina täysistunto, joka venyi perjantain vastaisen yön puolelle kello kahteen saakka. Täysistunnon nimenhuutoraportin mukaan Vornanen oli paikalla täysistunnossa.

Oliko ase mukana eduskunnassa?

Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tiedossa, mihin aikaan Vornanen on poistunut täysistunnosta. Poliisi ei ole myöskään kertonut sitä, milloin ampumisesta epäilty mies on mennyt ravintola Ihkuun.

Tapauksessa on siis avoimena kysymys muun muassa siitä, oliko Vornasella eduskunnassa ase mukana torstaina.

Hallintojohtaja Rauhio kertoo STT:lle, että turvallisuusosastolla ei ole ollut Vornasen tuomaa asetta säilytyksessä ainakaan torstaina.

– Edustaja Vornasen asetta ei ole ollut siellä säilytyksessä. Se on aivan varmaa, Rauhio sanoo.

– Asia olisi tullut turvallisuusosaston puolelta esille, jos hän olisi säilyttänyt asettaan siellä. Asetta ei ole siellä säilytetty, koska siitä ei ole mitään merkintää.

Kansanedustajan on mahdollista kulkea ase taskussaan eduskunnassa

Rauhio kertoi jo eilen Ilta-Sanomille, että Vornanen ei ollut torstaina tuonut asetta säilytykseen turvallisuusosastolle.

Nyt Rauhio vahvistaa STT:lle myös sen, ettei Vornanen myöskään käynyt hakemassa asettaan turvallisuusosastolta torstain aikana.

Eduskunnassa ei tehdä turvatarkastuksia kansanedustajille, heidän avustajilleen eikä virkamiehille. Rauhion mukaan he pääsevät kulkemaan sisään ja ulos monista eri ovista omilla avaimillaan.

Voisiko esimerkiksi kansanedustaja siis periaatteessa kuljeskella eduskunnassa ase taskussaan ilman, että kukaan muu tietää siitä?

– Hyvin hypoteettisella tasolla kyllä, Rauhio vastaa.

Varjostaa puolueen EU-vaalistarttia

Vornaseen liittyvä ampumavälikohtaus sattui perussuomalaisten EU-vaalikampanjan ollessa lähtökuopissaan. Kampanja starttasi lauantaina vaaliristeilyllä Turusta Tukholmaan.

Yle yhytti puolueen keulahahmoja Turun laivaterminaalista lauantaina ennen risteilyä. Kommentit jäivät kuitenkin laihoiksi, eikä uutta tietoa Vornaseen liittyvistä tapahtumista tullut.

Puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra kuvasi risteilyn alla tunnelmaa järkyttäväksi. Kansanedustaja ja EU-vaaliehdokas Vilhelm Junnila puolestaan sanoi tunnelman olevan latistunut.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä ei halunnut kommentoida Vornasen tapauksen käsittelyä perussuomalaisten puolue-elimissä. Hän piti kuitenkin todennäköisenä, että asiaa käsitellään jollain tavoin eduskuntaryhmän kokouksessa ensi torstaina.

–  En ota kantaa muodolliseen käsittelyyn. Pidän hyvin epätodennäköisenä kuitenkin, ettei asia nousisi jollain lailla esille (eduskuntaryhmän kokouksessa torstaina), Mäkelä viestitti STT:lle.

Mäkelä ei ottanut kantaa siihen, käsitelläänkö eduskuntaryhmän kokouksessa torstaina esimerkiksi Vornasen erottamista eduskuntaryhmästä poliisitutkinnan ajaksi.

Juttua päivitetty uusin ja tarkentavin tiedoin kauttaaltaan 28.4.2024 kello 12.49.

Juttua päivitetty tiedoila perussuomalaisten eu-vaalikampanjasta sekä Jani Mäkelän kommenteilla 28.4.2024 klo 15.24

Lue myös:

    Uusimmat