Eduskunnan pääsihteeri: Eduskunta ei toistaiseksi ryhdy toimiin kansanedustaja Vornasen tapaukseen liittyen

Kansanedustaja Vornasen tapauksen tiedot tarkentuivat – mies otti aseen esiin ja ampui maahan 2:24
Katso myös: Kansanedustaja Vornasen tapauksen tiedot tarkentuivat – mies otti aseen esiin ja ampui maahan.

Eduskunnan pääsihteerin mukaan kansanedustaja voidaan erottaa tehtävästään perustuslain mukaisesti, jos hän saa lainvoimaisen vankeustuomion.

Eduskunta ei toistaiseksi ryhdy toimiin perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornasen tapaukseen liittyen, kertoo eduskunnan pääsihteeri Antti Pelttari STT:lle.

– Lähtökohtaisesti eduskunta ei tässä vaiheessa ryhdy erityisiin toimiin, pääsihteeri sanoo.

Pelttari lisää, että puolueet ja eduskuntaryhmät tekevät kuitenkin omat päätöksensä.

Pääsihteeri kertoo, että joissakin tapauksissa kansanedustajan pidättäminen vaatii myös eduskunnan luvan. Tässä tapauksessa eduskunnan lupaa ei kuitenkaan Pelttarin mukaan tarvittu.

Helsingin poliisi kertoi tänään, että kaupungin keskustassa oli ollut ampumistapaus perjantaina aamuyöllä. Poliisi kertoi pidättäneensä 54-vuotiaan miehen epäiltynä henkeen ja terveyteen kohdistuneesta rikoksesta, mutta tapauksen rikosnimikkeet tulevat täsmentymään tutkinnan kuluessa.

Poliisi ei esitutkintalakiin viitaten vahvistanut epäillyn henkilöllisyyttä, mutta mediatietojen mukaan kyseessä on kansanedustaja Vornanen.

Kansanedustaja voidaan erottaa

Pelttarin mukaan kansanedustaja voidaan erottaa tehtävästään perustuslain mukaisesti, jos hän saa lainvoimaisen vankeustuomion. Eduskunnan tulisi perustuslain 28. pykälän mukaan hyväksyä erotuspäätös kahden kolmasosan enemmistöllä.

– Näin ei ole nykyisen perustuslain aikana tapahtunut, Pelttari sanoo.

Pelttarin mukaan samansisältöistä säännöstä sovellettiin 1990-luvulla silloisessa perustuslaissa, kun kauppa- ja teollisuusministerinä toiminut Kauko Juhantalo (kesk.) erotettiin eduskunnasta. Juhantalo oli saanut ehdollista vankeutta lahjusten vaatimisesta.

"Eduskuntaan saa tuoda aseen"

Aseen tuominen eduskuntaan on Pelttarin mukaan mahdollista, mutta se on jätettävä lukittuun kaappiin.

– Eduskuntaan saa tuoda aseen, jos sillä on hyväksyttävä laillinen käyttötarkoitus ja sitä saa kuljettaa julkisella paikalla. Eli käytännössä useimmiten metsästys- tai ampumaharrastusta varten. Silloin se täytyy jättää suljettavaan kaappiin eduskunnan turvan haltuun, Pelttari sanoo.

Eduskunnan pääsihteeri ei ota kantaa siihen, onko kansanedustaja Vornanen tuonut asetta eduskuntaan. Kaikista rikosepäilyyn liittyvistä asioista tiedottaa hänen mukaansa poliisi.

Eduskunnalla ja poliisilla on Pelttarin mukaan yhteys tutkintaan liittyen.

– Uskon, että tieto kulkee kyllä.

Asetta ei tuotu säilytykseen turvallisuusosastolle

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornanen ei ole tuonut asetta säilytykseen eduskunnan turvallisuusosastolle torstaina. Rauhion mukaan kanslian turvallisuusosastolta ei ole tullut tietoa, että Vornanen olisi tuonut asetta säilytykseen.

Eduskunnan kansliatoimikunta antoi Rauhion mukaan helmikuussa määräyksen aselaissa tarkoitettujen aseiden väliaikaisesta säilyttämisestä eduskunnan turvallisuusosaston osoittamassa tilassa. Rauhion mukaan aseita ei ole koskaan kuljeteltu niin sanotusti pitkin taloa.

Juttua täydennetty eduskunnan pääsihteerin kommenteilla 27.4.2024 kello 16.43.

Lue myös:

    Uusimmat