Eduskunta hyväksyi uuden avioliittolain vaatimat muutokset – näin kansanedustajasi äänesti

Eduskunta kansanedustaja
Lehtikuva
Julkaistu 17.02.2016 14:57

MTV UUTISET

Eduskunta on hyväksynyt uuden avioliittolain vaatimat muutokset muihin lakeihin. Taustalla on eduskunnan joulukuussa 2014 hyväksymä kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista. 

Niin sanotut liitännäislait hyväksytiin eduskunnassa äänin 106-42. Poissa oli 51 kansanedustajaa.

Puolueista kokoomus, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP äänestivät odotetusti liitännäislakien hyväksymisen puolesta. Myös paikalla olleet SDP:n edustajat äänestivät yhtä lukuunottamatta hallituksen esityksen mukaisesti.

Kaikki hallitusryhmien edustajat eivät poikkeuksellisesti tukeneet hallituksen esitystä.

Perussuomalaisista jopa 24 kansanedustajaa äänesti hallituksen esitystä vastaan, kolme edustajaa äänesti liitännäislakien puolesta.

Poissa oli kymmenen perussuomalaista edustajaa. Heidän joukossaan muun muassa asian eduskunnalle vastentahtoisesti lokakuussa esitellyt oikeus- ja työministeri Jari Lindström. Perussuomalaiset vastustivat yhtä lukuunottamatta kansalaisaloitetta oppositiossa viime vaalikaudella.

Myös keskustan eduskuntaryhmässä äänet jakautuivat. Liitännäislakien puolesta äänesti 22 edustajaa, eri mieltä oli 12 edustajaa. Poissa oli 15 keskustan kansanedustajaa. 

Kristillisdemokraatit vastustivat odotetusti yksimielisesti uuden avioliittolain liitännäislakeja.

Avioliittolain edellyttämiä lakimuutoksia on poikkeuksellisen paljon. 

Lakimuutoksien jälkeen muun muassa rekisteröidyn parisuhteen voi muuttaa ilmoituksella avioliitoksi ja uusien parisuhteiden rekisteröinnistä luovutaan. Transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta annetusta laista puolestaan poistetaan edellytys, jonka mukaan sukupuolen vahvistamista pyytävä henkilö ei saa olla avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa.  

Laki sukupuolineutraalista avioliitosta astuu voimaan maaliskuussa 2017, niin myös siihen liittyvät liitännäislait.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa